Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jykeväkavioiset työjuhdat urakoivat puistometsissä – hevossavotta säästää maastoa ja maisemaa

Työhevoset Bocas ja Pläsi urakoivat Porvoon kaupunkimetsissä

Kotimaa
 
Jykeväkavioiset työhevoset urakoivat metsätöissä
Jykeväkavioiset työhevoset urakoivat metsätöissä
Lähes tuhatkiloiset Ranskan percheronit Bocas ja Pläsi ovat metsänhoidon ammattilaisia. Hevossavotta säästää maisemaa ja ympäristöä, sillä työhevoset pystyvät etenemään vaikeassa maastossa, johon raskaat koneet jättävät raskaan jäljen. Työhevosyrittäjä Miika Åfelt ja hevosmetsuriopiskelija Sami Lappalainen siistivät kaupunkimetsää Porvoossa. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Janne Elkki

Jykevät percheronit Bocas ja Pläsi jauhavat tyyninä heinää, kun hevosmetsuriopiskelija Sami Lappalainen purkaa kuormaa Porvoon Hamarissa. Metsikössä paksukavioiset hevoset suoriutuvat rankojen keräyksestä yllättävänkin ketterästi.

Työhevoset ovat metsätöiden ammattilaisia. Ne jaksavat vetää raskaita kuormia, sillä ne on koulutettu puunajoon. Hevoset eivät kuitenkaan runtele maastoa samaan tapaan kuin raskaat koneet. Siksi hevosia käytetäänkin herkissä hakkuukohteissa, kuten kaupunkimetsissä ja virkistysalueilla.

Fakta

Koneet korvasivat työhevoset

 Työhevosperinne on hiipunut lähes olemattomiin. Kun Suomessa aiemmin oli kymmeniätuhansia työhevosia, niitä on nyt kourallinen.

 Maa- ja metsätöissä sekä armeijan leivissä puurtavien hevosten tilalle ovat tulleet jalostetut harraste- ja ravihevoset.

 Suomessa oli vuonna 2014 74 600 hevosta. Niistä 19 400 oli raskasrakenteisia suomenhevosia.

 Suomen Hippoksen mukaan kolme prosenttia hevosista on työsukuisia, eli noin 500. Niitä ei ole jalostettu ravi- tai ratsastuskäyttöön.

 Perinteisissä metsätöissä hevosia käytetään kuitenkin hyvin vähän.

"Työhevoset pystyvät etenemään vaikeassa maastossa, johon raskaat koneet jättävät raskaat jäljet", sanoo ikaalislainen työhevosyrittäjä Miika Åfelt.

"Hevonen on tehokas, mutta silti ympäristövaikutukset ovat hyvät."

Åfelt on toiminut alalla 20 vuotta. Ainakin hänelle on töitä riittänyt.

Suomessa on Åfeltin mukaan ammattimaisia työhevosyrittäjiä vain kourallinen, isojen koneiden kanssa työskenteleviä vain pari.

"Tämä vaatii koko sydämen. Tarvitaan rakkaus hevosiin ja samalla konetekniikan osaaminen", Åfelt sanoo.

Hikipäissään nykyajan hevosmiehet eivät rankoja nostele, sillä puut nostetaan lavalle konevoimin. "Tämä on käytännöllistä ja tehokasta. Asiakkaiden ei tarvitse ostaa vain romantiikkaa."

Porvoon kaupunki on ollut työhevosyrittäjän asiakas useita vuosia.

"Porvoo haluaa hoitaa puistomaisia metsiä. Hevosavusteisesti hoidetaan myös saaria ja nuoria metsiä, joihin ei haluta suuria uria", Åfelt sanoo.

Työhevosille on ollut käyttöä myös kansallispuistoissa ja hautausmailla sekä yksityismetsissä, joiden omistajat haluavat hoitaa mökkinsä lähimetsät lempeästi.

Porvoo aloitti hevosten käytön metsätöissä noin 15 vuotta sitten Linnamäen muinaismuistoalueella. Sen jälkeen niitä on käytetty pienissä kaupunkimetsissä ja historiallisissa puistoissa joka talvi.

"Hevosia käytetään taajama- ja puistometsissä, joissa käy paljon ulkoilijoita. Hevoset mahtuvat kulkemaan pienistä koloista ja jättävät vähemmän korjuujälkiä kuin koneet", sanoo kaupungin metsätalousinsinööri Tommi Laakkonen.

"Maisemalliset arvot säästyvät."

Laakkosen mukaan hevossavotta on myös hintansa väärti. "Se ei ole oleellisesti kalliimpaa kuin koneellinen puunkorjuu."

Hamarin pajukossa Bocas ja Pläsi odottavat kuorman valmistumista rauhallisina. Nelivuotiaat oriit ovat Ranskan linjan percheroneja, joihin Åfelt päätyi testattuaan seitsemän eri rotua.

"Suomenhevonen on nykyisin jo kilpahevonen", Åfelt toteaa.

Percheronit kasvavat jopa tuhatkiloisiksi, kun suomenhevonen jää puoleen siitä.

Bocas ja Pläsi kasvavat vielä, sillä ne ovat "vasta" 900-kiloisia. Ne tekevät kahdeksan tunnin työpäiviä, raskaassa maastossa pari tuntia vähemmän.

Åfelt silittää ja hellii hevosiaan. "Nämä ovat niin rauhallisia ja lempeitä. Se on tärkeää, sillä taajamakohteessa paikalle saattaa tulla päiväkotiryhmiä."

Lavalla Sami Lappalainen käyttää koneita tottuneesti. Hän päätyi alalle sattumalta.

"Sain kipinän hevosiin. Raviurheilu ei kuitenkaan ole minun juttuni. Tuntuu, että tässä on kaikki, mitä olen halunnut tehdä", oppisopimuskoulutettava sanoo.

"Metsätyössä saa yhdistää hevoset, ulkoilun ja tekniikan."

Heli Saavalainen HS
Porvoo

Juha Metso
Hevosmetsuriopiskelija Sami Lappalainen ohjastaa työhevoset metsätöihin Porvoossa. Bocas ja Pläsi ovat percheroneja. Rotu on peräisin Ranskasta.
Hevosmetsuriopiskelija Sami Lappalainen ohjastaa työhevoset metsätöihin Porvoossa. Bocas ja Pläsi ovat percheroneja. Rotu on peräisin Ranskasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat