Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkkisehdokkaiden määrä laskussa

Eniten julkkisehdokkaita on kokoomuksella

Kotimaa
 
Laura Sarpola
Kari Pullinen
Rkp esitteli perjantaina uuden eduskuntavaaliehdokkaansa Helsingin vaalipiirissä. Hän on muusikko Juho Peltomaa.
Rkp esitteli perjantaina uuden eduskuntavaaliehdokkaansa Helsingin vaalipiirissä. Hän on muusikko Juho Peltomaa. Kuva: Kari Pullinen

Kevään eduskuntavaaleissa on aiempaa vähemmän niin sanottuja julkkisehdokkaita.

Vaalitutkija Jussi Westisen mukaan puolueet pyrkivät usein julkkisehdokkaiden avulla tavoittamaan äänestäjiä, jotka eivät muuten äänestäisi kyseistä puoluetta.

Hän näkeekin julkkisehdokkaat puolueiden sisäisen kilpailun kannalta strategisesti mielenkiintoisina. Ehdolla olevat puolueaktiivit saattavat kokea, että julkkisehdokkaat vievät heiltä ääniä. Toisaalta julkkisehdokkaat voivat tuoda puolueelle kaivattuja lisä-ääniä.

Rkp julkisti perjantaina entisen Raptori-yhtyeen laulajan JuFo III:n eli Juho Peltomaan asettuvan ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Musiikkiuransa lisäksi Peltomaa on tullut tunnetuksi teknologia-alan yrittäjänä.

Eniten julkkisehdokkaita on kokoomuksen riveissä. Ehdolle ovat asettuneet Harry Harkimo ja hänen poikansa Joel Harkimo, Jemenissä panttivankina ollut tutkija Atte Kaleva, urheilijana tunnetut Olli-Pekka Karjalainen ja Sari Multala, sekä nettipoliisi Marko "Fobba" Forss.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiristä ehdokkaana on Sebastian Tynkkynen, joka nousi julkisuuteen vuoden 2011 Big Brother -ohjelmasta. Tynkkynen valittiin marraskuussa 2014 perussuomalaisten nuorten puheenjohtajaksi.

Vihreiden Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaana on Salatut Elämät -sarjasta tunnettu Tarja Omenainen. Keskustan ehdokkaana on esimerkiksi toimittaja Leena Pakkanen.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ehdokkaina oli useampia julkisuuden henkilöitä kuin tämän kevään vaaleissa. Heitä olivat esimerkiksi urheilija Wilson Kirwa, Miss Suomi Essi Pöysti, näyttelijä Sara Paavolainen sekä jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen. Paavolainen on ehdolla myös tämän kevään vaaleissa.

Kevään 2011 vaaleissa noin kolmestakymmenestä julkkisehdokkaasta valituiksi tuli vain kuusi.

"Merkitys on aika vähäinen", Westinen toteaa.

Hän ei muutenkaan lähtisi niputtamaan julkkisehdokkaita mustavalkoisesti yhteen. Myös julkkispoliitikko voi olla tehokas edistämään poliittisia tavoitteita ja nopea oppimaan eduskunnan tavoille. Hän nostaa esiin esimerkiksi Tanja Karpelan, joka nousi julkisuuteen missinä mutta loi sittemmin uran keskustan poliitikkona.

"Niin paljon riippuu omasta aktiivisuudesta ja panostuksesta", Westinen korostaa.

Seuraavan eduskunnan uskotaan joutuvan vaikeiden päätösten eteen talouden ongelmien ja maailmanpoliittisten jännitteiden vuoksi. Westinen ei kuitenkaan sanoisi julkkisehdokkaiden vähäistä määrää yksinomaan tästä johtuvaksi.

"Tulevaisuuden suuret haasteet puoltavat taloudellis-poliittista asiantuntemusta, mutta paljon riippuu kuitenkin itse puolueiden strategiasta eli siitä, miten vaaleja lähdetään hahmottamaan. Kukin puolue on oma tapauksensa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat