Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjän ura kiinnostaa nuoria – moni perustaa firman jo opiskeluaikana

Nyt myös moni korkeasti koulutettu pitää omaa yritystä vaihtoehtona

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Lukiolainen Tuomas Oksa nikkaroi lähes päivittäin verstaassaan kotinsa autotallissa Valkeakosken Sääksmäellä. Alaikäinen Oksa halusi perustaa oman puusepänalan yrityksen, koska hänen vanhasta puusta nikkaroimansa huonekalut ja sisustustavarat tekivät kauppansa.
Lukiolainen Tuomas Oksa nikkaroi lähes päivittäin verstaassaan kotinsa autotallissa Valkeakosken Sääksmäellä. Alaikäinen Oksa halusi perustaa oman puusepänalan yrityksen, koska hänen vanhasta puusta nikkaroimansa huonekalut ja sisustustavarat tekivät kauppansa. Kuva: Harri Nurminen

Nuoret suhtautuvat yrittäjyyteen aiempaa myönteisemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuoden yrityskatsauksen mukaan lähes puolet nuorista pitää yrittäjyyttä houkuttelevana uravaihtoehtona.

"Asenteiden tasolla on tapahtumassa sukupolvien murros", Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Fakta

Askelia yrittäjyyteen

 Varmista, että hallitset oman alasi ammattiosaamisen.

 Kerää tietoa oman alan yritystoiminnasta lähialueilla. Onko markkinoilla ylitarjontaa vai tilaa.

 Keskustele ideasta muiden kanssa. Voisiko yritystä viedä eteenpäin tiiminä jonkun kanssa. Jos ryhdyt yhteistyöhön, tee kirjalliset sopimukset.

 Verkostoidu samanhenkisten, mahdollisten yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa.

 Käytä yrittäjyyden asiantuntijapalveluita. Uusyrityskeskukset auttavat bisnesidean kehittämisessä ja yrityksen perustamisessa.

Nykyään myös korkeakouluopiskelijat kokevat yrittämisen vaihtoehtona. Siihen kannustaa muun muassa nykyinen start up -yritysten buumi. Korkeakoulut ovat perustaneet myös yrittäjyyttä tukevia yhteisöjä.

"Ajatellaan, ettei korkea koulutuskaan enää takaa työtä palkansaajana. Kynnys yrittäjyyteen on madaltunut", Mikkilä sanoo.

Hänen mukaansa nuoret kokevat yrittäjyyden houkuttelevaksi, koska he suhtautuvat työntekoon eri tavoin kuin vanhemmat. Työ ei ole heille vain toimeentuloa.

"Yrittäjät tekevät pidempää työviikkoa, mutta monet kokevat työnsä palkansaajia mielekkäämmäksi ja merkityksellisemmäksi."

Tilastoissa nuorten yrittäjien osuus ei ole vielä noussut. Yrittäjäkunta on palkansaajia iäkkäämpää. Vajaa kymmenesosa yrittäjistä on alle 30-vuotiaita, vajaa viidennes alle 35-vuotiaita.

Yrityksiä alkuun auttavissa uusyrityskeskuksissa nuorten aktivoituminen on silti huomattu.

"Opiskelijoiden kiinnostus on ihan erilaista kuin muutama vuosi sitten", sanoo toimitusjohtaja Antti Ylönen Kuopion seudun uusyrityskeskuksesta.

YritysHelsingin palvelupäällikkö Toivo Utson mukaan neuvonnassa ja infotilaisuuksissa käy paljon nuoria.

"Selvästi huomaa, että kouluissa panostetaan enemmän yrittäjyyteen ja nuoret ovat siitä enemmän kiinnostuneita."

Jo opiskeluaikana moni perustaa firman. Utson mukaan nuorilla on usein rohkeita ja erikoisia liikeideoita. He ovat usein myös rohkeita ottamaan riskejä.

"Nuorten yrittäjien kysymykset liittyvät usein rahoitukseen. He eivät ole ehtineet vielä kartuttaa varallisuutta", Utso sanoo.

Monia mietityttää myös se, onko nuori yrittäjä uskottava yhteistyökumppaneiden tai asiakkaiden silmissä. Joskus ikä on hankaloittanut myös toimitilojen etsintää.

Heikko työllisyystilanne ajaa osaltaan nuoria yrittäjiksi, mutta Mikkilä ei usko sen olevan ainoa syy.

"Ihmiset varautuvat muutenkin siihen, että duuni ei ole pysyvää. Moni tekee töitä yrittäjänä väliaikaisesti tai sivutoimisesti palkkatyön ohessa. Uskon, että yrittäjämäinen tapa tehdä töitä lisääntyy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat