Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin kokoomus kaatoi metropolihallinnon

Antti Rinne hoputtaa Pisararataa: "Suomen valtion on pidettävä sopimuksistaan kiinni"

Kotimaa
 
Miten paljon valtion menoja pitää leikata, valtiovarainministeri Antti Rinne?
Miten paljon valtion menoja pitää leikata, valtiovarainministeri Antti Rinne?
Studio Kulmapöytä yritti selvittää, mikä on sdp:n näkemys valtiontalouden sopeuttamistarpeesta. Kokoomuksen mukaan valtion menoja pitää leikata 3 miljardia ja keskustan mukaan 2,3 miljardia. Sdp ei vielä ole kertonut omaa näkemystään äänestäjille.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on keskellä vaikeita neuvotteluja, joissa kumpikaan osapuoli ei ole valmis joustamaan. Panokset ovat kovat ja aika käy vähiin.

Kyse ei ole Kreikasta, vaan Helsingin alitse kulkevasta miljardihankkeesta, Pisararadasta.

Kokoomus ja Sdp ovat nahistelleet hallitusneuvotteluissa sovitun Pisaran toteuttamisesta pitkään.

Se piti saada vajaa kaksi viikkoa sitten osaksi lisätalousarviota, mutta päätöstä jouduttiin lykkäämään. Ongelma ratkesi, kun Helsinki antoi ymmärtää maksavansa myös Vantaan ja Espoon osuudet.

Nyt Rinteen mitta alkaa olla täysi. Hän haluaa kokoomukselta vihreää valoa ensi viikolla, jotta hallitus voi viedä asian eduskunnan päätettäväksi.

"Olisi todella tärkeää, että Pisara-hanke avattaisiin lisätalousarvion täydentävässä esityksessä. Hallituksen sisältä on sen sijaan esitetty minulle, että teknisiin kehyksiin laittaminen riittäisi, eikä valtuutta tarvitsisi avata", Rinne sanoo.

Se tarkoittaisi, että hanke ei sitoisi seuraavaa hallitusta. Jos ylivoimaisessa gallup-johdossa oleva keskusta saisi päättää, Pisara lähtisi saman tien roskiin.

Sdp:llä on kiire. Ensi viikko on mitä todennäköisimmin viimeinen mahdollisuus naulata Pisara seuraavan hallituksen tehtävälistalle.

Rinteen mukaan hankkeen avaamiseksi tarvitaan vain "aloitusraha", eli 1–2 miljoonaa euroa.

"Se summa ei ole merkityksellinen. Kysymys on siitä, että avataan valtuus lähteä neuvottelemaan, kilpailemaan, tekemään sopimuksia. Tälle vuodelle ei tulisi mitään sen isompaa satsausta."

Eduskunnan budjettipäätös varmistaisi Pisaralle Euroopan unionin liikenneverkkotuen täysimääräisenä, Rinne sanoo.

"Jos tukea ei saada, hankkeen toteuttamisedellytys vaarantuisi. Tämä on iso asia tulevan talouskasvumme näkökulmasta."

Rinne muistuttaa hallituksen sopineen marraskuussa pääkaupunkiseudun kuntien kanssa, että ne sitoutuvat kaavoittamaan tonttimaata kohtuuhintaista asuntotuotantoa varten. Vastapainoksi valtio rahoittaa Pisaraa.

"Suomen valtion on pidettävä sopimuksistaan kiinni."

Pisaran valmistuttua osa lähijunista kiertäisi Helsingin keskustan alitse, jolloin päärautatieasemalta vapautuisi tilaa kaukojunille. Vaikutukset säteilisivät koko valtakunnan rataverkkoon, kun junaliikenne sujuisi jouheammin.

Kokoomuksen mielestä rautatieaseman ratapihaa on remontoitava noin 60 miljoonan euron edestä, ennen kuin hankkeessa on järkeä.

Rinne sanoo olevansa valmis laittamaan ratapiharahat valtion kehyksiin vaikka saman tien. Tätä sitoumusta hän ei kuitenkaan halua naulata seuraavan hallituksen vastuulle.

"Kun Pisarasta päätettiin hallitusneuvotteluissa, siinä yhteydessä ei puhuttu mistään muista hankkeista. Ottaen huomioon, että olemme laittaneet infraan rahaa eri puolille Suomea, jotkut ovat perustellusti esittäneet, että täysin uusia hankkeita ei nyt tuotaisi pöydälle."

Kokoomuksesta sanotaan, että näin suurella hankkeella ei voi sitoa tulevan hallituksen käsiä. Rinne ei tätä sulata.

"Tätä olisi pitänyt harkita silloin, kun tehtiin asiasta kuntien kanssa sopimus. Se oli täysin yksimielinen, siinä ei ollut minkäänlaista epäselvyyttä. Nyt epäselvyyttä on jostain syystä ilmennyt."

Syytä ei ole vaikea arvata. Vaalien lähestyessä kokoomuksen ja Sdp:n suhteet ovat kuralla. Puolueet vesittävät vuorotellen toistensa suosimia hankkeita.

Viime viikolla kokoomus käytännössä kaatoi metropolihallinnon, sitä edeltävällä viikolla Sdp oli mukana kaatamassa perhepakettia.

"Tällä hetkellä vaalien läheisyys vaikeuttaa monin tavoin asioiden hoitoa. Pienistäkin asioista syntyy jännitteitä ryhmien välillä, ja kansanedustajat ovat tarkkoja siitä, miten puolueen näkemys tulee esille", Rinne kommentoi päähallituspuolueiden välejä.

"Ei voi väittää, etteikö se rassaisi töiden tekemistä."

Pekka Elomaa
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ei halua arvailla, miksi kokoomus vastustaa Pisara-hanketta. "Totean vain, että nyt kun on eteenpäinviennin aika, täytyy pitää kiinni siitä mistä on päätetty."
Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ei halua arvailla, miksi kokoomus vastustaa Pisara-hanketta. "Totean vain, että nyt kun on eteenpäinviennin aika, täytyy pitää kiinni siitä mistä on päätetty."
Valtiovarainministeri Antti Rinne: Kreikka-neuvotteluissa Suomi ei peesaa ketään
Valtiovarainministeri Antti Rinne: Kreikka-neuvotteluissa Suomi ei peesaa ketään
Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat tänään perjantaina Brysseliin hakemaan sopua Kreikan velkakriisin hoitamisesta. Suomen kannat ovat noudattaneet Saksan tiukkaa linjaa. Studio Kulmapöydässä vierailleen valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Suomi on valmis kompromisseihin, mutta uutta rahaa Kreikalle ei ole luvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat