Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zyskowicz löysi budjetista 2,6 miljardin leikkausvaran

Kansanedustaja kiistää, että paketti olisi myös kokoomuksen leikkauslista

Kotimaa
 
Ben Zyskowicz
Ben Zyskowicz

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz esittää valtiontalouteen noin 2,6 miljardin euron vuosittaisia leikkauksia. Summa vastaa noin kahdeskymmenesosaa valtion nykyisestä budjetista.

Suurimmat säästöt Zyskowicz hakisi Kelan tulonsiirroista, joihin kuuluvat esimerkiksi lapsiperheiden tuet, opintotuki ja työttömien perusturva. Zyskowiczin mukaan nämä ja muut tulonsiirrot pitäisi jäädyttää ennalleen vaalikauden ajaksi, jolloin valtio säästäisi vuodessa 870 miljoonaa euroa.

Yhtä suuri säästö syntyisi, jos julkisella sektorilla työaikaa pidennettäisiin vartilla päivässä.

Muihin ehdotuksiin kuuluvat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen 400–500 päivästä 250 päivään, opintotuen muuttaminen lainapainoitteisemmaksi, yksityisen hammashuollon Kela-korvausten poistaminen ja kahdenvälisestä kehitysyhteistyöstä karsiminen.

Valtion heikon taloustilanteen takia isot puolueet ovat puhuneet isoista leikkauksista, mutta konkreettisia ehdotuksia ei ole puolueilta vielä nähty. Zyskowicz kertoo, että lista on vain hänen eikä kokoomuksen ehdotus.

Isojen leikkausten lisäksi Zyskowicz on koonnut "populistisen" listan, jossa karsitaan muun muassa eduskunnan menoja ja valtion omistamien yritysten hallituspalkkioita. Listalla olisi vain vähäinen merkitys valtiontalouteen, mutta Zyskowiczin mukaan sillä olisi symbolinen arvo isompien leikkausten oikeutuksen kannalta.

Zyskowiczin listassa voi nähdä yhtäläisyyksiä Liisa Jaakonsaaren (sd) leikkauslistaan. Silloinen opposition kansanedustaja Jaakonsaari esitteli "Liisan listan" vuonna 1994.

Vastaanotto oli kielteinen, ja Jaakonsaari otti ehdotukset omiin nimiinsä. Sdp päätti kuitenkin toteuttaa säästöjä miljardeilla markoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat