Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyte: Oikeuden virkamies uhkasi puukottaa toimittajaa vatsaan

Toimittajien ahdisteleminen verkossa on lisääntynyt

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Turun oikeustalon virkamiestä syytetään laittomasta uhkauksesta.
Turun oikeustalon virkamiestä syytetään laittomasta uhkauksesta. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Turku. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden virkamiestä syytetään laittomasta uhkauksesta. Virkailijan epäillään uhanneen Turun Sanomien toimittajan henkeä useita kertoja viime vuoden keväällä. Tapausta käsitellään tänään käräjäoikeudessa Salossa.

Syytteessä oleva mies lähetti toimittajalle useita Facebook-viestejä, joissa hän kirjoitti muun muassa vatsaan puukottamisesta. Mies myös lähetti naistoimittajalle videon, jossa mies esittää puukottavansa tuntemattoman naisen vatsaa. Ase osoittautui teatteriveitseksi. Virkailija ja toimittaja tunsivat toisensa ainoastaan työn kautta.

Artikkeliin liittyvät

Laittomasta uhkauksesta on mahdollista tuomita sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Osa uhkailuista tapahtui kasvotusten oikeustalolla. Poliisitutkinta käynnistyi jo viime vuoden keväällä, mutta virkailija pidätettiin virastaan vasta syytteen noston jälkeen, pari viikkoa sitten.

Miksi Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei ole varmistanut toimittajan työrauhaa?

"Tapauksen yksityiskohdat ovat salaisia pääkäsittelyyn asti, joten minulla on vain ennakkotietoja ja virkailijan oma kertomus asiasta. Hänen työtehtäviinsä kuuluu liikkua yleisötiloissa," laamanni Kenneth Nygård kertoo. Käräjäoikeus päättää työnantajana jatkotoimista mahdollisen tuomion jälkeen.

Journalistiliiton mukaan toimittajaan kohdistuvia kiusaamisrikoksia puidaan harvoin oikeudessa. Kiusaamisrikoksiksi voidaan laskea laittoman uhkauksen lisäksi kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

"Muissa Pohjoismaissa tehtiin pari vuotta sitten tutkimusta siitä, miten paljon toimittajat kokevat uhkailua. Silloin esimerkiksi ruotsalaiset toimittajat kokivat paljon enemmän uhkailua kuin suomalaiset. Tilanne on kuitenkin muuttunut muutaman vuoden aikana, ja uhkailu ja vainoaminen ovat lisääntyneet runsaasti", asiamies Juha Rekola Journalistiliitosta kertoo.

Suurin osa toimittajiin kohdistuvasta vainoamisesta tapahtuu verkossa.

"Sähköisen palautteen muodossa toimittajat saavat hurjiakin juttuja vastaansa, mutta kynnys lähteä oikeuteen on korkealla", Rekola sanoo.

Toissavuonna käydyn pakkoruotsikeskustelun aikana suomenruotsalaiset toimittajat saivat eri väyliä pitkin runsaasti erilaisia uhkausviestejä kuten tappouhkauksia.

"Otimme asian niin vakavasti, että teimme yhdessä Viestinnän keskusliiton kanssa ohjeistuksen siitä, miten tapauksia pitää käsitellä toimituksissa", Rekola kertoo.

Ohjeiden mukaan toimituksissa on tehtävä ennakkosuunnitelma siitä, miten uhkailutilanteissa toimitaan. Toimittajan on esimerkiksi tuotava uhkaava tilanne aina esimiehen tietoon, ja uhkaukset on ilmoitettava poliisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat