Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennus muutti Fanni-Lauran opiskeluhaaveet

Fanni-Laura Patanen, 26, löysi suunnan mediaprojektista

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Fanni-Laura Patanen opiskelee audiovisuaalista viestintää.
Fanni-Laura Patanen opiskelee audiovisuaalista viestintää. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vielä viisi vuotta sitten Fanni-Laura Patasen, 26, elämä sujui, kuten hän oli suunnitellut: lukion jälkeen koulunkäyntiavustajaksi, siitä luokanopettajaksi ja sitten opiskelemaan opettajankoulutuslaitokseen.

"Koska olin vielä epäpätevä, koin, että minun pitää olla tuplasti parempi kuin muut opettajat ja tein hirveästi töitä", Patanen kertoo.

Patanen paloi loppuun. Joululoman jälkeen, jolloin hän ei ollut nukkunut kahteen viikkoon, Patanen hakeutui lääkärille.

"Itkin vastaanotolla puolitoista tuntia. Lääkärin diagnoosi oli vaikea masennus. En aloittanut kuitenkaan lääkitystä, koska en uskonut sitä tarvitsevani."

Kun koulu keväällä loppui, hän päätyi sairaalaan, jossa lopulta vietti seitsemän kuukautta.

"Siihen murenivat sen hetkiset työ- ja opiskelusuunnitelmat", Patanen kuvaa.

Syrjäytyneistä, vailla työtä ja opiskelua olevista nuorista jopa 57 prosentilla on diagnosoitu mielenterveysongelmia. Mielenterveyslääkkeitä käytti 60 prosenttia.

He ovat myös muita nuoria sairaampia ja käyttävät vertailuryhmää enemmän terveyspalveluita. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston maanantaina julkaistusta raportista.

Fakta

Syrjäytyneet nuoret ovat muita nuoria sairaampia

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Nuorisotutkimusverkoston raportissa selvitettiin yli 50 000 helsinkiläisen vuosina 1982–1984 syntyneen nuoren terveyspalvelujen ja lääkkeiden käyttöä vuosina 2006–2011.

 Syrjäytynyt määriteltiin henkilöksi, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta, joka ei ole töissä tai opiskele, eikä hän ole varusmiespalveluksessa tai hoida lapsia kotona.

 Pitkään syrjässä olleiden nuorten terveyspalvelujen kustannukset olivat seitsenkertaiset ja lääkekustannukset kymmenkertaiset verrattuna muihin peruskoulun suorittaneisiin nuoriin.

 Erityisesti psykiatriset sairaudet, vammat ja myrkytykset sekä tartunta- ja loistaudit olivat näillä nuorilla selvästi yleisempiä.

"Voi olla, että sairaat nuoret ovat suuremmassa syrjäytymisvaarassa. Toisaalta se voi tarkoittaa myös, että syrjäytyneet nuoret sairastuvat", tutkija Salla Ikäheimo THL:sta summaa.

Syrjässä olemisen kestolla on yhteys terveydenhuollon kustannuksiin. Pidempään syrjässä olevien nuorten kohdalla kustannukset olivat muita nuoria merkittävästi korkeampia.

Korkeimmat yksittäisen nuoren kustannukset nousevat jopa keskimäärin 170 000 euroon vuodessa.

Pataselle sairaalajaksoja on kertynyt yhdeksäntoista. Hän ei kuitenkaan koskaan ole tuntenut itseään syrjäytyneeksi.

"Olen varmaan tullut tälle yhteiskunnalle todella kalliiksi. Silti olen myös saanut aikaan paljon, vaikka en ole ollut töissä tai opiskelemassa."

Masennuksen aikana hän on julkaissut muun muassa runokirjan ja novellikokoelman. Kirjoittaminen on ollut osa toipumista.

"Aluksi kirjoitin saadakseni pahan olon ulos. Sain hirveästi itseluottamusta, kun huomasin, että ne kiinnostavat muitakin."

Nuoret mielenterveyskuntoutujat tarvitsevat sisällöltään yhtä mielekästä työtä, kuten muutkin nuoret, Patanen muistuttaa.

"Moni lähetetään hirveän helposti pajalle pussittamaan ruuveja. Masentuneelle suuri saavutus on se, että hän pystyy tulemaan ajallaan ja jaksaa olla koko päivän. Mutta se ei tarkoita, että työn sisällön tarvitsee olla yksitoikkoista."

Patanen opiskelee nykyään kuntouttavassa ammattiopisto Luovissa audiovisuaalista viestintää ja työskentelee vertaistuottajana Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -mediahankkeessa.

"Olen haastatellut radioon muun muassa Palefacea ja Jose Gonzalesia ", hän kertoo.

Sairaus on yhä olemassa. Välillä Patasella on huonompia hetkiä, jolloin tuntuu, ettei mistään tule mitään.

"Silloin soitan yleensä äidille tai käyn psykologin vastanotolla. Mottoni on, että myös kiertotiet ovat mahdollisia matkalla maaliin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat