Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vesivahinkoa päivässä – vuodosta hälyttävän laitteen saa jo parilla kympillä

Vantaalaisessa kerrostalossa vuodonilmaisin on pelastanut taloyhtiön monelta remontilta viiden vuoden aikana.

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Vesa Oinonen esittelee keittiön roskakaapin alle lattiaan liimattua nauhamaista vuotoanturia ja kaapin takaseinässä olevaa verkkokäyttöistä lähetintä, joka pelasti lattian tihkuvuodolta.
Vesa Oinonen esittelee keittiön roskakaapin alle lattiaan liimattua nauhamaista vuotoanturia ja kaapin takaseinässä olevaa verkkokäyttöistä lähetintä, joka pelasti lattian tihkuvuodolta. Kuva: Markus Jokela HS

Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan joka päivä noin sadasta vuotovahingosta. Melkoinen osa niistä voitaisiin välttää hankkimalla vuodonilmaisin, joita on myynnissä useita erilaisia.

"Astianpesukoneen tai jääkaapin alle laitettu turvakaukalo ei yksin riitä, sillä usein vuoto onkin vesi- tai poistoputken liitoskohdassa, joka on keittiön roskalaatikon takana", kertoo kerrostaloyhtiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja, sähköinsinööri Vesa Oinonen.

Viisi vinkkiä

Ennaltaehkäise vesivahinkoja

1 Tärkeintä on koneiden, laitteiden ja putkistojen huolto ja kunnossapito.

2 Suihkun lattiakaivon säännöllinen huolto ja sihdin käyttäminen.

3 Vuotokaukalon asennus astianpesukoneen alle.

4 Putkien eristäminen niiden jäätymisen estämiseksi. Jos ne jäätyvät, ne on sulatettava huolellisesti.

5 Lisää neuvoja Finanssialan keskusliiton ohjeistuksessa Varaudu vuotovahinkoon.

 

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Vantaan Koivukylässä asuva Oinonen ihmettelee, miksi taloyhtiöt eivät panosta ennaltaehkäisyyn.

"Viiden vuoden aikana vuodonilmaisin on hälyttänyt taloyhtiössämme kuusi kertaa. Jokainen tapaus olisi johtanut remonttiin ilman hälytystä. Huoneistoja on 51."

Taloyhtiö päätti hankkia vuodonilmaisimet vuonna 2009, sillä ennen sitä kymmenen vuoden aikana sattui 12 vuotovahinkoa. Niiden korjaaminen maksoi yhteensä 150 000 euroa.

Pahin vuoto oli, kun yhden huoneiston kylpyhuoneesta murtui 15 millimetrin vesiputki. Vettä valui lattioille kaksi vuorokautta, kun asukkaat olivat matkoilla.

"Ulko-ovi oli niin tiivis, ettei vettä päässyt rappukäytävään, mikä olisi kielinyt vahingosta muille asukkaille", Oinonen kertoo.

Taloyhtiöllä oli vakuutus. Se ei kuitenkaan kattanut koko remonttia, koska korvaussummasta vähennettiin niin sanottu ikäpoistuma: kerrostalo on rakennettu yli 30 vuotta sitten.

"Vuoto olisi havaittu heti, jos edes keittiön tiskipöydän alla olisi ollut vuodonilmaisin, sillä meidän kerrostalossamme wc:n lattia on muita huoneita korkeammalla ja putket kulkevat sieltä keittiökaapiston alle", Oinonen sanoo.

Hän pyysi tapauksen jälkeen vuonna 2008 PPO-Elektroniikan toimitusjohtajaa Timo Ohtosta kehittämään verkkovirralla toimivan vuotoanturin, joka hälyttää taloyhtiön vastuuhenkilöiden puhelimiin mahdollisen vuodon.

Oinonen näyttää vuotoanturia. Se on kirkas, teippiä muistuttava nauha, joka on liimattu lattiaan allaskaapin alle. Takaseinään on kiinnitetty anturin lähetinyksikkö, joka siirtää langattomasti hälytyksen keskusyksikköön. Sen kautta lähtee viesti kännykkään.

Vakuutusyhtiötkin harmittelevat sitä, etteivät laitteet kiinnosta.

"Edes halpaa paristokäyttöistä vuodonilmaisinta ei hankita, kun vahingon mahdollisuus tuntuu kaukaiselta", harmittelee Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Petri Mero.

Huokeimmat maahan tuodut vuotohälyttimet maksavat parikymmentä euroa.

Ilmaisimille ei ole standardia, mutta keskusliiton nettisivuilla on luettelo sen suosittamista laitteista.

"Verkkovirralla toimiva ja kännykkään hälyttävä vuotoanturi maksoi asennettuna 250 euroa per huoneisto", Oinonen kertoo.

Kemiläinen NWD Technologies on kehittänyt helposti asennettavan, paristolla toimivan vesivuotohälyttimen, joka ilmoittaa äänimerkillä vuodosta. Sen hinta on 49 euroa.

"Sensorikalvon voi leikata saksilla sopivaan kokoon. Siihen voi leikata esimerkiksi läpivientikohdan vesiputkille. Näin voi huomata piilevät, salakavalat vesivuodotkin", kertoo laitteen keksinyt yrittäjä Jani Alatainio.

Lisäksi noin 1 700 eurolla saa asennettuna suomalaisen Leakomaticin valmistaman ja patentoiman vesivuotokytkimen. Se asennetaan putkiverkoston jakotukkiin. Se seuraa jopa pieniä paineen muutoksia käyttövesiputkistossa. Laite sulkee automaattisesti veden kulun, jos se havaitsee poikkeavaa tihkumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat