Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Video: Iäkäs kuski ajoi rekan tielle

Yhä useampi autoilija tallentuu videolle – poliisi pelkää kyttäilyn lisääntyvän

Kameroiden käyttö autoissa on yleistynyt. Laite voi auttaa korvausten saannissa.

Kotimaa
 
Iäkäs kuski ajoi ramppia väärään suuntaan ja kääntyi rekan tielle – vastaantulija kuvasi tilanteen
Iäkäs kuski ajoi ramppia väärään suuntaan ja kääntyi rekan tielle – vastaantulija kuvasi tilanteen
Pirkanmaalainen mies kuvasi autokamerallaan vaaratilanteen tiistaina 17. helmikuuta. Mies ajoi Valtatie 9:ää Tampereelta Jyväskylän suuntaan, kun yhtäkkiä Kangasalan kohdalla iäkäs kuljettaja tuli häntä vastaan ajaen valtatien ramppia väärään suuntaan. Törttöilijän toiminta muuttui todella vaaralliseksi siinä vaiheessa, kun tämä teki heti valtatielle päästyään laajan u-käännöksen. Videon kuvaaja kertoi HS:lle, että kolari oli vain senteistä kiinni.

Autoihin kiinnitettävät videokamerat ovat yleistyneet Suomessa. Käytössä olevien kameroiden määrästä ei ole tehty tilastoja, mutta pelkästään varaosaliike Motonet myi viime vuonna noin 6 000 kameraa. Etenkin Venäjällä paljon autoilevat keskustelevat kameroista vilkkaasti.

"Hankin laitteen kolme neljä kuukautta sitten. Kamera on hyvä olla olemassa, jos vaikka parkkipaikalla joku sattuu kolhaisemaan autoa", sanoo kouvolalainen Timo Vainio Teboil Rajahovin pihalla Virolahdella, lähellä Vaalimaan rajanylityspaikkaa.

Fakta

Autokamera hämmentää viranomaisia

 Autokameroiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä satoihin euroihin.

 Kameran voi asentaa tuulilasiin, lähelle peruutuspeiliä tai kojelaudalle.

 Laite alkaa nauhoittaa itsestään ajon aikana. Joissain malleissa nauhoitus jatkuu tietyn ajan myös ajon jälkeen.

 Videoita on lähetetty paljon esimerkiksi Youtube-videopalveluun.

Vainion mukaan kamerat ovat erittäin yleisiä Venäjällä, minkä hän uskoo olevan seurausta sikäläisestä liikenne- ja asiointikulttuurista. Vainion mielestä Venäjällä asioiden selvittely on paljon helpompaa, kun sanojen tueksi on myös muuta näyttöä.

"Suomessa yleensä sentään uskotaan kuljettajan sanaa, mutta on kamerasta täälläkin hyötyä. Eräs tuttava joutui tilanteeseen, jossa häntä syytettiin liikenneonnettomuuden aiheuttajaksi."

Vainion mukaan tuttava oli juuri pysähtynyt stop-merkin taakse odottamaan sopivaa hetkeä kääntyäkseen risteävälle tielle. Tätä tietä pitkin ajoi auto, joka alkoi risteyksen ohitettuaanheittelehtiä ja suistui lopulta tieltä. Penkkaan ajanut kuljettaja oli väittänyt Vainion tuttavan auton liikkuneen, joten video tuli tarpeeseen.

"Hän todisti poliisille syyttömyytensä autokameran avulla. Videolta näki, että auto oli onnettomuuden aikana ihan paikallaan."

Poliisilta autokamerat eivät saa pelkkää kiitosta. Poliisihallituksen poliisiylitarkastajan Risto Lammin mukaan kameroita asennetaan paitsi turvallisuustakeeksi myös sen takia, että niillä voidaan kuvata muiden tiellä liikkujien törttöilyjä. Tällaisia videoita löytyy paljon muun muassa videopalvelu Youtubesta.

"Suhtaudun kameroihin varovaisen kriittisesti. Kuljettajan tulisi keskittyä viemään ajoneuvonsa turvallisesti paikasta A paikkaan B. En pidä siitä, että kuljettajat alkavat itsenäisesti suorittaa liikennevalvontaa."

Yleiset tiet ja kadut ovat julkisia paikkoja, joissa saa kuvata. Lammin mielestä kannattaa kuitenkin miettiä, millaista materiaalia toisista henkilöistä sosiaalisessa mediassa julkaisee.

"Toinen puoli on sitten se, että autokameran kuvaa voidaan ottaa esitutkinnassa todistusaineistoksi, eli siitä voi olla hyötyä rikosasian selvittämisessä. Joka tapauksessa kamera tulisi ainakin asentaa niin, ettei se haittaa näkyvyyttä. Lyhytkin keskittymisen herpaantuminen moninkertaistaa onnettomuusriskin liikenteessä."

Vakuutusyhtiöille autokameran videot ovat niin ikään käypää aineistoa. Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) korvauspäällikön Antti Tuulensuun mukaan videokuvaa käytetään korvauspäätöksissä muun näytön tukena. Tuulensuu huomauttaa, että Suomessa korvauspäätöksissä todistusaineistona voidaan muutenkin käyttää vapaasti saatavilla olevaa aineistoa.

"Mitenkään systemaattista tai kovin yleistä videoiden käyttö ei ole. Autokameroiden käyttö näyttää yleistyneen, mutta meidän näkökulmastamme ilmiö on vielä aika marginaalinen."

Juha Metso
Viipuriin matkalla ollut Asko Alastalo hankki autokameran vuodenvaihteessa.
Viipuriin matkalla ollut Asko Alastalo hankki autokameran vuodenvaihteessa.

Pirkanmaalainen mies kuvasi autokamerallaan vaaratilanteen 17. helmikuuta. Mies ajoi Valtatie 9:ää, kun yhtäkkiä iäkäs kuljettaja ajoi valtatien ramppia väärään suuntaan ja teki vaarallisen u-käännöksen.
Pirkanmaalainen mies kuvasi autokamerallaan vaaratilanteen 17. helmikuuta. Mies ajoi Valtatie 9:ää, kun yhtäkkiä iäkäs kuljettaja ajoi valtatien ramppia väärään suuntaan ja teki vaarallisen u-käännöksen.

Virolahdella autokameroita ei näy kovin monen auton tuulilasissa. Viipuriin matkalla oleva Asko Alastalo vakuuttaa kuitenkin laitteiden yleistyvän. Hän on havainnut erityisesti ammattikuljettajien alkaneen innostua niistä tosissaan.

"Ajan työkseni linja-autoa, ja pidän nykyään melkein aina kameraa mukana, koska tiellä sattuu kaikenlaista. Myös moni työkaveri käyttää autokameraa."

Maanantaina Alastalo oli liikkeellä henkilöautolla ja menossa lomalle Viipuriin.

"Käyn Venäjällä muutaman kerran vuodessa, ja otan kameran aina mukaan turvallisuuden takia. Lisäksi ajoreittiä on mukava katsella jälkikäteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat