Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parkkisakot tuovat kunnille miljoonia

Helsinki keräsi viime vuonna pysäköintivirhemaksuja 11,2 miljoonaa euroa

Kotimaa
 

Pysäköintivirheiden tarkkailu on Suomen suurimmille kaupungeille tuottoisaa toimintaa. HS:n selvityksen mukaan Helsinki sai vuonna 2014 virhemaksuja ylivoimaisesti eniten sekä määrällisesti että asukaslukuun suhteutettuna.

Muista kaupungeista vertailussa erottuvat runsaasti tuloja asukasta kohden saaneet Tampere ja Maarianhamina. Asukaslukuun suhteutettuna pieniä tuloja keräsivät muun muassa Kajaani ja Oulu.

Helsingin johtava pysäköinninvalvoja Otto Kuitunen huomauttaa, että pääkaupunki poikkeaa vertailun muista kunnista kaupunkirakenteeltaan. Myös valvojien määrä on omalla tasollaan.

Helsingin pysäköinninvalvonnassa on 78 virkaa, kun vastaavasti 200 000 asukkaan Oulussa valvonta työllistää seitsemän henkilöä.

"Aloitin työt melkein 25 vuotta sitten, ja silloin pysäköinninvalvonnassa oli 20 työntekijää. Liikenne on kuitenkin nykyään ihan toisenlaista kuin tuohon aikaan", Kuitunen sanoo.

Oulun pysäköinninvalvonnan tiimivastaava Tiina Kaattari selittää kaupungin pientä valvojien määrää ja suhteellisen vähäisiä virhemaksutuloja harvalla asutuksella.

"Oulun keskustassa on liikennettä, mutta sitten meillä on paljon autiota aluetta. Täytyy muistaa, että pienemmät kunnat Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo ja Yli-Ii yhdistyivät Ouluun vuonna 2013."

Vertailun hännillä olevista kunnista Kouvolassa on Oulun tapaan useita kuntakeskuksia. Kajaani on puolestaan muuten harvaan asuttu. Kainuun maakuntakeskuksen lukemia selittänee myös se, että pysäköinninvalvonnasta vastaa vain kaksi henkilöä.

Henkilöstömäärät heijastuvat suoraan valvontamenoihin. Helsingin valvonta maksoi viime vuonna 5,7 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Jyväskylässä kahdeksan hengen tiimin valvontamenoista selvittiin 685 000 euron kustannuksilla.

Maarianhaminassa virhemaksuja kertyy kunnan kassaan, vaikka pysäköinninvalvoja Katja Rajavuori vastaa valvonnasta yksin. Hän ei keksi suurelle maksukertymälle selitystä kaupunkirakenteesta, matkailijoista tai muista Maarianhaminan ominaispiirteistä.

Rajavuoren mukaan kesän turistisesonkina kuljettajat tekevät yhtä paljon virheitä kuin muulloinkin.

"En osaa yhtään sanoa, miksi maksuja kertyy. Teen kai työni kunnolla. En ole mikään vainoava valvoja, eli ei se siitäkään johdu", hän pohtii.

Massatapahtumat lisäävät pysäköintihäiriöitä koko maassa. Helsingissä lappuja asetetaan tuulilaseille paljon esimerkiksi Jokerien ja HIFK:n jääkiekko-otteluiden aikana.

Koko vuoden tilastoissa yksittäiset suurtapahtumat tai mökkisesonkien liikennevyöryt maakuntiin jäävät kuitenkin valvojien mukaan marginaalisiksi.

Esimerkiksi Jyväskylässä MM-rallin osakilpailu lisäsi viime vuonna maksujen määrää vain hieman, kertoo toimistoesimies Tuula Ahonen.

Valvojien mukaan suurin osa virhemaksuista tulee koko maassa arkipäiväisistä tilanteista, kun autoilija on jättänyt kiekon laittamatta tai kokeillut ilmaiseksi onneaan maksupaikalla.

"Helsingissä keskustan pysäköintiä täytyy valvoa, jotta liikenne olisi sujuvaa. Sitten kun mennään laitakaupungille, kyse on enemmän järjestyksen ylläpidosta. Sillä on merkitystä, että valvojia näkyy katukuvassa", Otto Kuitunen sanoo.

Heidi Piiroinen HS
Pysäköintivirhemaksu kirjautuu valvojan koneelle Helsingissä.
Pysäköintivirhemaksu kirjautuu valvojan koneelle Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat