Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeenkin levinnyt sim-korttikohu paljasti tiedustelujättien tavat

Villin lännen meininkiä, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan tietomurrolla on myös poliittisia vaikutuksia Suomessa ja kansainvälisesti.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan tietomurrolla on myös poliittisia vaikutuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Ulkoministeri  Erkki Tuomioja (sd) pitää tietoja Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalveluiden mahdollisesta tunkeutumista sim-kortteja valmistavan tietoturvayhtiön Gemalton ja sen yhteistyökumppanien tietojärjestelmiin erittäin vakavina.

Matkapuhelimien tietoturvaa suojaavien sim-korttien salausavaimien varastaminen on laitonta toimintaa, joka ei saa jäädä tutkimatta ja tuomitsematta, Tuomioja sanoo.

Tietomurrolla on väistämättä myös poliittisia vaikutuksia paitsi Suomessa myös kansainvälisesti, Tuomioja arvioi.

Gemaltoon kohdistunut mahdollinen tietomurto kertoo paljon suurvaltojen tiedustelupalveluiden toimintatavoista. Tapaus osoittaa kansainvälisen tiedustelumaailman olevan jonkinlainen Villi länsi, Tuomioja sanoo.

Tietomurto murentaa luottamusta tiedustelupalveluihin samaan aikaan, kun Suomen turvallisuusviranomaiset haluavat valtuudet tietoverkkotiedusteluun.

"Siinä keskustelussa esillä on ollut nyt lähinnä kybertiedustelun tarpeen ja kapasiteetin lisäämisen puolustaminen, mutta toinen puoli – eli yleisen tietoturvallisuuden vahvistaminen – on vähintäänkin yhtä tärkeää", Tuomioja sanoo.

Mahdollinen tietomurto ei Tuomiojan mukaan muutu yhtään sen hyväksyttävämmäksi, vaikka asialla olisivat valtiolliset toimijat eli Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA ja Britannian signaalitiedustelun GCHQ.

"Maailma, jossa valtiolliset tahot tekevät ihan mitä tahansa sellaista, joka olisi tavallisilta toimijoilta ja muilta valtioilta laitonta toimintaa tai heihin kohdistettuna laitonta, on hyvin epämiellyttävä."

Tietovuotaja Edward Snowdenin aiemmat paljastukset ovat osoittaneet NSA:n rikkovan myös Yhdysvaltojen lakia, vaikka Gemalton tapauksessa kyse olisi kohdemaan eli Hollannin lain rikkomisesta.

NSA ja GCHQ eivät ole kiistäneet dokumenttien aitoutta, mutta sitä ei ole myöskään todistettu. Mahdollisen tietomurron selvittämistä vaikeuttaa myös se, että dokumenttien mukaan tapahtumasta on aikaa jo viisi vuotta. Dokumenteista käy ilmi, että tunnisteavaimia on anastettu hyvin suuria määriä. Raporteissa on mainittu nimeltä Lähi-idässä toimivia operaattoreita.

Sitä, mikä kaikki tiedustelupalveluita kiinnostaa, ei kuitenkaan aukottomasti voi päätellä julkaistuista dokumenteista, sanoo tilannekeskuksen päällikkö Antti Kiuru Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Anastetuiksi väitetyt niin sanotut Ki-avaimet eivät mahdollista kansalaisten massavalvontaa, Kiuru sanoo. Ne ovat kuitenkin tarpeen puhelinkuunteluun.

"Sinänsä tietomurto on hyvin vakava, mutta koska salausavainten avulla ei voi tehdä massavalvontaa, ei tavallinen kansalainen ole tämäntyyppisen tiedustelun kohteena."

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen mahdollisuudet selvittää Gemalton tietomurtoa ovat rajalliset, Kiuru myöntää. Tiedon saanti vaatisi sitä, että tiedustelupalvelut itse kertoisivat vakoilusta, Kiuru sanoo.

Tuomiojan mukaan Hollannilla on tärkeä rooli tietomurtoepäilyn selvittämisessä, sillä Gemalto on hollantilainen.

Yhtiöllä saattaisi myös olla mahdollisuus käynnistää tietomurrosta korvausvaatimusprosessi, sillä epäily on vahingoittanut sen mainetta ja laskenut osakkeen arvoa, Tuomioja sanoo.

Kyberturvallisuuskeskus on ollut tietomurrosta yhteydessä Suomen Gemaltoon ja suomalaisiin teleoperaattoreihin selvittääkseen muun muassa tunnisteavaimien hallintaa ja sitä, kenen valmistajan sim-kortteja operaattorit käyttävät. Suurin osa niistä käyttää Gemalton kortteja.

"Haluamme varmistaa sen, että operaattorit ovat tietoisia Ki-avaimien välittämiseen liittyvistä riskeistä. Kysyimme, ovatko suomalaiset operaattorit käsitelleet tunnusavaimia turvallisesti ja miten ne ovat saaneet tunnukset valmistajalta. Niitä ei esimerkiksi tulisi lähettää selkokielisessä sähköpostissa", Kiuru sanoo.

Kyberturvallisuuskeskuksella ei ole syytä epäillä suomalaisia operaattoreita huolimattomuudesta, Kiuru sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat