Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Operaattorit: Sim-kortit eivät mene vaihtoon

Sim-korttivalmistaja Gemalton mukaan vakoilu koski vain gsm-liittymiä

Kotimaa
 

Matkapuhelimiin ei tarvitse Suomessa vaihtaa uusia sim-kortteja, vaikka korttien suurvalmistajan Gemalton järjestelmiin onkin murtauduttu, operaattorit arvioivat. Puhelujen salakuuntelumahdollisuus on vähäinen.

"Gemaltolta saadun tiedotteen mukaan varastetuilla salausavaimilla voisi vakoilla vain gsm- eli 2g-matkapuhelinverkossa. Puhelut kulkevat suurelta osin jo 3g- ja 4g-verkossa. Lisäksi dataliikenne välitetään 3g-, 4g- ja lte-verkoissa", kertoo Elisan turvallisuusjohtajan Jaakko Wallenius.

Tästä on kyse

 Viime perjantaina paljastui, että Yhdysvaltojen ja Britannian turvallisuusvirastot olivat murtautuneet Gemalton verkkoon ja varastaneet sim-korttien salausavaimia.

 Gemalto valmistaa noin kaksi miljardia sim-korttia vuodessa.

Gemalton mukaan tietoturva olisi vaarantunut ainoastaan vanhemmissa puhelinmalleissa.

Myös TeliaSoneralla on tehty päätös, ettei sim-kortteja tarvitse vaihtaa. Yhtiön omien selvitysten mukaan hakkerointitapaus ei ole aiheuttanut niin merkittävää uhkaa tietoturvalle.

Sim-korttien vaihto olisi massiivinen ja kallis operaatio. Pelkästään Soneran sim-kortti on miljoonalla suomalaisella, joista Gemalton valmistamia sim-kortteja on 30–50 prosenttia. Muut operaattorit eivät ole kertoneet Gemaltolta peräisin olevien korttiensa määriä.

"Tietojemme mukaan murrossa tunkeuduttiin Gemalton sisäverkkoon eli toimistoympäristöön, ei varsinaiseen sim-korttien tuotantoon. Niinpä vahingot olivat pelättyä vähäisemmät", Wallenius kertoo.

Urkittujen salausavainten lisäksi vakooja tarvitsisi asiantuntijoiden mukaan laitteita ja erityisosaamista, jotta hän pystyisi seuraamaan matkapuhelimesta lähtevää radioliikennettä.

Tietovarkauden vaikutuksia selvittää Suomessa Viestintäviraston alainen kyberturvallisuusyksikkö.

"Gemalto kertoi tietomurron koskeneen gsm-verkon 2g-kortteja. Miten tähän päätelmään on päästy, sitä en osaa sanoa. En myöskään ota kantaa siihen, ovatko heidän selvityksensä riittäviä", toteaa kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Antti Kiuru.

Kiurun mukaan 2g-puhelimia on edelleen käytössä Suomessa.

Viestintävirasto selvittää edelleen, miten mahdollinen tietomurto on vaikuttanut tai voi vaikuttaa suomalaisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat