Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön ohje: Poikien ympärileikkauksen saa tehdä vain lääkäri

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen, jonka mukaan ei-lääketieteellinen ympärileikkaus voidaan tehdä alle 18-vuotiaalle pojalle tietyin edellytyksin. Tavoitteena on varmistaa, että toimenpide tehdään turvallisissa olosuhteissa.

Ohjeen mukaan ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri, jonka on ennen ympärileikkausta annettava huoltajille riittävät tiedot operaatiosta, sen vaikutuksista, mahdollisista haitoista sekä toimenpiteen peruuttamattomuudesta.

Huoltajat voivat antaa kirjallisen suostumuksen ympärileikkaukseen vasta riittävän selvityksen saatuaan. Jos lapsella on kaksi huoltajaa, suostumus tarvitaan molemmilta huoltajilta. Ympärileikkausta ei saa tehdä pojan tahdonvastaisesti, jos hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee ymmärtämään ympärileikkauksen merkityksen. Poikaa on kuultava ja hänelle on annettava riittävät tiedot ympärileikkauksesta sekä sen vaikutuksista.

Ohjeen mukaan ympärileikkauksessa on käytettävä kivunlievitystä, josta vastaa lääkäri. Leikkaus tulee tehdä asianmukaisissa ja steriileissä olosuhteissa.

Ei-lääketieteellisellä ympärileikkauksella tarkoitetaan uskonnollisiin tai kulttuurisiin syihin perustuvaa toimenpidettä, jossa pojan siittimestä poistetaan esinahkaa. Juutalaisuudessa ja islamissa poikien ympärileikkauksen uskonnollinen merkitys on keskeinen. Ministeriön arvion mukaan Suomessa tehdään vuosittain runsaat 400 poikien ympärileikkausta uskonnollisista syistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjeistuksen taustalla on Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen suositus siitä, että jäsenmaat määrittävät tarkoin lääketieteelliset ja muut olosuhteet poikien ei-lääketieteellisille ympärileikkauksille. Suositus annettiin vuonna 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat