Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmavoimien ensimmäinen kuljetuskone pääsee pienen kauppakeskuksen isoon vitriiniin

Hanssin-Jukasta tulee ensimmäinen Sotamuseon merkittävä kohde yksityisissä tiloissa

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Hanssin-Jukka odottaa siirtoa Hämeenlinnaan Tikkakoskella, jossa se on ollut halleissa ja hangaareissa 1980-luvun alusta lähtien. Se entisöitiin muutama vuosi sitten kevään 1944 ulkoasuun. Siihen kuuluu muun muassa ilmavoimien sininen hakaristitunnus, joka on peräisin vuodelta 1918.
Hanssin-Jukka odottaa siirtoa Hämeenlinnaan Tikkakoskella, jossa se on ollut halleissa ja hangaareissa 1980-luvun alusta lähtien. Se entisöitiin muutama vuosi sitten kevään 1944 ulkoasuun. Siihen kuuluu muun muassa ilmavoimien sininen hakaristitunnus, joka on peräisin vuodelta 1918. Kuva: Harri Nurminen

Ensin se seisoi vuosikymmeniä ihmisten ja säiden armoilla torikahvilana, ja nyt se asetetaan mahdollisesti Suomen suurimpaan vitriiniin niin, ettei kansa pääse sitä enää käpälöimään.

Ilmavoimien ensimmäisen kuljetuskoneen tarinan seuraava luku nähdään juhannuksena, kun Hanssin-Jukka suljetaan vitriiniin pienen kauppakeskuksen kylkeen Hämeenlinnan Tuuloseen.

Ison entisöinnin läpikäynyt kone tavallaan siis palaa Hämeenlinnaan, jonka Rantatorin kupeessa se oli kahvilana 80-luvun alkuun saakka.

Idea koneen sijoittamisesta Kauppakeskus Tuuloseen on kauppakeskuksen oma. Vitriini maksaa sen mukaan noin puoli miljoonaa euroa, mutta samalla se saa koneesta kiinnostavan kävijähoukuttimen.

Kone on edelleen Sotamuseon omaisuutta ja tämä on ensimmäinen kerta, kun se antaa sijoittaa näinkin merkittävän kohteen yksityisiin tiloihin. Alustava sopimus on 20 vuodesta.

"Emme voi lähtökohtaisesti sijoittaa esineistöä yksityisiin tiloihin, mutta tämä oli poikkeuksellinen kohde ja tilaisuus. Katsoimme, että on järkevää tehdä näin", sanoo museonjohtaja Harri Huusko.

Kone entisöitiin Tikkakoskella muutama vuosi sitten tietämättä, mihin se aikanaan mahtuisi. Esimerkiksi vieressä oleva Keski-Suomen ilmailumuseo ei olisi voinut ottaa sitä tilan puutteen vuoksi.

"Se oli viiden vuoden juttu, minne se saadaan. Nyt kun se saadaan Tuuloseen, olen helpottunut. Hämeenlinna on sille oiva paikka, koska sillä on tausta siellä", sanoo entisöintiä vetänyt Ilmasotakoulun Killan puheenjohtaja Juha Suonperä.

Telttahallissa Tikkakoskella seisova kone on päällisin ja sisäisin puolin hienossa kunnossa, mutta kaukana lentävästä mallista. Se tuodaan Tuuloseen kesällä erikoiskuljetuksena, kahdella eri rekalla, ensimmäisessä runko moottoreineen ja toisessa siivet.

"Kun se on tähän asti saatettu, niin hyvä että saadaan nyt myös yleisön nähtäville", sanoo Kimmo Salomaa, Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen puheenjohtaja.

OIKAISU:
Ilmasotakoulun Killan puheenjohtaja ei ole Juha Suonperä vaan Jarmo Alanko. Suonperä on ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Markku Bärman
Vuonna 1981 Hanssin-Jukka siirrettiin Hämeenlinnasta museoon.
Vuonna 1981 Hanssin-Jukka siirrettiin Hämeenlinnasta museoon.

Harri Nurminen
Hanssin-Jukan ohjaamo.
Hanssin-Jukan ohjaamo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat