Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Yritysten ihmisoikeusloukkaukset voivat jäädä rankaisematta

Uhrien vaikea saada oikeutta suomalaisfirmoihin liittyvissä ihmisoikeusloukkauksissa

Kotimaa
 

Suomi saa moitteita siitä, että jos suomalaisyrityksen toiminnassa ulkomailla rikotaan ihmisoikeuksia, loukkausten uhrien on hyvin vaikea viedä asia suomalaiseen tuomioistuimeen.

Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa ja Helsingin yliopiston kansainvälisen talousoikeuden instituutin Kattin tekemässä selvityksessä.

Se, että suomalainen yritys loukkaa ihmisoikeuksia, on Kattin selvityksen mukaan varsin harvinaista. Tyypillisesti ihmisoikeusrikkomukset liittyvät suomalaisyritysten alihankintaketjuihin ja koskevat esimerkiksi työntekijöiden työoloja tai lapsityövoiman käyttöä jossakin halpamaassa. Yritys on myös voinut myydä tavaraa, teknologiaa tai palveluja, joita on käytetty ihmisoikeusloukkausten tekoon.

Myös ympäristöön liittyviä ihmisoikeuksia saatetaan loukata. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi kaivostoiminnan kaltaisesta liiketoiminnasta, joka tuhoaa paikallisten asukkaiden ympäristöä.

Usein suomalaisyrityksiä koskevissa ihmisoikeusrikkomuksissa on kyse alihankkijan tekemisistä, selvityksessä todetaan. Ongelmana on, ettei yrityksellä aina ole tarpeeksi vaikutusvaltaa alihankintaketjun toimintatapoihin.

Periaatteessa ihmisoikeusloukkauksen uhrit voivat nostaa esimerkiksi siviilikanteen yritystä vastaan Suomessa. Tapauksessa todennäköisesti sovelletaan kuitenkin sen maan lakeja, missä loukkaus on tapahtunut. Jos kyseisen maan lainsäädännössä ei ole säännöksiä esimerkiksi vähimmäistyöoloista tai ympäristön pilaamisesta, ei tuomioita tule.

Torstaina julkaistiin myös toinen Suomen toimia ihmisoikeusrikkomuksissa arvioiva raportti.

Suomen täytyisi ulkopolitiikassaan ja esimerkiksi suurlähetystöverkostonsa kautta tukea nykyistä aktiivisemmin ihmisoikeuspuolustajien työtä, esitti eduskuntapuolueiden ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajista koostuva kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta IONK torstaina.

Neuvottelukunta ehdottaa Suomelle aktiivisempaa roolia ihmisoikeusaktivistien suojelussa. Sen mukaan Suomen tulisi tarjota poliittisia turvapaikkoja ja suojelua mielipiteidensä ja toimintansa vuoksi väkivallan ja vakavan häirinnän kohteeksi joutuneille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat