Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siitepölykausi on alkanut – allergisilla on edessään vaikeita vuosia

Ilmastonmuutos lisää koivun ja heinien siitepölyn määrää, aikaistaa pujon kukintaa ja levittää Suomeen superallergeenia

Kotimaa
 
Päivän sää 27.2.
Päivän sää 27.2.

Kevään siitepölykausi on alkanut. Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä leviää loppuviikolla maan eteläosiin eteläisten ilmavirtausten mukana, Turun yliopiston aerobiologian laitos ennustaa.

Kaudesta ei odoteta kovin hankalaa, koska koivu kukki niin voimallisesti viime vuonna. Pitkällä aikavälillä siitepölylle allergisten edessä voi kuitenkin olla kovia aikoja.

Fakta

Koivusta eniten siitepölyallergiaa

 Koivu on tärkein siitepölyallergian aiheuttaja Suomessa. Siitä saa oireita noin joka viides.

 Siitepölykausi alkaa pähkinäpensaan ja lepän kukinnasta ja jatkuu koivun, heinien ja pujon kukintaan loppukesällä.

 Koivun siitepöly aiheuttaa etenkin allergista nuhaa, aivastelua, nenän tukkoisuutta ja joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista.

 Siitepölyn ja siitä koituvien oireiden määrät vaihtelevat vuodesta toiseen. Viime vuosi oli paha koivun siitepölyvuosi, tästä vuodesta odotetaan vaimeampaa.

 Kevään siitepölykausi on alkanut. Loppuviikolla ensimmäiset lepän ja pähkinäpensaan silmut aukeavat myös eteläisessä Suomessa.

Ilmassa on enemmän allergeeneja, kun ilmasto lämpenee, arvioi Turun yliopiston aerobiologian yksikön esimies, yliopistotutkija Annika Saarto.

Koivujen kukinta pitenee ja siitepölymäärät kasvavat. Heinät kasvavat ja kukkivat komeammin, kun tulossa on enemmän sateita.

Pujo ja muut marunakasvit kukkivat nykyistä aiemmin, ja monia ihmisiä allergisoiva tuoksukki hivuttautuu lähemmäs Suomea, hän luettelee Lääkärilehdessä.

Näin ei ole tapahtumassa tänä tai ensi vuonna vaan muutaman kymmenen vuoden kuluessa.

"Katsomme taaksepäin, mitä on tapahtunut menneinä vuosikymmeninä, ja ennakoimme miten kehitys jatkuu", Saarto selvittää.

"Trendi näkyy 30 vuoden jaksolla. Keskiarvo menee epäsuotuisaan suuntaan allergisten kannalta."

Siitepölyallergisten hankala aika pitenee, vaikka edelleenkin voi tulla vähäisemmän ja runsaamman siitepölyn vuosia.

Ilmaston lämpeneminen siirtää kasvillisuusvyöhykkeitä kohti pohjoista. Kasvukausi on jo pidentynyt Suomessa paikoitellen selvästi.

Pähkinäpuun, koivun ja heinien siitepölymäärät ovat kasvaneet Euroopassa 30 vuodessa.

Niin on käynyt myös koivulle Turussa 1970-luvun jälkeen: Siitepölykausi on aikaistunut, siitepölymäärät kasvaneet, ja runsaiden siitepölymäärien päivien määrä kasvanut.

Myös lepän kukinta on aikaistunut niin kuin monien muidenkin lehtipuiden. Ilmastonmuutoksen odotetaan työntävän havupuita pohjoisemmaksi, ja muun muassa tammi leviää koko eteläiseen Suomeen. Koivu runsastuu.

Heinäkasvitkin pärjäävät tulevassa ilmastossa nykyistä paremmin. Saarto arvioi, että pujon kaltaiset marunakasvit voivat levitä laajemmalle, ja siitepölymäärät kasvavat varsinkin lämpiminä vuosina.

Pohjois-Amerikassa kymmenille miljoonille ihmisille oireita aiheuttavia tuoksukkeja on Euroopassa jo paljon Unkarissa ja Puolassa. Ne eivät selviä Suomen talvesta, mutta siitepölyä tulee kaukokulkeumana.

Se todettiin viime syksynä, kun tuoksukin siitepölyä löytyi Utsjoella otetusta näytteestä.

Myös kahden homesienen, Alternafolian ja Cladosporiumin, siitepölyjen arvellaan lisääntyvän. Toistaiseksi niin ei ole vielä käynyt.

Ritva Siltalahti Lehtikuva
Lepän (kuvassa) ja pähkinäpensaan siitepölyä leviää Suomeen tuulten mukana lähipäivinä.
Lepän (kuvassa) ja pähkinäpensaan siitepölyä leviää Suomeen tuulten mukana lähipäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat