Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tämä ei ole ollut onnistunut hallitus"

Hallituksen epäonnistumisten sarjasta ei voi syyttää vain hallitusta, pääministeri Stubb sanoo

Kotimaa
 

Pääministeri Alexander Stubb (kok) joutui myöntämään sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että hallituksella on ollut vaikeaa.

"Minä lähden aina siitä, että kannattaa puhua totta. Minun mielestäni tämä ei ole ollut onnistunut hallitus. Se on tehnyt tiettyjä asioita ihan hyvin, mutta tietyissä asioissa se on epäonnistunut."

Hallituksen riitaisa taival ja kaatuneiden hankkeiden sarja ei kuitenkaan ole yksin hallituksen omaa syytä, Stubb puolustautui. Vaikeusastetta ovat lisänneet maailmanpoliittinen ja maailmantaloudellinen tilanne.

Stubb joutui listaamaan aimo joukon hallituksen epäonnistumisia ja riitoja. "Olemme vaikeassa tilanteessa", Stubb sanoi.

Hän myönsi vihaavansa riitelyä. "Pääministerinä tehtäväni on huolehtia siitä, että hallituksessa riidellään mahdollisimman vähän. Pääministerin pitää yrittää pysyä riitelyn yläpuolella."

Siinä Stubb ei kuitenkaan ole onnistunut.

Hallituksen töitä ovat lisänneet Venäjän, Ukrainan ja Kreikan kriisit.

Venäjän ja EU:n välien kiristyminen on näkynyt vilkkaana turvallisuuspoliittisena keskusteluna Suomessa. Siitä on seurannut Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen.

Puolustusyhteistyötä ei tehdä säästösyistä, vaan Stubbin mukaan päämääränä on Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tehojen maksimoiminen.

"Koska kumpikaan maista ei ole Naton jäsen, on jatkuvasti mietittävä erilaisia keinoja tehdä yhteistyötä."

Rauhan ajan puolustusyhteistyö ei Stubbin mukaan tarkoita väistämätöntä matkaa kohti Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa. "Nyt katsotaan, mikä on operatiivisesta näkökulmasta hyödyllistä ja tehokasta."

Ukrainan tilannetta Stubb luonnehti erittäin vaikeaksi, sillä Venäjä yrittää koteloida Ukrainan kriisin jäätyneeksi konfliktiksi. "Konflikti tulee valitettavasti olemaan pitkäaikainen."

Venäjän ulkopolitiikka pohjaa ajatukseen, että ulkopolitiikassa on vain joko voittajia tai häviäjiä. Tämä Venäjän tulokulma Ukrainan kriisin ratkaisuyrityksiin on hyvin ongelmallinen, Stubb sanoi. "Se pyrkii pitämään Ukrainan tavalla tai toisella omassa vaikutuspiirissään ja horjuttamaan alueen vakautta."

Baltian maita Venäjä tuskin uhkaa, Stubb arvioi. Ukrainaa ja Baltian maita ei voi suoraan vertailla.

"Pitää muistaa, että baltit ovat sekä EU:n jäseniä että Naton jäseniä. Ukraina halusi lähestyä länttä ja Euroopan unionia, ja tätä Venäjä ei hyväksynyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat