Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesivuotojen korjauksiin menee joka päivä omakotitalon hinta

Yläkerran keittiössä vuotanut putki kasteli kolme kerrosta sipoolaisessa kerrostalossa

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Allan Sohlström mittaa betonin kosteutta kerrostalohuoneistossa Sipoossa. Vesivahingon vuoksi kaikki lattiapinnat ja kylpyhuoneen kaakeliseinät jouduttiin purkamaan.
Allan Sohlström mittaa betonin kosteutta kerrostalohuoneistossa Sipoossa. Vesivahingon vuoksi kaikki lattiapinnat ja kylpyhuoneen kaakeliseinät jouduttiin purkamaan. Kuva: Laura Oja HS

Kuivatusyrittäjä Allan Sohlström E-S Kuivaus Oy:stä mittaa betonin kosteutta sipoolaisessa kerrostalohuoneistossa, jonka lattiapinnat on purettu vesivahingon jäljiltä. Kuivauslaitteen puhallin huutaa rakennustyömaaksi muuttuneessa huoneistossa, jonka asukkaat ovat evakossa. Vuotanut putki kasteli myös ensimmäisen ja toisen kerroksen huoneistoja.

"Vielä pitäisi kuivattaa muutama päivä ennen pintaremontin aloittamista. Tällaisia tapauksia on solkenaan yksin pääkaupunkiseudulla ja uudehkoissakin taloissa", Sohlström sanoo, ikään kuin vesivuotovahinko olisi luonnonlaki, jolle ei voi mitään.

"Siltä välillä tuntuu. 1990-luvulla oli yksi vuosi, jolloin vuotovahinkojen määrä taittui. Sen jälkeen palattiin nousu-uralle", kertoo vakuutusyhtiö Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari-Pekka Koskela.

Vakuutusyhtiöt korvaavat vesivahinkoja päivittäin keskimäärin 430 000 euron arvosta. Summalla saisi ostettua uuden omakotitalon.

Yrityksistä huolimatta vesivuotovahinkojen määrä ei ole saatu laskettua edes vuoden 1990 tasolle, jolloin niitä sattui noin 20 000 kappaletta. Nyt on oltu jo pitkään noin 35 000 vesivuotovahingon tasossa per vuosi.

Finanssialan Keskusliittoselvitytti vuotojen syntytavat vuosina 2012 ja 2013, yleisin laite oli astianpesukone. Yleisimpiä syitä taas olivat poisto- ja viemäriputkirikot sekä kylmän käyttövesiputken vuodot.

Vahinkojen määrän nousuun vaikuttavat monet tekijät, kertoo FK:n vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen. Niitä ovat muun muassa rakennusten putkien sekä liittimien kunnon rapautuminen ja astianpesukoneen vesiputkien huollon laiminlyönti. Karhunen arvioi myös, että astianpesukoneiden määrä Suomessa ei ole valtavasti kasvanut eivätkä vahingonkorvausten ehdot ole suuremmin muuttuneet. Karhusen mukaan tämä ei kuitenkaan selitä kaikkea.

"Yllättävän paljon vahingot ovat kyllä lisääntyneet."

Vuonna 2012 vesivahinkojen korvaussumma oli noin 157 miljoonaa euroa. Se ylitti vakuutusyhtiöiden palovakuutuksista maksetut korvaukset. Sadan miljoonan euron raja ylittyi vuonna 2003. Vuonna 1990 vesivahinkokorvaukset olivat noin 50 miljoonaa euroa.

"Tapaukset poikivat terveys- ja homeongelmia, ellei vaurioita korjata kunnolla. Kertakorvausta ei pidä ottaa vastaan, vaan vakuutusyhtiön pitää tutkia, korjata ja valvoa työ", sanoo Asumisterveysliiton asiantuntija Hannele Rämö.

"Ikävimpiä ovat tapaukset, joissa astianpesukoneesta, poistoputkesta tai vesiputken liittimestä on tihkunut pitkään vettä allaskaapin alle, mikä on aiheuttanut rakenteisiin kosteus- tai homevaurion", sanoo FK:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat