Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset unohtavat ottamansa rokotukset – monen tiedot yhä pahvinpalalla

Suomalaiset ottavat ahkerasti rokotuksia mutta unohtavat, mitä rokotuksia heille on annettu. Sähköinen rokotusjärjestelmä auttaa muistamaan – mutta vain vuoteen 2009.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Lauttasaaren neuvolassa Aino ja Antti Tenhiälä kertovat rokottavansa lapsensa Taiston ja Urhon Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Lapsille otettiin myös kausi-influenssarokotukset. Taisto sai rotarokotteen Espanjassa, jossa rokote maksoi "joitakin kymppejä".
Lauttasaaren neuvolassa Aino ja Antti Tenhiälä kertovat rokottavansa lapsensa Taiston ja Urhon Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Lapsille otettiin myös kausi-influenssarokotukset. Taisto sai rotarokotteen Espanjassa, jossa rokote maksoi "joitakin kymppejä". Kuva: Heidi Piiroinen HS

Lauttasaaren neuvolan kolmoshuoneen vihreän oven takaa kuuluu lapsen parkua. Kuusiviikkoinen Urho Tenhiälä saa juuri ensimmäisen rotavirusrokotuksensa. Hetki oli epämiellyttävä, vaikka lasten vakavia ripulitauteja ehkäisevä rokote annetaan nesteenä suun kautta.

"Otamme lapsille kaikki rokotukset totta kai. Ei heru sympatiaa niille, jotka eivät lapsiaan rokota", sanoo Antti Tenhiälä, Urhon isä. Mukana neuvolassa ovat myös äiti Aino ja puolitoistavuotias isoveli Taisto.

Kansallisen rokotusohjelman mukaan Urho saa 15-vuotiaaksi varttuessaan vielä 12 rokotusta, ja kaikista jää sähköinen merkintä. Hoitaja kirjasi Urhon rotarokotteen rokotuskortille sekä sähköiseen potilaskertomukseen.

Näin tieto siirtyy kunnalliseen potilasjärjestelmään ja sieltä noin vuorokauden viiveellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamaan valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Vastaisuudessa Antti ja Aino Tenhiälä voivat pyytää Urhon rokotustietoja neuvolasta.

Urho on onnekas. Aikuisväestön rokotustiedot ovat hajallaan: rokotuskortissa, kuntien potilastietojärjestelmissä sekä yksityisillä terveysasemilla kuten työterveyshuollossa. Punkkibussissa tai ulkomailla otetuista rokotteista tietää vain ottaja itse.

Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin kerätyt tiedot ulottuvat vuoteen 2009. Vielä kansalaiset eivät voi selata tietojaan. Vastaisuudessa ne välittyvät kansalliseen terveysarkistoon osoitteeseen kanta.fi.

Ennen vuotta 2009 otetut rokotteet eivät tietokantaan päivity, joten rokotehistorian selvittäminen jää terveyskeskuksen atk-järjestelmän, paperisen rokotuskortin tai sen puutteessa ihmisen oman muistin varaan.

"On ongelmallista, että ihmiset eivät välttämättä noin vain tiedä rokotuksistaan", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotusten ottaminen nousi puheenaiheeksi Euroopan tuhkarokkoepidemian vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Euroopassa on rekisteröity vuosina 2014–2015 yli 22 000 tartuntatapausta. Järjestö toivoi keskiviikkona massarokotuskampanjaa epidemiaa taltuttamaan.

Tuhkarokkorokotus kuuluu Suomessa pienten lasten rokotusohjelmaan. Toistaiseksi rokotuskattavuus on ollut erinomainen, eikä rokotuskampanjoille ole tarvetta, Nohynek sanoo.

Silti epidemioitakin on ollut. Vuonna 2011 tuhkarokkoon sairastui 27 suomalaista, kun tavallisesti tautitapauksia on vuodessa muutama. Syynä oli myös tuolloin Euroopassa riehunut tauti, joka kantautui Suomeen matkailijoiden mukana erityisesti Ranskasta.

"Silloin tauti tarttui Suomessa pääasiassa joidenkin perheiden jäsenten välillä. Kotoperäisiä tartuntoja on meillä kuitenkin hirveän vähän, enkä edes muista, koska tautiin olisi joku kuollut", Nohynek sanoo.

Myös maahanmuuttajien mukana saapuu Suomeen rokotuksilla kitkettyjä tauteja, tyypillisesti tuberkuloosia ja B-hepatiittia. Ne tarttuvat kuitenkin valtaväestöön paljon heikommin kuin tuhkarokko tai hinkuyskä.

Euroopassa tuhkarokkoepidemiaa pahentavat rokotuksista kieltäytyvät vanhemmat. Berliinissä viime viikolla tuhkarokkoon kuollutta poikaa ei ollut rokotettu.

Nohynekin mukaan kriittisyys näkyy myös Suomessa siten, että suomalaiset vanhemmat kyselevät terveydenhoitajilta entistä enemmän rokotteiden tehosta ja haittavaikutuksista.

"Sosiaalisessa mediassa on kriittisten ryhmiä, joissa tietolähteitä ei aina käytetä tieteellisen lähdekritiikin periaatteita noudattaen. Niihin törmäävä vanhempi voi hämmentyä siitä, miten erilaisiin tutkimustuloksiin pitäisi suhtautua. Ja kun omakohtainen kokemus sairastetusta taudista puuttuu, ei ehkä muisteta, miten vakava se voikaan olla", Nohynek kuvailee.

"Se voi johtaa siihen, että on helpompaa jättää lapsi rokottamatta kuin tehdä aktiivinen rokotuspäätös."

Mutta vaikka lapsen rokottaisikin tunnollisesti, moni aikuinen unohtaa omat rokotuksensa. Kaksi niistä pitäisi uusia kymmenen vuoden välein: jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Poliorokotus on tarpeen päivittää, jos on aikeissa matkustaa polioalueelle, Nohynek muistuttaa.

Neuvolassa asioineella Tenhiälän perheellä on koti sekä Helsingin Lauttasaaressa että Madridissa.

Lähtö Espanjaan koittaa jälleen sunnuntaina.

"Siellä rotavirusrokote olisi maksullinen", Aino Tenhiälä sanoo.

 

Juttua varten on haastateltu myös THL:n tilastotutkijaa Jukka Jokista ja osastonhoitaja Christina Lundqvistia Lauttasaaren ja Viiskulman neuvoloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat