Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan-tehdas mainitaan verkkovakoilun kohteena

Gemalto tekee Suomessa useiden maiden biopasseja

Kotimaa
 

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on pyytänyt suomalaisoperaattoreilta tietoja niiden Gemaltolta hankkimista sim-korteista sen jälkeen, kun kävi ilmi että Yhdysvaltojen ja Britannian signaalitiedustelut ovat onnistuneet varastamaan yhtiön sim-korttien salaukseen käytettäviä salausavaimia.

Vastauksia odotetaan saapuvaksi ensi viikolla. Niiden perusteella Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa asiasta itse.

Artikkeliin liittyvät

"Tapaus on huolestuttava", sanoo Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius.

Elisa on yksi useista suomalaisista operaattoreista, joka on hankkinut sim-kortteja Gemaltolta.

Wallenius muistuttaa kuitenkin, että salausavaimilla ei yksinään voi puheluita kuunnella.

Gemaltolla on Vantaalla tehdas, joka mainitaan vuodetussa aineistossa yhtenä kohteista.

Britannian signaalitiedustelulaitos GCHQ:n mukaan korttioperaation kohteina ovat olleet Gemalton tehtaat myös Venäjällä, Ruotsissa, Saksassa, Kiinassa, Italiassa, Intiassa ja Espanjassa.

Vantaalla tehdään yhtiön verkkosivujen mukaan muun muassa kotimaahan viranomaisten myöntämiä henkilökorttituotteita, kuten sähköisiä tai visuaalisia id-kortteja ja Kela-kortteja.

Vantaalla valmistetaan ainakin Viron, Norjan, Ruotsin, ja Norjan biometriset passit.

"Sim-korttien valmistuksen lopetimme seitsemän vuotta sitten", kertoo Gemalton Suomen-toimintojen toimitusjohtaja Tommi Nordberg.

"Kun tietomurto käsittelee vuosia 2010–2011, tulee mieleen, että me muutimme uuteen osoitteeseen vuonna 2012. Edellinen toimipisteemme oli varmasti kiinnostavampi, sillä samassa rakennuksessa oli Suomen pankin toimintoja."

Miksi Vantaan tehdas mainitaan aineistossa, ei ole tiedossa. Nordberg pohtii, voisiko syynä olla vanhentunut tieto Suomen Gemaltosta sim-korttien valmistajana. Hänen mukaansa Gemalton suurimmat sim-tehtaat sijaitsevat Ranskassa ja Puolassa.

Mikäli kävisi ilmi, että Suomen Gemaltolta olisi varastettu tietoa, kyseessä saattaisi olla Suomen lain mukainen tietomurto. Toistaiseksi ei ole tiedossa, käynnistyykö tapauksesta viranomaistutkintaa.

Gemalto on hollantilainen yritys ja sähköisten järjestelmien markkinajohtaja, jonka asiakkaina on kansainvälisesti jopa 450 matkapuhelinoperaattoria, ja sen digitaalisilla tuotteilla on kansainvälisesti lähes viisi miljardia käyttäjää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat