Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunta hioi sote-esitystä kovalla kiireellä

Alanko-Kahiluoto: Pääministerin pitäisi viheltää peli poikki

Kotimaa
 
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yritti maanantaina myöhään iltaan asti hakea sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakiin (sote) ratkaisua.

"Kyllä me nyt yritämme tosissamme. Toivon mukaan tässä mennään eteenpäin, ja aamulla olemme viisaampia", valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) sanoi iltayhdeksältä kokoustauolla.

Rehulan mukaan työ jatkuu valiokunnassa tiistaiaamuna. "Vielä on ennenaikaista arvioida, milloin tulee valmista. Lähivuorokausien aikana se ratkeaa."

Uutta hallintomallia haetaan 19 tuotantovastuualueen pohjalta, kuten Helsingin Sanomat kertoi jo perjantaina. Lopputulos oli maanantaina vielä epävarma.

"Epäilen kyllä vahvasti, onnistummeko tässä", valiokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi kokoustauolla illansuussa.

Alanko-Kahiluodon mielestä pääministeri Alexander Stubbin (kok) ja muiden puoluejohtajien pitäisi viheltää peli poikki ja kuulla asiantuntijoita.

"Haluavatko he, että teemme hätiköidysti valmistellun esityksen, jonka läpimeno perustuslakivaliokunnassa on täysin epävarmaa. Pääministeri saisi nyt ottaa asian vastuulleen ja sopia muiden puoluejohtajien kanssa, miten tästä edetään niin, että lakiesitys voidaan valmistella huolellisesti."

Sote-uudistus tyssäsi viime torstaina perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jonka mukaan hallituksen esitys on ristiriidassa perustuslain kunnallista itsehallintoa ja kansanvaltaa koskevien pykälien kanssa.

Sote-alueiden hallinnon lisäksi perustuslakivaliokunta moitti lakiesityksen rahoitusmallia ja kunnille kaavailtuja maksuosuuksia.

Tyrmäyksen jälkeen puoluejohtajat sopivat Stubbin johdolla, että lakiesitys viedään läpi eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella. Se edellyttää esityksen muuttamista ja hyväksymistä eduskunnassa noin kolmessa viikossa.

"Olemme tekemässä suurta yhteiskunnallista uudistusta, eikä vauhti voi olla silloin tärkeintä", Alanko-Kahiluoto sanoi.

Valiokunta yrittää muokata lakiesitystä korjaamalla ne kohdat, jotka perustuslakivaliokunta totesi perustuslain vastaisiksi. Asiaa ei olla siten palauttamassa uuteen valmisteluun, vaikka perustuslakivaliokunta sitä suositteli. Näin siihen ei myöskään pyydetä kunnilta lausuntoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat