Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD vaatii päätösten pohjaksi tutkitumpaa tietoa

"Jonkinlaisia valesopimuksia", järjestön asiantuntija kuvaa hallituksen jumittuneita hankkeita

Kotimaa
 

Suomen hallintopolitiikka tarvitsee ravistelua, jotta kyky hallita maata ja tehdä tarvittavia uudistuksia voidaan palauttaa. Näin arvioi OECD:n asiantuntija Stéphane Jacobzone.

Hän puhui hallintopolitiikkaan liittyvän raportin julkistustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Samana päivänä Pisararata liittyi pitkään listaan hallituksen hankkeista, jotka ovat joko siirtyneet eteenpäin, kaatuneet tai jumiutuneet.

Jacobzonen mukaan yksi syy Suomen hallituksen hankkeiden peruuntumiseen on se, että monista on väännetty puoliväkisin sopimus, joka osoittautuu mahdottomaksi toteuttaa. Hän kuvaa niitä "jonkinlaisiksi valesopimuksiksi".

"He ovat yrittäneet saada sopimuksen aikaan vain siksi, että jokin sopimus on pakko saada aikaan, mutta silloin siitä tulee niin monimutkainen, että sitä on mahdoton toteuttaa", OECD:n hallintopolitiikan osaston varajohtaja sanoo.

OECD suosittaa, että seuraavasta hallitusohjelmasta olisi tehtävä tuntuvasti edellistä yksinkertaisempi. Siinä pitäisi olla vain muutama tärkein tavoite.

Samoilla linjoilla oli valtion ohjausjärjestelmän kehittämishanke, joka jätti raporttinsa pääministeri Alexander Stubbille (kok) tammikuussa. Seuraavasta hallitusohjelmasta onkin määrä tulla vain lyhyt asiakirja, jota täydennetään tarkemmalla toimintasuunnitelmalla.

OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen mielestä uudistusten etenemistä Suomessa haittaa myös eri hallinnonalojen pysyttely tiukasti omissa lokeroissaan ja se, että päätösten vaikutuksia ei arvioida riittävästi.

"Pitäisi aikaisempaa paremmin hyödyntää tutkittua tietoa", sanoi julkistustilaisuudessa ollut keskustan entinen pääministeri.

"Pieni maa ei voi tehdä päätöksiä pohjautuen mutu-tuntumaan, vaan tutkittuun tietoon."

Kiviniemi ei halua ottaa kantaa politiikkaan. Hän muistuttaa kuitenkin, että hallituksen halvaantumiseen on vaikuttanut myös poliittinen tilanne, jota ei voi millään hallinnollisilla kehittämistoimilla muuttaa. Hän toivoo, että vaalien jälkeen uuden hallituksen puolueet sitoutuisivat aidosti yhteisiin strategisiin tavoitteisiin ja olisivat valmiita myös kompromisseihin.

"Ja sitten pitää lähteä myös toteuttamaan niitä sillä asenteella, että sivuille ei vilkuilla."

OECD:n päätehtävä on tuottaa taloudellista ja yhteiskunnallista tutkimustietoa ja suosituksia poliittisen päätöksenteon tueksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat