Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Faktabaari-sivusto valvoo poliitikkojen ja puolueiden esittämiä väittämiä

Haaga-Helian journalistiopiskelijat tarkistavat kevään vaalikeskustelussa esitettyjen faktojen todenperäisyyttä

Kotimaa
 
Laura Sarpola
Sabrina Bqain
Martta Kallionpää (kesk.) Karoliina Toivakka ja Jasmin Heino esittelevät faktantarkistustyöskentelyään muulle luokalle. Takana opettaja Anne Leppäjärvi (vas.) ja Faktabaarin edustaja Taru Taipale.
Martta Kallionpää (kesk.) Karoliina Toivakka ja Jasmin Heino esittelevät faktantarkistustyöskentelyään muulle luokalle. Takana opettaja Anne Leppäjärvi (vas.) ja Faktabaarin edustaja Taru Taipale. Kuva: Sabrina Bqain

Faktabaari-sivusto avataan tänään perjantaina. Palvelu valvoo poliitikkojen ja puolueiden esittämiä väittämiä sekä puuttuu mediassa esitettyihin lausuntoihin. Tänä vuonna faktabaari toimii yhteistyössä ammattikorkeakoulu Haaga-Helian journalistiopiskelijoiden kanssa.

Ihmiset voivat lähettää Faktabaarin nettisivuilla väittämiä, joita opiskelijat tarkastavat Faktabaarin perustajien, opettajien sekä tutkijoiden avustuksella.

Fakta

Faktabaari

 Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jonka tavoitteena on vahtia poliitikkojen ja muiden toimijoiden puheiden totuudenmukaisuutta.

 Taustalla on ajatus siitä, että äänestäjillä tulisi olla mahdollisuus tehdä valintoja totuudenmukaisten seikkojen perusteella.

 Sen perustivat talvella 2014 Mikko Salo, Taru Taipale, Tuomas Muraja, Jussi Salmio sekä Jukka Rautanen.

Viikoittain pidettävissä toimituskokouksissa käydään yhdessä läpi työn alla olevia väittämiä. Opiskelijoille yhteistyö toimii kurssina, jolla on sekä teoriaopintoja että oppien käyttöönottoa Faktabaarin kautta. Selvitetyistä väittämistä kootaan raportit, jotka julkistetaan nettisivuilla.

"Tämä on ollut todella opettavaista. Todella usein nopeus menee tärkeysjärjestyksessä faktojen edelle. Projekti on ollut hyvä palautus siihen, mitä journalismin pitäisi olla", opiskelija Jasmin Heino kertoo.

Viimeksi Heinon ryhmä oli tarkastanut entisen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan väitettä, jonka mukaan vuonna 2012 Suomen uusiutuvasta energiasta 80 prosenttia tuli puusta. Heino kertoo, että tapaus vaati syvällisempääkin perehtymistä aihealueeseen. Väittämä osoittautui todeksi, vaikkakin luku oli pyöristetty ylöspäin 76 prosentista.

"Tarkistaminen on ollut yllättävän vaikeaa, mutta kurssina tämä on todella yleissivistävä", toteaa opiskelija Martta Kallionpää.

Ennen palvelun virallista aukeamista opiskelijat ovat saaneet itse valita aiheita, joita alkavat tutkia. Aihealueet eivät opiskelijoiden mukaan ole olleet kovin tiukasti rajattuja, mutta painopiste on tulevissa eduskuntavaaleissa. Vielä on ollut melko rauhallista, mutta vaalien lähestyessä nuoret uskovat työtahdin kiihtyvän. Samaan uskoo myös Faktabaarin vuoropäällikkö Taru Taipale.

"Viikot ennen vaaleja ovat varmasti kiireisiä, mutta uskon, että tästä tulee todella kiva projekti."

Faktabaari oli avoinna myös viime kevään eurovaalien aikaan. Nyt se on ehdolla Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajaksi vaalien alla tehdystä työstään. Tällöin laajaa huomiota ja kiitosta saanut palvelu tarkasti 60 väittämää, joista 40 osoitettiin vääräksi. Taipale ei osaa tarkalleen sanoa, mihin saakka projekti tällä kertaa venyy. Kaikki riippuu yleisöstä ja tarkistettavaksi lähetettyjen väitteiden määrästä.

"Nämä vaalit ovat kuitenkin vielä läheisemmät ihmisille kuin eurovaalit, joten odotamme paljon väittämiä. Ihmiset toimivat meidän silminämme ja korvinamme ympäri Suomea ja toivomme, että he seuraavat poliitikkoja tarkasti ja ilmiantavat väitteitä meille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat