Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistely Pisararadasta jatkuu

Rinne tuo esityksen tänään päätettäväksi. Risikon mielestä Rinteen pitäisi "hillitä itseään".

Kotimaa
 

Päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp jatkavat kiistelyään Helsinkiin kaavaillusta miljardihankkeesta, Pisararadasta.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) tuohtui maanantaina, kun hän kuuli valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) esittävän Helsingin alitse kulkevaan Pisararataan aloitusrahaa valtion lisäbudjetin täydennyksessä, vaikka kokoomus vastustaa hanketta.

"Tämä on käsittämätöntä touhua. Rinne saisi pikkuisen hillitä itseään", sanoo Risikko.

Aloitusraha olisi vain 1–2 miljoonaa euroa.

Sen myöntäminen tarkottaisi, että miljardiluokan hankkeesta voisi käydä neuvotteluja, järjestää kilpailuja ja tehdä sopimuksia. Se sitoisi siis seuraavan hallituksen kädet, mistä Risikko varoittaa.

Risikko ei "missään nimessä kannata, että miljardihanke, jonka hyötysuhde on matala, pistetään lisätalousarvioon".

"Emme voi sitoa tulevien hallitusten rahoja. Minulla ei ole rahaa hyödyttömiin hankkeisiin, Rinteellä näyttää olevan", Risikko sanoo.

Rinteen esitystä käsitellään tänään tiistaina valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan eli rahakunnan ylimääräisessä kokouksessa. Siellä puhetta johtaa pääministeri Alexander Stubb (kok).

Rahakunta valmistelee asiat, joilla on huomattava taloudellinen merkitys tai joista muuten vaaditaan raha-asiainvaliokunnan lausunto.

Lisäbudjetin täydennyksen pitää mennä vielä eduskunnan päätettäväksi. Oppositiossa varsinkin keskusta on vastustanut Pisararataa.

Kokoomus ja Sdp ovat nahistelleet Pisararadan toteuttamisesta pitkään. Aloitusraha piti saada pari viikkoa sitten lisäbudjettiin, mutta päätöstä lykättiin.

Rinne on ajanut hanketta voimalla läpi. Hän tähdensi HS:n haastattelussa lauantaina, että budjettipäätös varmistaisi Pisararadalle Euroopan unionin liikenneverkkotuen täysimääräisenä.

Kokoomus ei ole pitänyt Pisararataa tässä vaiheessa järkevänä hankkeena. Kokoomuksen mielestä Helsingin rautatieaseman ratapihaa on remontoitava noin 60 miljoonalla eurolla, ennen kuin Pisararadassa olisi järkeä.

Hallitus sopi viime vuoden puolella pääkaupunkiseudun kuntien kanssa, että ne sitoutuvat kaavoittamaan tonttimaata kohtuuhintaista asuntotuotantoa varten.

Vastapainoksi valtio rahoittaisi Pisararataa.

Rinne on tähdentänyt, että valtion on pidettävä sopimuksistaan kiinni.

Risikko puolestaan muistuttaa, että pääkaupunkiseudun kuntien kanssa tehdyssä sopimuksessa ei sovittu aikataulusta.

Liikenneministeri sanoo kannattavansa Pisararataa "jollakin aikataululla, mutta ei nyt".

"Nyt pitää keskittyä olennaisiin asioihin. Kun rahaa on vähän, ne pitää käyttää vaikuttaviin hankkeisiin. Ykkösenä on Helsingin ratapiha", Risikko sanoo.

Sdp:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman hämmästelee liikenneministeri Risikon nuivaa suhtautumista.

"On ennenkuulumatonta, että juuri liikenneministeri pyrkii estämään jo sovitun liikennehankkeen toteutumisen", Lindtman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat