Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtioneuvoston kansliasta 480 hengen jättivirasto

Kotimaa
 

Valtioneuvoston kansliaan on syntymässä jättivirasto maaliskuun alusta, kun kaikkien kahdentoista ministeriön hallinto- ja palvelutoiminnat siirtyvät valtioneuvoston hallintoyksikköön.

Mitä kaikkea uuteen virastoon yhdistetään, alivaltiosihteeri Timo Lankinen? "Perusajatuksena on yhdistää valtioneuvoston kanslian alle kaikki sellaiset sisäisen hallinnon toiminnot, joita nyt on tehty kaikissa ministeriöissä erikseen. Tällaisia ovat muun muassa asiakirjahallinto, kirjaamot, arkistotoiminta, sisäiset tietojärjestelmät, toimitila- ja turvallisuuskysymykset, virasto-, kääntämis- sekä kuljetuspalvelut."

Timo Lankinen
Timo Lankinen

"Valtaosa ministeriöiden henkilöstöhallinnosta jää yhteisiä terveyspalveluita ja osaamisen kehittämistä lukuun ottamatta kuitenkin edelleen ministeriöille."

Miksi yhdistäminen tehdään? "Eri ministeriöillä on ollut omat toimintatavat ja järjestelmät, mikä ei ole pitkällä tähtäimellä kauhean kestävää. Tarkoituksena on parantaa laatua ja yhdenmukaistaa toimintoja, joita ei enää pystytä hoitamaan monessa eri paikassa yhtä ohuella miehityksellä."

"Esimerkiksi 12 ministeriöllä on käytössään seitsemän eri asiankäsittelyjärjestelmää, joita aletaan yhtenäistää."

Kuinka monta henkeä uudessa yksikössä työskentelee? "Uudessa hallintoyksikössä on virkoja noin 480. Tästä noin 300 siirtyy ministeriöistä ja loput ovat entisiä työntekijöitä valtioneuvoston kansliasta." 

Haetaanko uudistuksella säästöjä? "Ensisijainen tarkoitus on yhtenäistää toimintatapoja ja parantaa palveluita. Näemme, että tässä on kuitenkin tuottavuuspotentiaalia esimerkiksi järjestelmiä ja palveluita yhdistämällä."

"Esimerkiksi ennen ministeriöillä oli omat työterveyspalvelunsa ja kun ne yhdistettiin ja kilpailutettiin kokonaisuutena, ne saatiin samalla myös halvemmalla."

Tarkoittaako yhdistäminen, että henkilöitä irtisanotaan? "Ketään ei irtisanota. Tehtävänkuvat voivat osalla muuttua. Jo hankkeen aikana henkilöstöä on kuitenkin supistettu noin seitsemällä prosentilla, kun vapaaksi tulleita virkoja ei ole täytetty." Miten uusi organisaatio näkyy kansalaisille? "Ei välttämättä mitenkään aluksi. Tarkoitus on ensisijaisesti palvella ministeriöitä ja yhdistää niiden järjestelmiä."

Miten uudistus on henkilöstössä otettu vastaan? "Yleisesti aika hyvin siirtyvän henkilökunnan osalta. Ministeriöt ovat keskenään hyvin erilaisia. Totta kai on selvää, että kahdentoista erilaisen toimintakulttuurin yhdistäminen ei tule olemaan helppoa, joten monikin asia voi mennä vikaan."

Miten ristiriitoja ratkotaan? "Sitä varten olemme suunnitelleet toimintokohtaisia tiimejä, joissa asiat ensisijaisesti ratkotaan. Niihin tulee edustus eri ministeriöistä."

"Lisäksi tarkoitus on perustaa yhteistyöneuvottelukunta, joka viime kädessä ottaa kantaa, miten asioita viedään eteenpäin. On selvää, että eri ministeriöillä on erilaisia tarpeita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat