Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purkuputki ratkaisee Talvivaaran kaivoksen kohtalon

Hallitus hyväksyi 97 miljoonaa euroa kaivoksen järjestelyihin

Kotimaa
 
Talvivaaran pitää pysyä "ostajaa kiinnostavassa kunnossa"
Talvivaaran pitää pysyä "ostajaa kiinnostavassa kunnossa"
Valtio myönsi tiistaina 97 miljoonaa euroa lisärahoitusta Talvivaaran kaivoksen järjestelyihin. Konkurssipesän edustaja sanoo, että kaivoksen toiminnan pitää jatkua ekologisista syistä ja myös siksi, että se säilyy mahdollisen ostajan silmissä kiinnostavana kohteena. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus: Mika Ranta ja Antti Leinonen.

Tunteet kävivät kuumina tiistaina Sotkamossa, kun Vuokatin urheiluopistolla puitiin Talvivaaran kaivoksen nykytilaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) jalkautui Sotkamoon pohtimaan kaivoksen vesiongelmia, jotka ovat räjähtämässä käsiin. Lähes kymmentuntisessa katselmuksessa käsiteltiin hakemusta johtaa kaivoksen jätevesiä matkailukeskus Vuokatin edustalla sijaitsevaan Nuasjärveen.

Artikkeliin liittyvät

Kaivosyhtiön konkurssipesän mukaan purkuputki on välttämätön, sillä jätevedet eivät mahdu Talvivaaran kaivosalueella oleviin altaisiin.

Kainuussa hanke on kohdannut kovaa vastustusta. Hakemuksesta on jätetty ennätykselliset 500 muistutusta.

Mielipiteet eivät juuri Talvivaaraa myötäilleet, kun paikalliset asukkaat ja kansalaisaktiivit pääsivät kertomaan näkemyksiään.

Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen painotti, että konkurssipesän tarkoitus on ympäristöturvallisuuden ja vesilupa-asioiden eteenpäin vieminen.

"Kaivoksen toimintaa on jatkettava ennen kaikkea vesitasapainon ylläpitämiseksi. Lisäksi on edellytetty, että kaivos tulisi myydä. Tämänkin vuoksi toimintaa pitää jatkaa."

Hallitus puolestaan hyväksyi tiistaina lisätalousarvion täydentämisen 97 miljoonan euron määrärahalla, joka liittyy Talvivaaran kaivoksen järjestelyihin.

Hallitus valmistautuu myös siihen, ettei jatkajaa löydy. "Jos kaivostoiminnalle ei kuitenkaan löydy jatkajaa, on valtion erikseen arvioitava parasta toimintalinjaa ja jopa kaivoksen mahdollista alasajoa", elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi tiedotteessaan.

Kaivosalueelle on nyt varastoituna yli yhdeksän miljoonaa kuutiota vettä, ja altaat ovat täynnä. Alueella on myös paljon lunta, ja sulamisvedet lisäävät keväällä vesitaakkaa entisestään.

"Tilanne on kriittinen. Purkuputken avulla valuma-aluetta voidaan pienentää", Salminen perusteli. Hän korosti, että Nuasjärveen johdettaisiin vain puhdistettua jätevettä.

Keskustelua syntyi siitä, puhdistetaanko tai käsitelläänkö kaivosalueella jätevesiä ylipäätään. Moni epäili tätä. Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan jätevesiä johdetaan kalkkipuhdistukseen. Nyt alueelle on varastoitu vajaat kolme miljoonaa kuutiota puhdistettuja vesiä.

Konkurssipesän mukaan putki ei vaikuttaisi alueen kiinteistöjen virkistysarvoon eikä vesien laatuun. Mahdolliset kalatalousvahingot voitaisiin arvioida vasta jälkikäteen. "Mielikuviin perustuva vaikutus putkella saattaa hyvinkin olla", Salminen myönsi.

Yleisöä huolestuttivat muun muassa järviveden ja pohjaveden laatu, vaikutukset kalastoon sekä vahingonkorvaukset mahdollisten vahinkojen satuttua. Kansalaisten vapaaehtoisena asiantuntijana toiminut biokemisti Jari Natunen korosti, että purkuputken vaikutukset ovat huomattavasti laajemmat kuin ympäristölupahakemuksessa on tuotu esille.

Avi jatkaa katselmusta maastokäynneillä keskiviikkona. Ympäristöneuvos Sami Koivulan mukaan tavoite on ratkaista asia huhtikuun aikana.

Heli Saavalainen HS
Sotkamo

Mika Ranta HS
Biokemisti Jari Natunen korosti keskustelutilaisuudessa Sotkamossa, että purkuputken vaikutukset ovat paljon laajemmat kuin esitetään.
Biokemisti Jari Natunen korosti keskustelutilaisuudessa Sotkamossa, että purkuputken vaikutukset ovat paljon laajemmat kuin esitetään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat