Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hailuoto uhkaa jäädä ilman jäätietä

Jäätien puuttuminen lisää vaatimuksia sillan rakentamiseksi

Kotimaa
 
Pekka Fali
Touhu-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Toppi asetteli tolppia Hailuodon jäätielle vuosi sitten. Silloin se avattiin tammikuun lopussa.
Touhu-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Toppi asetteli tolppia Hailuodon jäätielle vuosi sitten. Silloin se avattiin tammikuun lopussa. Kuva: Pekka Fali

Hailuoto uhkaa jäädä ilman jäätietä ensi kerran mies- tai naismuistiin liian ohuen merijään vuoksi. Suomen pisimmän virallisen jäätien pituus on noin kymmenen kilometriä.

"Tänne on joka talvi päässyt mantereelta jonkinlaista jäätietä myöten niin kauan kuin muistan. Täytän pian 80 vuotta", kertoo Hailuodon kunnan entinen kunnansihteeri Salli Mäkelä.

Itämerellä on ollut kuluneen talven aikana epätavallisen vähän jäätä. Ilmatieteen laitoksen mukaan jääpeite oli laajimmillaan 23. tammikuuta, jolloin jää kattoi 53 000 neliökilometrin kokoisen alueen.

Jääpeite on yleensä suurimmillaan helmikuun viimeisellä viikolla, jolloin jäätä on keskimäärin 170 000 neliökilometrin alueella.

"Pahalta näyttää, saadaanko jäätietä avattua ollenkaan. Vettä sataa. Tarvittaisiin kunnon pakkasjakso, jotta jää kantaisi varmuudella henkilöauton painon", sanoo Hailuodon jäätietä urakoivan Touhu-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Toppi.

"Pakkasia on turha odottaa. Ne ovat tältä talvelta ohi. Samoin voi unohtaa jäätien. Eräät hurjapäät näyttävät siellä omalla vastuulla ajavan", sanoo kalastaja ja sääennustaja Timo Hirvonen Oulunsalon Varjakasta.

"Jään paksuuden pitäisi olla vähintään 40 senttiä koko jäätien pituudelta. Nyt heikoimmissa paikoissa jäätä on 37 senttiä. Lisäksi molemmilla rannoilla on vettä ja sohjoa, jolloin jäätielle pääsy vaikeutuu", Toppi kertoo.

Lähes yhtä kehno tilanne oli vuonna 2008, jolloin jäätie oli avoinna vain 11 päivää.

Jäätie on nopeuttanut Hailuodon ja mantereen välistä liikkumista, vaikka jäätiellä on perinteisesti ollut 50 kilometrin nopeusrajoitus.

Nyt noin tuhannen asukkaan Hailuodon liikennettä hoitaa lautta-alus. Merimatka kestää puoli tuntia. Hailuotolaisilla on lauttaan etuajo-oikeus.

Jäätien puuttuminen lisää vaatimuksia sillan rakentamiseksi Oulunsalon Riutunkarista Hailuotoon.

"Sillan kustannusarvio on yli 60 miljoonaa euroa. Siltahankkeesta on valitettu, joten rakentamiseen päästää aikaisintaan vuonna 2020.", Hailuodon kunnanjohtaja Tero Karinen kertoo.

Hailuodon ja Oulun yhteinen merialueen osayleiskaavaehdotus mahdollistaa sillan rakentamisen. Valtio ei ole tehnyt sillan rahoituspäätöstä. Sillan takana on hailuotolaisten enemmistö.

Tapio Mainio HS
Oulu

Vesa Ranta
Hailuotoon pääsee autolla mantereelta vain lautta-aluksen kyydissä. Virallista jäätietä ei ole avattu, koska jää on liian heikko. Uskaliaat ajavat jään poikki Hailuotoon omalla vastuulla.
Hailuotoon pääsee autolla mantereelta vain lautta-aluksen kyydissä. Virallista jäätietä ei ole avattu, koska jää on liian heikko. Uskaliaat ajavat jään poikki Hailuotoon omalla vastuulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat