Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Munavaras sai oikeudessa maanisesta keräilystä paljousalennuksen: Kokoelman hinnaksi 250 000 euroa

Kotimaa
 

Tampere. Närpiöläisen munankeräilijän voi katsoa selvinneen perjantaisesta tuomiostaan vähällä tai sitten joutuneen maksumieheksi valtavassa, täysin poikkeuksellisessa vahingonkorvausasiassa.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi luonnonsuojelurikoksista 31-vuotiaan miehen vuoden ehdolliseen vankeuteen, mutta tuomion kouriintuntuvin osa on 250 000 euron korvausvastuu.

Miehen munakokoelma herätti huomiota syksyllä 2011, kun tulli kertoi siitä julkisuuteen. Miehen hallussa oli noin 8 700 linnunmunaa, joista suurin osa oli suojeltujen lajien. Tapaus on suurimpia Pohjoismaissa.

Oikeuden mukaan miehen syyksi luettiin rikoksia noin puolen miljoonan euron arvosta ja syyttäjä laski kokonaisuuden arvoksi noin 700 000 euroa.

BirdLife kiittelee tuomiota

Lintujärjestö BirdLife Suomessa kiitellään tuomiota.

"Olemme tyytyväisiä siitä, että tuli tuomio ja että tuomio on riittävän kova, jotta tapauksella on ennaltaehkäisevä vaikutus luonnonsuojelurikoksiin", sanoo järjestön suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

"Euroopan mittakaavassa näin poikkeuksellisen suuressa luonnonsuojelurikoksessa olisimme pitäneet ehdotonta vankeusrangaistusta ehdollista perustellumpana."

Närpiöläismiehen tapaus ei ole kuitenkaan täysin yksittäinen munavarkaus.

"Ennen närpiöläismiehen tapausta ajattelimme, että suomalaisten osalta ongelma on pieni. On kuitenkin tosiasia, että Närpiön tiimoilta meillä on tiedossa muitakin tapauksia Suomessa", sanoo Lehtiniemi. Ne eivät tosin ole aivan samaa kokoluokkaa.

"Ongelman olemassaoloa ei tiedostettu aiemmin. Ei se toki ole kovin laaja ongelma, mutta yksittäisiä raiteilta suistuneita on muitakin", hän sanoo.

Aiemmin ainakin Lapin lintujen pesät ovat Lehtiniemen mukaan kiinnostaneet lähinnä brittiläisiä munankerääjiä, mutta heitä on hankala saada kiinni harvaanasutuilla alueilla.

"Mahdollisiin epäilyihin on vaikea saada poliisia ajoissa, ihmiset ovat hävinneet jo aikoja ennen poliisin tuloa."

Munavarkaudet kohdistuvat useimmiten juuri harvinaisimpien lajien muniin ja juuri siksi se on ongelma.

"Jos on äärimmäisen uhanalaisia lajeja, kuten tunturihaukka, niin silloin jopa yksittäinen muna voi olla populaation kannalta merkityksellinen", Lehtiniemi sanoo.

Oikeus kohtuullisti siis niin vankeustuomiota kuin korvausta. Korvausvastuu väheni sillä, että se olisi muutoin ollut kohtuuton suhteessa miehen arvioituun taloudelliseen tilanteeseen. Hän sai siten "alennusta" neljännesmiljoonan.

Summa nousee valtavaksi, koska jokaisella uhanalaisella linnulla ja munalla on oma ympäristöministeriön asetuksessa määrätty korvausarvonsa.

Samalla oikeus tuomitsi valtiolle menetetyksi noin 5 000 munaa eli suurimman osa kokoelmasta. Kokoelma on parhaillaan tullin hallussa ja sen kohtalosta päästään päättämään aikanaan, kun tuomio on lainvoimainen. Kokoelma kiinnostanee monia lintuja harrastavia tahoja.

Tuomio sisälsi myös väärin säilytetyistä aseista johtuvan ampuma-aserikkomuksen, jonka mies myönsi. Kaikki muut syytteet hän pääosin kiisti. Osa syytteistä meni nurin.

Miehen asianajaja Kenneth Peth sanoo, että mies hyväksyy vuoden ehdollisen tuomion, mutta korvausvastuu on vaikeampi pala. He aikovat tutkia tuomiota ja verrata lukuja, ennen kuin päättävät mahdollisesta valittamisesta hovioikeuteen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat