Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n juttusarja ääripäiden Suomesta alkaa

Kuhmolainen kylä on Suomen vähälapsisin postinumeroalue – kartta näyttää oman alueesi lapsimäärän

Kotimaa
 
Pekka Fali
Eläkeläinen Taisto Väisänen viettää osan vuodesta kotitalossaan Iivantiirassa. Seurana on Anneli Pirskanen. Moni palaa Väisäsen mukaan eläkkeelle jäätyään kotiseudulle.
Eläkeläinen Taisto Väisänen viettää osan vuodesta kotitalossaan Iivantiirassa. Seurana on Anneli Pirskanen. Moni palaa Väisäsen mukaan eläkkeelle jäätyään kotiseudulle. Kuva: Pekka Fali
Sarjassa käydään läpi Suomen kehitystä iän, sukupuolen ja tulojen perusteella postinumeroalueittain. Osa 1/3.

"Miten täällä voisi olla lapsia, kun kaikki ovat eläkeiässä", Taisto Väisänen, 75 sanoo.

Hän on huolissaan Iivantiiran tulevaisuudesta. Aikoinaan yli sadan oppilaan koulu on suljettu.

"Äitini suku on asunut tällä seudulla jo 1600-luvulta lähtien", Väisänen sanoo.

Hän viettää osan vuodesta vanhassa kotitalossaan kumppaninsa Anneli Pirskasen kanssa.

Iivantiiran 160 asukkaasta lähes sata on yli 50-vuotiaita. Joka kolmannessa taloudessa asuu eläkeläisiä. Alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria kylässä on 13.

Kuhmon Iivantiira on Suomen vähälapsisimpia postinumeroalueita. Siellä ei asu yhtään alle kouluikäistä pikkulasta, osoittavat Tilastokeskuksen vuoden 2013 tilastot. Suomen yhteensä 3 000 postinumeroalueesta tällaisia on vain 60.

"Tieto on vanhentunut. Näin yhtenä päivänä töihin ajaessani lumessa lastenvaunun jäljet. Iivantiirassa on varmuudella yksi pikkulapsi", opettaja Raija Malinen, 58, sanoo.

Mikko ja Sanna Malisen tytär Ella on Iivantiiran postinumeroalueen ainoa alle 6-vuotias lapsi. Lähin leikkikaveri asuu 15 kilometrin päässä. Malisten muutto Kuhmon keskustasta rikkoi Iivantiiran pikkulasten nollasarakkeen.
Mikko ja Sanna Malisen tytär Ella on Iivantiiran postinumeroalueen ainoa alle 6-vuotias lapsi. Lähin leikkikaveri asuu 15 kilometrin päässä. Malisten muutto Kuhmon keskustasta rikkoi Iivantiiran pikkulasten nollasarakkeen.

Kuukauden kuluttua kaksi vuotta täyttävä Ella Malinen hyppii sohvalla Malisen tilan päärakennuksessa.

"Muutimme tänne Kuhmon keskustasta vuonna 2014, kun tilalla oli tehty sukupolvenvaihdos", nuori isäntä Mikko Malinen, 34, kertoo. Hän ei ole sukua Raija-opettajalle.

Ikääntyneessä Iivantiirassa on monen Suomen alueen kohtalo, sanoo muuttoliike- ja aluetutkija Timo Aro.

"Kun katsotaan Iivantiiraan nyt, katsotaan siihen mikä on 2030-luvulla tulevaisuutta monin paikoin Suomea. Itä- ja Pohjois-Suomen reuna-alueet ovat laboratorio koko maan muutokselle", Aro sanoo.

"Siitä puhutaan vielä aika vähän."

Aro muistuttaa, että seuraavien kymmenen vuoden aikana työikäisen väestön määrä lisääntyy vain 74 kunnassa, kun kuntia on yhteensä yli 300. Loput vanhenevat.

"On uusi tilanne meidän historiassamme, ettei yhä useammassa kylässä ole enää nuoria tai lapsia. Se kertoo, mitä keskittyminen oikeasti tarkoittaa kun se jatkuu riittävän pitkään", Aro sanoo.

Maaseutumaiset alueet ovat vuosina 1990–2013 menettäneet yli 200 000 asukasta. Kaupunkiseudut taas ovat kasvaneet yli 600 000 ihmisellä eli helsingillisellä väkeä.

Käänteitä ei ole näkyvissä, sanoo Helsingin yliopiston aluesuunnittelun ja aluepolitiikan professori Sami Moisio.

"Tällä hetkellä ei ole nähtävissä mitään sellaista, mikä todella kääntäisi kehitystä. Hankalaan asemaan ajautuvaa pinta-alaa on Suomessa enemmän ja enemmän."

Moisio muistuttaa, ettei aluepolitiikkaa ole kuopattu. Varoja jaetaan edelleen keskuksista reuna-alueille. Mutta painotus on kääntynyt päälaelleen.

"Aiemmin suunta oli keskuksista alueille, nyt painotus on voimakkaasti kaupungeissa ja kilpailukyvyssä. Joitain alueita on ollut hirveän vaikea ylipäätään liittää koko kilpailukykykeskusteluun", Moisio sanoo.

Uuden hallituksen on Moision mukaan pureuduttava kahteen erilaiseen eriytymiseen: reuna-alueet eriytyvät edelleen kaupunkiseuduista, ja kaupunkialueiden sisällä jatkuu sosiaalinen jakautuminen.

Tyhjenevien alueiden vastapainona on elämää pursuavia taskuja.

"Lahden Kariston kaltaisia alueita, jotka ovat täynnä 25–44-vuotiasta väestöä, löytyy kaikkien suurten kaupunkien alueilta ja kehyskunnista", Aro sanoo.

Antero Malinen kunnosti kotitalonsa moderniksi asunnoksi. Hän kulkee Iivantiirasta töissä Kajaanissa.
Antero Malinen kunnosti kotitalonsa moderniksi asunnoksi. Hän kulkee Iivantiirasta töissä Kajaanissa.

Suljetun Iivantiiran koulun pihassa on aurattu jääkiekkokaukalo, jonka jäällä on tuoreita luistimen jälkiä.

"Käyn auraamassa kenttää, sillä pelaamme kavereiden kanssa siellä jääkiekkoa. Kyläyhdistys omistaa koulun", Mikko Malinen kertoo.

"Pelaajia on kymmenkunta", Mikon puoliso Sanna Malinen lisää.

Maliset käyvät kaupassa 40 kilometrin päässä Kuhmon keskustassa.

Iivantiirasta on totuttu käymään kaukana töissä, sillä kylällä ei ole työpaikkoja.

Raija Malinen käy opettajana noin sadan kilometrin päässä Suomussalmella. Puoliso Antero Malinen, 60, on puolestaan opettajana saman matkan päässä Kajaanissa.

"Meillä on Kajaanissakin asunto, mutta veri vetää kotiseudulle", Antero kertoo kotitalon pihassa, joka on remontoitu moderniksi asunnoksi.

"Yksi iivantiiralainen kulkee Helsingissä töissä. Minäkin olin siellä töissä ja myöhemmin Oulussa", Taisto Väisänen kertoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat