Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisararadan rahoitus jäädytettiin

Kokoomus siirsi rahoituksen seuraavalle hallitukselle. Keskusta haluaisi kaataa hankkeen.

Kotimaa
 
Antti Rinne (sd)
Antti Rinne (sd)

Valtioneuvosto päätti tiistaiaamuna, että tämän vuoden lisäbudjettiin ei lisätä aloitusrahaa Pisararadalle. Vääntö kokoomuksen ja Sdp:n välillä päättyi kokoomuksen voittoon.

"Vastoin tahtoani jouduin vetämään Pisara-esityksen pois. Olen pahoillani", valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoi.

Käytännössä asia sovittiin maanantaina kokoomuksen ja Sdp:n kesken. Valtioneuvostossa asiasta ei äänestetty.

"Me teimme poliittisen sopimuksen, että jos tätä ei voida viedä eteenpäin, työrauhan nimissä ei äänestetä", Rinne sanoi.

Kokoomus ei halunnut viedä rahoitusesitystä eduskuntaan, koska sen oma Pisara-vastainen ryhmä olisi voinut vaarantaa esityksen läpimenon.

Nyt Pisararadan aloitusrahat ja Helsingin ratapihan kunnostustöiden rahat varataan seuraaville vuosille, mutta hankkeiden käynnistyminen vaatii uuden eduskunnan päätökset.

Nyt näyttää siltä, että keskusta on seuraavassa hallituksessa pääministeripuolue, joten Pisararata pysähtyy siihen.

"Oma arvioni on, ja niillä tiedoilla mitä meillä nyt on, me emme ole viemässä sitä eteenpäin", keskustan varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen sanoo. Hän nojaa kantansa oman ryhmänsä kannanottoihin, budjettivastalauseeseen ja Liikenneviraston selvityksiin. "Pisaran kannattavuus ei ole hyvä ja meidän mielestämme se ei ole kiireellisin. Helsingin ratapihan kunnostuksella on meidän tukemme."

Rinne olisi halunnut Pisararadan rahoituksen täydennyksenä uusimpaan lisäbudjettiin, koska hänen mukaansa EU-tuen saaminen Pisararadalle edellyttää budjettipäätöstä vielä nykyiseltä hallitukselta ja eduskunnalta. Euroopan unionin TEN-T-tuen (yhteiseurooppalainen liikenneverkko) rahoitusavustuksen hakuaika päättyy tällä viikolla.

Liikenneministeri Paula Risikko (kok) torjuu Rinteen väitteen. Hänen mukaansa hallituksen päätös tuen saamiseksi ei olisi riittänyt, vaan EU edellyttää eduskunnan päätöstä.

Eduskunnan päätöstä ei olisi ehditty kuitenkaan saada hakemuksen jättämiseen mennessä.

"Lisätalousarvio ei olisi auttanut TEN-T-hakua millään tavalla."

Entinen liikenneministeri Anu Vehviläinen torppaa haaveet koko tuesta. "TEN-rahojen tarkoitus on antaa rahaa kannattaviin kansainvälisiin ja alueellisiin hankkeisiin kuten E18-tie. Pisara ei ole sellainen. Ihmettelen suuresti jos Pisara tulisi saamaan TEN-T-tukea."

Hallitus laittoi kuitenkin tukihakemuksen eteenpäin tiistaina.

Kokoomuslaisten mielestä Pisararata "etenee" nyt oikeassa järjestyksessä.

"Pisara on koko Suomen kannalta tärkeä hanke. On tärkeää, että se etenee", pääministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi tiistaina.

Sdp syytti kokoomusta Pisaran kaatamisesta ja vihreät ja vasemmistoliitto tukivat.

Risikko puolestaan iloitsi, että nyt on mahdollisuus saada sekä Helsingin ratapihan parannukselle että Pisaralle TEN-T-tukea. "Missään nimessä ei ole kaadettu Pisaraa."

Rinnettä harmitti erityisesti, että hallitus petti kuntien kanssa tehdyn sopimuksen. Sen mukaan pääkaupunkiseudun kunnat sitoutuivat lisäämään asuntokaavoitustaan, jos valtio rahoittaa Pisararataa.

"Tämä hallitus on sitoutunut viemään Pisaraa eteenpäin. Olisi ollut tärkeätä, että tämä hallitus pitää sitoumuksistaan kiinni."

Stubb tunnustaa, että valtio on sitoutunut Pisararadan rahoittamiseen, mutta hän halusi lykätä sen uudelle hallitukselle.

Pisararataa on perusteltu sillä, että se auttaa koko Suomen kaukojunaliikennettä pysymään aikataulussaan, kun ruuhkia saadaan purettua Helsingin päässä.

Vehviläisen mielestä Pisara ei vaikuta koko Suomeen. "Se on lähiliikenteen sisäinen hanke."

Paula Risikko (kok)
Paula Risikko (kok)
Anu Vehviläinen (kesk)
Anu Vehviläinen (kesk)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat