Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiyspakkauksen retrovärit vaihtuivat turkoosiin

Uuden äitiyspakkauksen värit ja kuosit saivat äitibloggarien hyväksynnän

Kotimaa
 
Vihreä ja turkoosi korvasivat retrovärit äitiyspakkauksessa
Vihreä ja turkoosi korvasivat retrovärit äitiyspakkauksessa
Kela julkisti uuden äitiyspakkauksen. Uutta on muun muassa napitettava talvihaalari. Äitibloggaaja pitää kuoseja raikkaina. Toimittaja: Pauliina Grönholm HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Raikas, neutraali ja kivat eläinkuosit. Uusi äitiyspakkaus saa äitibloggareilta hyväksyvän arvion. Keltainen, vihreä, turkoosi ja raikas valkoinen ovat korvanneet retrot raidat sekä ruskeat ja oranssit kuosit.

"Näyttää tosi kivalta ja raikkaalta", arvioi Heidi Nousiainen.

Fakta

Äitiyspakkaus on jaettu vuodesta 1949

 Kelan äitiyspakkaus on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus, joka on vuodesta 1949 jaettu kaikille odottaville äideille.

 Se sisältää vauvanvaatteita ja tarvikkeita, ja vauva voi myös nukkua laatikossa.

 Äitiyspakkauksen sijaan voi saada 140 euron raha-avustuksen, mutta ensisynnyttäjistä yli 90 prosenttia valitsee pakkauksen.

 Kuosin värit valitaan siten, että ne sopivat sekä tytöille että pojille. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

 Äitiyspakkaus nousi laajaan julkisuuteen BBC:n uutisen myötä vuonna 2013. Laatikossa nukkuvia vauvoja ihmeteltiin maailman mediassa, ja oman pakkauksensa saivat myös lasta odottava Cambridgen herttuapari, prinssi William ja herttuatar Catherine.

Hän on Eppusen kaapilla -blogia pitävä kahden lapsen äiti ja ammatiltaan vaatesuunnittelija. Nousiainen uskoo, että uudet kuosit otetaan äitien keskuudessa hyvin vastaan.

"Kaikkia ei tietenkään voi aina miellyttää, mutta värit ovat ainakin hyvin ajankohtaiset ja trendikkäät tänä keväänä."

Yksittäisistä tuotteista hän kiittelee erityisesti äitiyspakkauksen haalaria, joka on aiempaa monikäyttöisempi.

"Uskon, että se tulee monelle tarpeeseen."

Uuden äitiyspakkauksen eläinkuoseissa seikkailevat metsänasukkaat, kuten pöllöt ja jänikset. Eksoottisempia eläimiä edustavat suloiset kirahvit, krokotiilit, apinat ja norsut.

Joukolatar-blogia pitävä Heidi Ruppa pitää värejä aiempaa neutraalimpina. Rupalla on itsellään 10 kuukautta vanha Hilja -tytär.

"Sain vuoden 2013 äitiyspakkauksen, jossa oli paljon ruskeaa ja muita värejä, jotka eivät niin miellyttäneet silmää, joten vaatteet jäivät käyttämättä."

Artikkeliin liittyvät

Kela julkisti uuden äitiyspakkauksen tiistaina. Lasta odottaville vanhemmille sitä aletaan jakaa vasta, kun viime vuoden pakkaukset on jaettu loppuun. Etuuspäällikkö Suvi Onninen Kelasta arvioi, että uusi pakkaus on jaossa kahden viikon sisällä.

Uudessa äitiyspakkauksessa on 54 tuotetta. Pakkauksen tuotevalikoima on Onnisen mukaan pääosin samankaltainen kuin aiemmin, mutta pakkausta myös uusitaan kerätyn palautteen perusteella.

"Äitiyspakkaus saa vuosittain runsaasti palautetta laidasta laitaan. Suosituimmat tuotteet ovat olleet perinteisesti peitemakuupussi, ulkohaalarit ja body-asut", Onninen kertoo.

Palautteen myötä pakkauksessa ovat nyt mukana myös kuumemittari, nännivoide, monikäyttöinen kuolahuivi, enemmän käytännöllisiä kietaisubodyja sekä entistä suurempi patjansuojus. Lisäksi talvihaalarin voi avata pussimalliseksi.

"Pakkauksen sisältöä pyritään kehittämään niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin sekä äidin että lapsen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä", Onninen kertoo.

Ensisynnyttäjistä valtaosa ottaa äitiyspakkauksen.

"Jos samat tarvikkeet hankkisi kaupasta, hinta tulisi monesti kaksin- tai kolminkertaiseksi", arvioi Onninen.

Myös pahvilaatikko on saanut uuden visuaalisen ilmeen. Jatkossa äitiyspakkauksessa vaeltaa sorsaperhe kesä- ja talvimaisemissa.

Laatikon visuaalisen ilmeen on suunnitellut Reeta Ek. Ekin Jonossa mars -työ valittiin suunnittelukilpailulla, jonka Kela järjesti vuonna 2011 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.

Arttu Luhtala HS
Heidi Nousiainen ei ottanut enää toiselle lapselleen Islalle, 1,4 vuotta, äitiyspakkausta, sillä tarvikkeet isoveljen saamasta äitiyspakkauksesta olivat yhä käyttökelpoisia.
Heidi Nousiainen ei ottanut enää toiselle lapselleen Islalle, 1,4 vuotta, äitiyspakkausta, sillä tarvikkeet isoveljen saamasta äitiyspakkauksesta olivat yhä käyttökelpoisia.
Arttu Luhtala HS
Heidi Ruppa kehuu erityisesti äitiyspakkauksen makuupussia. ”Se on ollut käytössämme todella ahkeraan”, Ruppa kertoo. Hänen Hilja-tyttärensä täytti 10 kuukautta.
Heidi Ruppa kehuu erityisesti äitiyspakkauksen makuupussia. ”Se on ollut käytössämme todella ahkeraan”, Ruppa kertoo. Hänen Hilja-tyttärensä täytti 10 kuukautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat