Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiva on Suomessa vaaratilanteessa joka toinen päivä

Vaarallisista tilanteista yli kolmannes tapahtui Suomenlahdella

Kotimaa
 
Alusliikenneohjaajat valvovat laivaliikennettä Turun meriliikennekeskuksessa
Alusliikenneohjaajat valvovat laivaliikennettä Turun meriliikennekeskuksessa
Länsi-Suomen meriliikennekeskus avattiin Turussa viime vuoden maaliskuussa. Keskuksessa työskentelee 29 alusliikenneohjaajaa, jotka valvovat ympäri vuorokauden Saaristomeren, Ahvenanmaan ja Pohjanlahden laivaliikennettä. Alusliikenneohjaajilta vaaditaan vähintään kauppa-aluksen perämiehen pätevyyskirja ja kokemusta kauppamerenkulusta. Liikenneviraston meriliikenteen ohjauksesta vastaavan yksikön päällikkö Thomas Erlund kertoo meriliikennekeskuksen työstä. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä.

Suomen merialueella ja Saimaalla sattui laivoille viime vuonna 181 vaaratilannetta, kertovat Liikenneviraston keräämät tuoreet tilastot. Lähes puolet niistä johtui laivojen teknisistä vioista sekä ilmoitussääntöjen tai meriteiden sääntöjen rikkomisesta.

Vaarallisista tilanteista noin 36 prosenttia tapahtui Suomenlahdella. Lähes saman verran tilanteita oli länsirannikolla ja Pohjanlahdella yhteensä.

Fakta

Meriliikennekeskukset auttavat

 Liikennevirasto ylläpitää Suomessa alusliikennepalvelua. Kaikkien vähintään 24 metriä pitkien alusten on osallistuttava siihen.

 Alusliikennepalvelu toimii kolmessa meriliikennekeskuksessa, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa.

 Helsingistä käsin hoidetaan Suomenlahden meriliikennettä, Turusta Hangon ja Tornion välistä merialuetta ja Lappeenrannasta Saimaan liikennettä.

 Meriliikennekeskuksien vastuualueet on jaettu seitsemään VTS-alueeseen.

 Alusliikenneohjaajat käyttävät apunaan tutkien välittämää tietoa ja AIS-järjestelmää (automated identification system).

Suomen vesialueita valvoo alusliikennepalvelu VTS (vessel traffic service). Alusten päälliköillä on velvollisuus raportoida VTS-keskuksissa työskenteleville alusliikenneohjaajille laivoille sattuneista vaaratilanteista.

Viime vuonna tehtiin näitä niin sanottuja poikkeamaraportteja eniten laivojen konevioista ja muista teknisistä vioista, joita oli yhteensä 64. Luvussa on mukana 16 niin sanottua black out -tilannetta, joissa laiva oli menettänyt konevoimansa kokonaan.

Alusliikenneohjaajat havaitsivat vuonna 2014 peräti 16 sellaista tilannetta, jotka olisivat saattaneet johtaa karilleajoon, jos he eivät olisi puuttuneet laivojen kulkuun.

VTS-keskukset huomasivat myös kymmenen tapausta, joissa alukset kulkivat liian syvällä niiden käyttämään väylään nähden. Varsinaisia karilleajoja tai pohjakosketuksia oli yhdeksän.

Vaaratilanteiden syyt vaihtelevat erittäin paljon. Esimerkiksi viime vuonna sattui tapaus, jossa laivalta putosi mereen ankkuri ja ilmeisesti yli sata metriä ankkuriketjua ilman että kukaan laivalla huomasi tapahtumaa.

Yksikön päällikkö Thomas Erlund Liikennevirastosta sanoo, että Suomessa pyritään siihen, että vaaratilanteista raportoitaisiin herkästi.

"Kansainväliset määräykset edellyttävät, että raportit tehdään matalalla kynnyksellä", Erlund sanoo.

"Raportteja syntyy lähes kaikenlaisista tilanteista. Esimerkiksi jos alus on ollut ankkurissa, eikä ankkuria saada pohjaan jumittumisen vuoksi enää ylös. Se on silloin puute aluksen varusteissa."

Viime vuonna sattui riskitilanteita muun muassa hinauksissa, törmäyksissä merimerkkeihin tai laitureihin, kansilastin siirtymisissä, asianmukaisten karttojen puuttumisessa ja läheltä piti -tilanteista purjeveneiden kanssa.

Laivojen pitää kulkea määrätyissä osissa Itämerta tiettyjä ennalta määrättyjä reittejä. Näin on esimerkiksi Suomenlahdella ja Ahvenanmerellä. Ulkomaisten lippuvaltioiden laivat rikkoivat viime vuonna lähes sata kertaa tätä turvallisuuden kannalta tärkeää reittijakojärjestelmää.

"Reittijakojärjestelmää ei ole piirretty mereen. Tuntuu siltä, että jotkut vähättelevät sitä", sanoo Erlund.

Suomen alusliikennepalvelussa myös "profiloidaan" aluksia. VTS-keskukset ennakoivat, että jokin tietty alus saattaa aiheuttaa ongelmia, jolloin aluksen kulkua seurataan tavallista valppaammin.

Monille aluksille varsinkin talvimerenkulku ja jäät aiheuttavat ongelmia, Erlund sanoo.

"Esimerkiksi jotkut ajavat joka talvi peräsimensä rikki."

Vesa-Matti Väärä
Alusliikennevalvoja Dan Lillberg valvoi toissa viikon perjantaina Turun meriliikennekeskuksessa Saaristomeren laivaliikennettä.
Alusliikennevalvoja Dan Lillberg valvoi toissa viikon perjantaina Turun meriliikennekeskuksessa Saaristomeren laivaliikennettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat