Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi sote-malli korjaa demokratiavajeen

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS / HS
Lääkäri Arto Virtanen kuunteli kaksivuotiaan Veeti Lahtisen keuhkoja Rajamäen terveysasemalla Nurmijärvellä keskiviikkona. Virtanen on huolissaan lähipalvelujen tulevaisuudesta. Rajamäen terveysasemakin on ollut lakkautusuhan alla. Veeti Lahtinen istui isänsä Juha Töykkälän sylissä.
Lääkäri Arto Virtanen kuunteli kaksivuotiaan Veeti Lahtisen keuhkoja Rajamäen terveysasemalla Nurmijärvellä keskiviikkona. Virtanen on huolissaan lähipalvelujen tulevaisuudesta. Rajamäen terveysasemakin on ollut lakkautusuhan alla. Veeti Lahtinen istui isänsä Juha Töykkälän sylissä. Kuva: Juhani Niiranen HS / HS

Terveyskeskuslääkäri Arto Virtanen keskittyy tutkimaan kaksivuotiasta Veeti Lahtista Rajamäen terveysasemalla Nurmijärvellä keskiviikkona. Samaan aikaan Helsingissä eduskunta kuhisee sosiaali- ja terveysvaliokunnan myöhään tiistaina tekemästä uusitusta lakiesityksestä, jolla on tarkoitus uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Suomessa.

Kohutun sote-lain ensimmäinen versio oli perustuslakivaliokunnan mielestä perustuslain vastainen, koska päätösvalta vietiin liian kauas kunnista ja kansalaisista.

Virtanen, joka on Suomen yleislääkäreiden puheenjohtaja, ei ole uudistuksen valmisteluun muutenkaan tyytyväinen.

Lääkärit olisivat korostaneet uudistuksessa lähipalveluja ja hyvin toimivaa perusterveydenhoitoa eli terveyskeskuksia, riittäviä resursseja ja sitä, että potilaan pitäisi olla työn keskiössä.

"Nyt olisi ollut loistava tilaisuus tehdä konkreettinen uudistus, että palveluja olisi helpompi saada. Sen sijaan on puhuttu kustannusten karsimisesta, mikä johtaa palvelujen keskittämiseen."

Mitä seuraavaksi?

 Eduskunnan perustuslakivaliokunta on varannut asiantuntijoiden kuulemisiin perjantain ja tiistain. Lausunnon sote-esityksestä pitäisi valmistua joko ensi keskiviikkona tai torstaina.

 Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi saada mietintö sote-lakiesityksestä valmiiksi viimeistään perjantaina 6. maaliskuuta, jotta sitä ehditään käsitellä täysistunnoissa viikolla 11.

Poliittinen valmistelu on keskittynyt hallintomalleihin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta korjasi alkuperäistä lakiesitystä niistä kohdista, jotka perustuslakivaliokunta totesi viime viikolla perustuslain vastaisiksi. Esitys menee seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan. Eduskunnan pitäisi hyväksyä se viimeistään 14. maaliskuuta.

Valiokunta ei ole julkistanut tiistaina tekemäänsä uutta esitystä, koska asian käsittely valiokunnassa on vielä kesken.

Suurin muutos on se, että viittä sote-aluetta ei perusteta. Esitys lähtee siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinto rakennetaan noin 19 kuntayhtymän varaan. Ne voivat muodostua nykyisten 20 sairaanhoitopiirin pohjalta, mutta kunnat saavat päättää niistä. Esitys antaa tietyt reunaehdot kuntayhtymien perustamiselle, mikä rajaa niiden lukumäärää.

Aiempi lakiesitys perustui siihen, että palvelujen järjestämisvastuu annettaisiin viidelle sote-alueelle ja tuotantovastuu 19 tuotantovastuualueelle. Tuotantovastuualueet olisi muodostettu nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta. Lukumäärä olisi 19, koska Itä- ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirit olisivat yhdistyneet yhdeksi alueeksi.

Nyt järjestämis- ja tuotantovastuu annetaan noin 19 alueelle, koska viisi sote-aluetta olisivat perustuslakivaliokunnan mukaan liian suuria kuntayhtymiä perustuslain kansanvaltaa koskevien vaatimusten kannalta. Kunnat olisivat rahoittaneet viiden sote-alueen toiminnan, mutta suurella osalla kunnista olisi ollut hyvin vähän valtaa sen päätöksenteossa.

Artikkeliin liittyvät

Uusiin kuntayhtymiin tulee käyttöön toisenlaiset äänileikkurit kuin nykyisissä sairaanhoitopiireissä. Päätökset on tehtävä äänten enemmistöllä mutta kuitenkin niin, että vähintään kaksi kuntaa on ratkaisun takana.

Keskuskaupunkien aseman turvaaminen oli kokoomukselle ja Sdp:lle tärkeää. Monessa sairaanhoitopiirissä yksi keskuskaupunki vastaa jo asukaslukunsa puolesta vähintään puolta äänivallasta. Isot kaupungit maksavat usein väkimääränsä vuoksi ison osan kustannuksista, mutta ne eivät ole olleet tyytyväisiä mahdollisuuksiinsa vaikuttaa päätöksiin sairaanhoitopiireissä.

Vaikeampi kysymys on rahoitusta koskeva ratkaisu. Se perustuu uudessakin esityksessä edelleen kuntien maksuosuuksiin, jotka määräytyvät kunkin kunnan väestön ikärakenteen, sairastavuuden ja määrän mukaan.

Perustuslakivaliokunnan mukaan viidellä sote-alueella kuntien maksuosuuksien seuraukset olisivat kasvaneet kohtuuttomiksi. Laskentamalli olisi pakottanut jotkin kunnat nostamaan kuntaveroja niin paljon, että kuntien väliset erot olisivat kaksinkertaistuneet nykyisestä.

Uusi malli pienentää tätä ongelmaa, mutta ei välttämättä poista sitä. Kun alueita on 19, yhdellä alueella on vähemmän kuntia kuin olisi ollut viidellä sote-alueella.

Sote-uudistuksen yksi keskeinen tavoite on myös hillitä julkisen talouden kestävyysvajetta. Viisi sote-aluetta olisivat olleet tässä tehokkaampia kuin 19 kuntayhtymää. Jotkut asiantuntijat pelkäävät, että esimerkiksi aluesairaalaverkostoa ei nyt pystytä karsimaan niin paljon kuin olisi taloudellisesti järkevää.

Uusi esitys todennäköisesti vahvistaakin valtion ohjaavaa roolia kustannusten hillinnässä. Tähän liittyen valtiovarainministeriö julkisti tiistaina työryhmänsä esitykset sosiaali- ja terveysmenojen uudeksi budjettikehykseksi.

Sote-uudistuksen suurin kustannushyöty tulee kuitenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämisestä. Yksi järjestäjä ja maksaja pystyy paremmin kuin nykyiset 300 kuntaa vahvistamaan ennaltaehkäiseviä palveluja ja estämään kustannusten kasvua kalliissa erikoissairaanhoidossa.

Tätä on jo tehty hyvällä menestyksellä esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Eksotessa, jossa palvelujen saatavuus on parantunut.

Miten uudistuksen odottelu on vaikuttanut työhön terveyskeskuksessa? "Olen ajatellut, että antaa keskustelun myllertää, minä hoidan potilaita. Perustyö jatkuu. Ihmisten kanssa ei ehdi miettiä tällaisia", lääkäri Arto Virtanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat