Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi juttusarja käy kaikissa vaalipiireissä

Ahvenanmaan itsenäisyysliike hakee vaaleihin pontta Liechtensteinin mallista

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan Ålands framtid -puolueen varapuheenjohtaja Rolf Granlund (oik.) piti viime keskiviikkona Maarianhaminassa Ahvenanmaan Itsehallintotalossa puolueen tuleville maakuntapäivävaalien ehdokkaille talouskoulutusta. Kuuntelemassa Hanna Segerström (vas.), Jonny Landstöm, Pia Eriksson, Clas-Folke Hansen ja Lisa Gustavsson.
Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan Ålands framtid -puolueen varapuheenjohtaja Rolf Granlund (oik.) piti viime keskiviikkona Maarianhaminassa Ahvenanmaan Itsehallintotalossa puolueen tuleville maakuntapäivävaalien ehdokkaille talouskoulutusta. Kuuntelemassa Hanna Segerström (vas.), Jonny Landstöm, Pia Eriksson, Clas-Folke Hansen ja Lisa Gustavsson. Kuva: Sami Kero HS
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 1/13

Maarianhamina. Tarjolla olisi pari pahvitonkallista aitoa ahvenanmaalaista omenamehua ja pullaa, ne tosin kaupan pussista. Harmi vain, että koko Ahvenanmaa tuntuu olevan hiihtolomalla. Siksi Ålands framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus) -puolueen varapuheenjohtaja Rolf Granlund seisoo Ahvenanmaan Itsehallintotalon Rödhamn-kokoushuoneessa vähän empiväisenä.

Voi olla, ettei ehdokaskouluun tule ketään. Puoluejohtaja Axel Jonssonkin hiihtelee Norjassa.

Teema olisi tärkeä, nimittäin Ahvenanmaan talous.

Kokoushuoneeseen astuu joukko separatisteja.

Granlund on aiheen asiantuntija. Hän on ollut mukana laskemassa, millaisia talousvaikutuksia olisi sillä, että Ahvenanmaa irrottautuisi Suomesta.

Ålands framtid (ÅF) on 2000-luvun alussa perustettu puolue, joka ajaa Ahvenanmaan itsenäisyyttä.

Ei nyt tai huomenna, mutta pidemmällä tähtäimellä, Granlund sanoo.

Ensin pitäisi saada vahvistettua Ahvenanmaan itsehallintoa. Sitä toivovat toki kaikki muutkin Ahvenanmaan puolueet, mutta ÅF:llä on tiukin linja. Se tuli todistetuksi muutama viikko sitten, kun puoluejohtaja Jonsson jätti presidentti Tarja Halosen johtaman Ahvenanmaa-komitean julkaisemaan osamietintöön eriävän mielipiteen.

Syynä olivat puolueen mielestä ihan liian pyöreät muotoilut. Jonsson sai aikaan kunnon kalabaliikin. Nyt muut puolueet syyttävät ÅF:ää itsehallintolain uudistamisen sabotoinnista.

Ovi käy.

Kokoushuoneeseen astuu joukko separatisteja.

Pahvitonkasta lorisee mukeihin mehua. Sitten Birgitta Johansson, Birgitta H. Eriksson ja Lisa Gustavsson istuutuvat alas ja vaihtavat kuulumisia.

Gustavsson on saanut KappAhlin mainoksen suomeksi, ja se kuohuttaa häntä.

Kaikkiaan Granlund saa ehdokaskouluun kahdeksan oppilasta. Brage Eklund tosin on puolueen konkareita, yksi sen kolmesta maakuntapäiväedustajasta. ÅF sai viime maapäivävaaleissa 10 prosentin kannatuksen.

Tavoitteena on nostaa lokakuun vaaleissa paikat neljään.

Ensin edessä ovat kuitenkin eduskuntavaalit. Niissä ÅF:llä ei ole omaa ehdokasta. Muilla on, koska niiden mielestä eduskuntavaaleista oma ehdokas voi saada vähän nostetta maakuntapäivävaaleihin.

Ahvenanmaa on poikkeuksellinen vaalipiiri. Kansanedustajia valitaan vain yksi, eikä äänestäminen oikein kiinnosta. Viimeksi äänestysprosentti jäi 51:een.

Oikeastaan ahvenanmaalaiset valitsevat eduskuntavaaleissa itselleen suurlähettilästä. Kyse on siitä, kuka on uskottavin Ahvenanmaan etujen ajaja.

Ehdokkaita on seitsemän, mutta tosissaan on vain kaksi.

Nykyinen kansanedustaja, sitoutumaton Elisabeth Nauclér, 62, pyrkii kolmannelle kaudelle. Hänet haastaa helsinkiläistynyt ja brysseliläistynyt Mats Löfström, 31.

Pitkän virkamiesuran tehnyt Nauclér sai vauhtia politiikkaan potkuistaan. Ahvenanmaalaisia jäi kaivelemaan se, miten Nauclér vuonna 2006 syrjäytettiin Ahvenanmaan maakuntahallituksen kansliapäällikön paikalta lakkauttamalla koko virka.

Poliitikoksi Nauclér on ollut hyvin epäpoliittinen, mutta toisaalta se on ollut myös hänen vahvuutensa. Osa on nyt kuitenkin sitä mieltä, että Nauclér on jättäytynyt eduskunnassa turhankin marginaaliin. Siksi haastaja Löfströmin viesti kuuluukin, että Ahvenanmaan profiilia olisi syytä nostaa.

Löfström on Ahvenanmaan keskustan ehdokas ja ehdokkaista Nauclérin lisäksi ainoa, joka on ehdolla vain eduskuntaan.

Löfström on uuden ajan ahvenanmaalaispoliitikko. Hän on kotoisin Eckeröstä, mutta tehnyt poliittista uraa myös mantereella ja myös Rkp:ssä. Perinteisesti kukaan täällä ei ole rkp:läisiä, eikä puolue edes toimi Ahvenanmaalla.

Vaikka ahvenanmaalaisnuoret muutoin suuntaavat opiskelemaan Ruotsiin, Löfström lähti Helsinkiin. Hänet myös valittiin Rkp:n nuorisojärjestön pääsihteeriksi Carl Haglundin jälkeen.

Kun Haglund pääsi pitkälti ahvenanmaalaisten äänten ansiosta EU-parlamenttiin, hän otti Löfströmin erityisavustajakseen.

Löfström on yhä Brysselissä, ja jos Ahvenanmaan edustajan paikkaa ei irtoa, Löfström jatkaa EU-parlamentaarikko Nils Torvaldsin (r) erityisavustajana.

Huhtikuun alussa Löfström saa kampanja-avuksi Ahvenanmaalle Ruotsin keskustan johtajan Annie Lööfin. Löfström markkinoikin itseään juuri verkostoillaan ja kokemuksellaan politiikan kulisseista.

Haastajalla on kuitenkin vaikea tehtävä.

Viime vaaleissa Nauclér oli kiusallisen ylivoimainen. Hän sai äänistä 65,9 prosenttia.

Itsehallintotalossa Rolf Granlund ehdottaa taukoa. Hanna Segerström kaataa hänelle omenamehua.

Ehdokaskoulun oppilaat tuntuvat varsin vakuuttuneilta Granlundin Power point -kalvoista.

Ahvenanmaa selviäisi Granlundin mukaan taloudellisesti nykyistä paremmin itsenäisenä mikrovaltiona. Kustannuksia toki tulisi, sillä ulkopolitiikan palvelut ostettaisiin Suomelta. Sitten pitäisi huolehtia veroista, oikeuslaitoksesta, tullista, meripelastuksesta, kunniakonsuleista.

Mallia voisi ottaa Liechtensteinista. Liechtensteinissa on noin 30 000 yritystä, joiden verotuksen hoitaa viiden hengen verotoimisto, Granlund väittää.

Mutta itsenäisyys ei ole ihan vielä ajankohtaista. Keskustelua on silti syytä pitää yllä, Segerström sanoo tehdessään kotiinlähtöä. "Minulle tärkeintä on saada päättää itse."

Seuraavan ehdokaskoulun teemana on se, miten kirjoitetaan hyvä mielipidekirjoitus, joku vielä muistuttaa.


Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat