Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tablettien tarkastus kiristyy lentoasemilla

Taulutietokoneet pitää riisua kuoristaan turvatarkastuksessa sunnuntaista alkaen

Kotimaa
 
Kuoret pitää jatkossa irrottaa taulutietokoneesta ennen läpivalaisua.
Kuoret pitää jatkossa irrottaa taulutietokoneesta ennen läpivalaisua.

Tabletit on riisuttava vastedes kuoristaan ennen turvatarkastusta lentoasemilla. Uuden EU-asetuksen mukainen ohjeistus tulee voimaan sunnuntaina. Sen ei uskota aiheuttavan lisäruuhkia.

"Muutos ei ole kovin suuri. Tabletit on tähänkin asti pitänyt ottaa pois laukusta ja panna erikseen muovikaukaloon. Nyt ohjeistetaan ottamaan laite ulos suojuksistaan tai nahkakansistaan ennen hihnalle laittamista", kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

Pulliaisen mukaan käytäntö turvatarkastuksissa on tähän asti vaihdellut – välillä on pyydetty poistamaan taulutietokoneiden eli tablettien suojakoteloita, välillä taas ei.

Laitteiden tarkastaminen on haastavaa ilman suojuksiakin.

"Laitteet ovat monimutkaisia. Niissä on paljon tavaraa sisällä, mikä haittaa näkyvyyttä. Välillä niitä on pitänyt ottaa lähempään tarkasteluun, ja jos päällä on hankalasti irrotettava päällinen, siihen tuhraantuu aikaa."

Matkustajien toivotaan irrottavan suojakotelon valmiiksi ja laittamaan sen käsimatkatavaroihin tarkastuksen ajaksi. Ohje koskee myös kannettavien tietokoneiden eli läppäreiden mahdollisia nahkasalkkuja tai muita irtopäällisiä.

Lisätarkastuksia uusi ohje ei aiheuta. Ohjeen arvioidaan jouduttavan jonon etenemistä, kun kannet ja kotelot on poistettu valmiiksi.

Älypuhelinta ei tarvitse irrottaa suojakuoristaan – ainakaan vielä.

"Tällä hetkellä ollaan taskukokoa suuremmissa laitteissa. Puhelimet ovat vielä niin pieniä, että niitä ei ole otettu tähän. Vaikea sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan", Pulliainen ennakoi.

Matkustajan on pitänyt osata erotella nesteet läpivalaisua varten vuodesta 2006. Pienet alle 100 millilitran nesteet on pitänyt pakata litran muovipussiin.

Vuosi sitten voimaan tullut EU:n nesteasetus toi läpivalaisulaitteiden yhteyteen uudet nesteanalysaattorit.

Niiden ansiosta on jo voitu vapauttaa lisää nesteitä sallittujen viemisten joukkoon.

Jatkomatkustajien turvapakatut tax free -ostokset kuuluvat näihin.

"Kun laitteet kehittyvät tehokkaammiksi, pystytään vapauttamaan lisää nesteitä. Tavoitteena on, että matkustaja voisi kuljettaa nesteitä vapaasti, kuten ennen vanhaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat