Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi kansalaisaloitetta odottaa ratkaisua

Aloitteet ruotsin kielen opiskelun pakollisuudesta ja rattijuoppojen rangaistuksista eduskunnan käsissä

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Vapaa kielivalinta -yhdistyksen puheenjohtajan Ilmari Rostilan mukaan on välttämätöntä, että kansalaiset näkisivät, mitä mieltä kansanedustajat ovat ruotsin opintojen pakollisuudesta.
Vapaa kielivalinta -yhdistyksen puheenjohtajan Ilmari Rostilan mukaan on välttämätöntä, että kansalaiset näkisivät, mitä mieltä kansanedustajat ovat ruotsin opintojen pakollisuudesta. Kuva: Reijo Hietanen

Kansalaisaloitteita on ehditty panna alulle satoja, mutta eduskuntaan asti on edennyt kuusi. Niistä kaksi on vielä valiokuntien käsittelyssä.

Kansalaisten tekemät laki- ja toimenpidealoitteet eli kansalaisaloitteet mahdollistava laki tuli voimaan keväällä 2012.

Fakta

Yhteensä yli 300 kansalaisaloitetta

 Kansalaisaloitelaki tuli voimaan 1. 3. 2012, minkä jälkeen saattoi alkaa kerätä nimiä.

 Ensimmäinen kansalaisaloite jätettiin eduskunnalle 5. 3. 2013. Se koski turkistarhauksen kieltoa.

 Eduskuntaan on lähetetty kuusi kansalaisaloitetta.

 Kaikkiaan kansalaisaloitteita on pantu alulle yli 300.

 Kolmen aloitteen nimien keräys alkaa maaliskuun alussa. Niiden joukossa on aloite kannabiksen laillistamisesta.

Eduskuntaan tulleista näkyvin oli tasa-arvoista avioliittolakia koskeva aloite.

Aloite sukupuolineutraalista avioliitosta hyväksyttiin äänin 101–90 viime vuoden lopulla, mutta uuden hallituksen ja eduskunnan tehtäväksi jäi vielä tarkentaa säädöksiä. Ne tulee tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Toinen huomiota herättänyt kansalaisaloite koskee pakollista ruotsin opiskelua, jonka poistamiseksi tehty aloite tuli eduskuntaan vuosi sitten keväällä.

Eduskunnan sivistysvaliokunnalla on ollut vaikeuksia saada asiasta aikaan mietintöä.

Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) kannattaa henkilökohtaisesti pakollista kouluruotsia. Poistamisen kannalla ovat tiukimmin perussuomalaiset.

Vahasalon mukaan valiokunta pyrkii käsittelemään asian ensi viikolla, jotta aloite saataisiin suureen saliin eli täysistuntoon.

Vapaa kielivalinta -yhdistyksen puheenjohtajan Ilmari Rostilan mukaan olisi epäkunnioittavaa kansalaisaloitetta kohtaan, mikäli valiokunta ei saisi mietintöä aikaan eikä asia pääsisi täysistuntoon.

Ilman mietintöä aloite ei kuitenkaan voi edetä suureen saliin, vaan se raukeaa, tähdentää eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola.

Rostila on pakkoruotsialoitteen toinen vireille panijoista, toinen on yhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Orsila.

Kansalaisaloitteen voi panna vireille yksi tai useampi äänioikeutettu Suomen kansalainen.

Aloitteelle tulee kerätä vähintään 50 000 kannatusilmoitusta. Ne on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa aloitteen päiväyksestä. Seuraavaksi väestörekisterikeskus tarkastaa kerätyt nimet.

Aloite tulee toimittaa eduskuntaan viimeistään kuuden kuukauden kuluttua Väestörekisterikeskuksen päätöksestä. Muuten aloite raukeaa.

Alulle on pantu noin 300 kansalaisaloitetta. Ensimmäinen aloite eduskunnalle jätettiin maaliskuussa 2013. Se koski turkistarhauksen kieltoa. Virallisesti siinä esitettiin eläinsuojelulakiin muutosta. Aloite hylättiin eduskunnan täysistunnossa kesällä 2013 äänin 146–36.

Loppuun asti on käsitelty myös omakotitalojen energiatodistuksia koskeva kansalaisaloite. Sen pohjalta eduskunta päätti kesällä 2014 yksimielisesti, että hallituksen pitää EU:ssa pyrkiä muuttamaan energiadirektiiviä niin, ettei todistuksia enää vaadita vanhoilta omakotitaloilta.

"Kyseinen kansalaisaloite voidaan tulkita tosiasiallisesti hyväksytyksi", arvioi lainsäädäntöjohtaja Paavola.

Sen sijaan tekijänoikeuslakia koskeva kansalaisaloite ei edennyt vireille panijoiden toivomaan lopputulokseen, vaan tekijänoikeusaloitteen lakiehdotukset hylättiin syksyllä 2014 pidetyssä istunnossa.

Rattijuoppojen rangaistusten tiukentamista koskeva kansalaisaloite on yhä lakivaliokunnan käsittelyssä.

Paavolan mukaan valiokuntien mietintöjen tulee valmistua viimeistään perjantaina 6. maaliskuuta, jotta eduskunta ehtisi ne käsitellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat