Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Perusturva ei riitä elämiseen

Jo neljännesmiljoona ihmistä elää sosiaaliturvan varassa

Kotimaa
 

Jo neljännesmiljoona suomalaista elää lähes kokonaan perustason sosiaaliturvan varassa. Suurin osa heistä on nuoria, 20–40-vuotiaita.

Perusturvan taso koheni hieman päättymässä olevalla vaalikaudella, mutta se on edelleen paljon vähemmän kuin mitä ihminen tarvitsisi elämiseen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore raportti toteaa.

Fakta

Perusturvaan tuli korotuksia

 Perusturvaa on korotettu viime vuosina noin 9 prosenttia vuodesta 2011.

 Takuueläke tuli voimaan 2011, ja seuraavana vuonna nostettiin työttömyysturvan tasoa ja toimeentulotuen perusosaa.

 Viime vuonna korotettiin opintolainaa ja työttömyysturvan sovitteluun tuli suojaosuus.

 Asumistuki uudistettiin tänä vuonna, ja ansiotuloihin tuli suojaosuus. Lapsilisiä leikattiin 8 prosenttia.

Sitä tekemässä oli THL:n lisäksi asiantuntijoita Eläketurvakeskuksesta, Kelasta, Kuluttajatutkimuskeskuksesta, Tilastokeskuksesta, Valtion taloudellisesta tarkastusvirastosta, Turun yliopistosta ja ministeriöistä.

Viisi vuotta voimassa ollut laki velvoittaa seuraamaan perusturvan riittävyyttä. Perusturvalla tarkoitetaan pienintä sosiaaliturvaa työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntyessä.

Tämän turvan varassa on nyt 26 000 ihmistä enemmän kuin 2011. Vaikka turvan taso nousi kahdeksan prosenttia vuodesta 2011, se on edelleen liian alhainen, raportti toteaa.

Kuluttajatutkimuskeskus laski viime vuonna minimisummat, joilla voi elää kohtuullisesti. Se on yksinasuvalle asumismenojen jälkeen 675 euroa kuussa ja eläkeläiselle 605 euroa.

Perusturvan varassa ei pääse näihin lukuihin, vaan turva jää 71 prosenttiin minimistä: 479 euroon kuussa asumismenojen jälkeen yksin asuvalle ja 430 euroon eläkeläiselle.

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on kiinnittänyt huomiota tähän eroon jo pari kertaa. Ensin se havaitsi eron Suomen raporteista pari vuotta sitten. Helmikuun alussa se ilmoitti, että taso on liian alhainen.

Ilmoitus oli ratkaisu suomalaisen järjestön kanteluun. Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa Suomi katsoi, että komitea oli laskenut perusturvan tason väärin.

Torstaina ministeriön tilaama raportti tuli samaan tulokseen kuin komitea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat