Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harva koulutus takaa työpaikan – HS:n hakukone näyttää, millä aloilla on pulaa työntekijöistä

Kymmenettuhannet nuoret valitsevat opintojensa suunnan erityisen epävarmoissa oloissa

Kotimaa
 
Samuel Rissanen opiskelee turvallisuusalaa, koska haluaa auttaa ihmisiä
Samuel Rissanen opiskelee turvallisuusalaa, koska haluaa auttaa ihmisiä
Valinta yhteishaussa kannattaa tehdä sydämellä, sanoo Stadin ammattiopistossa turvallisuusalaa opiskeleva Samuel Rissanen.
Fakta

Yhteishaku alkoi

 Yhteishaun hakuaika on 24. 2.–17. 3. Hakemus täytetään osoitteessa www.opintopolku.fi.

 Haettavana on 87 500 aloituspaikkaa, joista 47 000 on ammatillisessa koulutuksessa ja noin 40 500 lukiokoulutuksessa.

 Eniten aloituspaikkoja on sosiaali- ja terveysalalla, noin 5 800, liiketalouden ja kaupan alalla noin 5 200 sekä majoitus- ja ravitsemisalalla noin 4 700.

 Lisätietoja yhteishausta: puh. 029 533 1010 ja internetosoitteessa neuvonta@opintopolku.fi

Tänään tiistaina julkistetaan uusimmat työllisyysluvut. Vastikään valmistuivat työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta kertovat luvut. Nämä ovat asioita, joita monissa perheissä ja monen peruskouluaan lopettelevan nuoren mielessä tästä päivästä lähtien puntaroidaan.

Tänään alkaa valtakunnallinen yhteishaku ammatillisiin kouluihin ja lukioihin. Haku koskee noin 85 000:tä nuorta, jotka pohtivat, mitä tulevaisuudessa alkaisivat tehdä. Haettavana on noin 87 500 opiskelupaikkaa.

Mikä olisi sellainen oppilaitos ja opintolinja, jonne nuoren nyt kannattaisi hakeutua niin, että parin vuoden kuluttua hänet revittäisiin koulun penkiltä töihin?

"Heh-heh, helppo vastata. Formulakuljettaja", neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä naurahtaa. Hänen vastauksensa on ironiaa. Vastausta on erittäin vaikea, ellei mahdotonta antaa.

Työ- ja elinkeinotoimistojen tammi–helmikuun vaihteen arviointien mukaan ainakaan yleissihteeriksi, mainonnan ja markkinoinnin erikoisasiantuntijaksi, pankkitoimihenkilöksi tai hatuntekijäksi ei kannata lähteä opiskelemaan. Nämä ammatit ovat niiden kymmenen joukossa, joihin on eniten ylitarjontaa.

Sen sijaan kannattaisi opiskella hammaslääkäriksi, puhelin- ja asiakaspalvelukeskuksen myyjäksi tai vaikkapa suuhygienistiksi. Näistä on Suomessa pulaa.

Tosin se polku, joka tänään näyttäisi johtavan työpaikkaan, voikin ylihuomenna osoittautua umpikujaksi. Näin kävi monille nuorille, jotka 2000-luvun alkuvuosina ryntäsivät rottinkisin rinnoin opintomarkkinoille.

"Nuorten odotukset 2000-luvulla tuottivat suuren pettymyksen. Eläkkeelle jäämiset eivät vapauttaneetkaan tarpeeksi työpaikkoja, kun talouskehitys oli paljon surkeampaa kuin ennustettiin ja kun työpaikat yleisesti vähenivät rajusti", Pekka Tiainen toteaa.

Tiainen on ollut mukana ennakoimassa eri ammattien osaajien työllistymistä tulevaisuudessa Suomessa ja Euroopan unionissa. Kovin pitkälle ja etenkään kovin varmasti ei voida ennustaa. Eikä työllistymiseen johtavaa koulutusta sen paremmin.

Esimerkkinä turhan aikaisin kuolleeksi julistetuista työllistäjistä Tiainen mainitsee teollisuuden, vaikka sen työpaikoista 100 000 on poistunut 2000-luvulla.

"Ei teollisuus ole Suomesta katoamassa. Ei pidä suhtautua niin, että jos alalla on alamäki, se menisi nollaan eikä sillä olisi tulevaisuutta", Pekka Tiainen sanoo.

Teollisuus tarjoaa edelleen vajaat 400 000 työpaikkaa.

Heidi Piiroinen HS
Samuel Rissanen, 17, harjoitteli valvontakameran kytkentää maanantaina Stadin ammattiopistossa. "Pelastajan ammattia ajattelin. Ala on kiinnostanut jo pitkään, ja olen ollut neljä vuotta vapaapalokunnassakin. Palkka on mitä on, mutta työpaikka on varma ja ala on tuntunut omalta. Haluan auttaa ihmisiä."
Samuel Rissanen, 17, harjoitteli valvontakameran kytkentää maanantaina Stadin ammattiopistossa. "Pelastajan ammattia ajattelin. Ala on kiinnostanut jo pitkään, ja olen ollut neljä vuotta vapaapalokunnassakin. Palkka on mitä on, mutta työpaikka on varma ja ala on tuntunut omalta. Haluan auttaa ihmisiä."

Neuvotteleva virkamies Harry Pulliainen työ- ja elinkeinoministeriöstä suo nuorille yhä luvan perustaa opintonsa sille "mikä kiinnostaa ja mikä tuntuu omimmalta". Mutta samalla hän kannustaa analyyttiseen vaihtoehtojen puntarointiin.

"Ei kannattaisi toimia tyypillisesti, että lähtee opiskelemaan jotakin, koska kaveritkin lähtevät. Kannattaa ottaa oikeasti selvää eri vaihtoehdoista ja miettiä, voisiko alalta tulevaisuudessa työllistyä", Pulliainen neuvoo.

Yhtäkään varmaa työllistäjää tulevaisuudessa ei ole. Eikä ministeriöstä löydy viisastenkiveä varsinkaan siihen, että yksittäisiä ammatteja nimettäisiin varmoiksi. Ellei sitten oteta lukuun sosiaali- ja terveysalaa.

Pulliainen mainitsee lonkalta neljä ammattia, joiden osaajia tarvitaan tulevaisuudessa: "Lääkäri, psykologi, lähihoitaja, vanhustenhuollon ammattilaiset."

TE-keskusten kokoamien työvoimapulaa potevien ammattien top 10:ssä on peräti seitsemän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattia.

"Henkilöpalvelu lisääntyy. Vanheneminen on globaali ilmiö", Pekka Tiainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat