Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunta harkitsee sote-esityksen julkistamista

VM saattaa paljastaa laskelmansa kuntien maksuosuuksista

Kotimaa
 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta harkitsee kokouksessaan perjantaiaamuna, voisiko valmisteilla olevan sote-lakiesityksen sisältöä julkistaa joiltakin osin.

Valiokuntaa on moitittu salailusta, koska kyseessä on poikkeuksellinen valmistelu. Erityisesti kokoomuksen ja vihreiden edustajat ovat vaatineet luonnoksen julkistamista mahdollisimman pian. Asia on ollut esillä myös eduskuntaryhmissä sekä puhemiesneuvostossa.

"Keskeneräinen esitys ei pykälien mukaan ole julkinen. Meillä kaikilla on kuitenkin intressi siihen, että asian valmistelu olisi niin julkista kuin mahdollista", sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) sanoi torstaina valiokunnan kokouksen jälkeen. Valiokunnan jäsenet ovat Rehulan mukaan keskustelleet asiasta, mutta kokouksessa asiaa ei torstaina käsitelty.

Kansanedustajat Sari Sarkomaa (kok) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) arvioivat torstaina, että valiokunta voisi tehdä tiedotteen niistä kohdista, jotka se on lakiesityksessä muuttanut.

Sarkomaan mukaan valiokuntaa ei voi syyttää salailusta, koska eduskunnassa on omat sääntönsä valmisteilla olevien lakiesitysten julkisuudesta.

"Me emme voi päättää, että pam, nyt kaikki on julkista."

Kansanedustajien mielestä valtiovarainministeriö voisi itse julkistaa uudet laskelmat kuntien maksuosuuksista.

"Perustuslakivaliokuntahan edellytti julkista valmistelua kuntavaikutusten osalta. Jos emme tee kaikkea avoimuuden eteen, tämä voi tyssätä siihenkin", Outi Alanko-Kahiluoto sanoi.

Ministeriössä asiaa harkittiin torstaina.

"Mietimme asiaa totta kai. Ymmärrämme toki, että asia kiinnostaa kuntia kovasti", hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoi.

Valli-Linnun mukaan ministeriön piti vielä tarkistaa laskelmia ja niitä koskevia analyyseja, jotka se esittää eduskunnan perustuslakivaliokunnalle perjantaina. Laskelmat olisivat siten valmiita julkaistaviksi perjantaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi aiemmin tällä viikolla, että lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä rakentuu jatkossa noin 19 kuntayhtymän pohjalle. Kuntia kiinnostaa nyt kovasti, mitkä tulisivat olemaan niiden maksuosuudet uusissa kuntayhtymissä.

Ellei sosiaali- ja terveysvaliokunta julkista lakiluonnosta, se tulee julki ensi viikon puolivälissä, jolloin perustuslakivaliokunta antaa oman lausuntonsa siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat