Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijaisperhepaikat voivat vähentyä

Uusi perhehoitolaki muuttaisi Tiina ja Juha Mustosen elämän

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Sijaisvanhempina toimivien Tiina ja Juha Mustosen mielestä on lasten etu, että heitä hoitaa päätoimisesti kaksi aikuista."Lapsilla on terapiaa ja muita hoitokäyntejä, jotka vievät yhden vanhemman aikaa."
Sijaisvanhempina toimivien Tiina ja Juha Mustosen mielestä on lasten etu, että heitä hoitaa päätoimisesti kaksi aikuista."Lapsilla on terapiaa ja muita hoitokäyntejä, jotka vievät yhden vanhemman aikaa." Kuva: Juhani Niiranen HS

Eduskunta äänestää perjantaina kiistellyn perhehoitolain kohtalosta. Lakiesityksen mukaan kahden perhehoitajan sijaisperheessä saa huhtikuussa olla enintään neljä sijoitettua lasta tai nuorta. Lukuun lasketaan mukaan perheen omat alle kouluikäiset ja muut erityistä huolenpitoa vaativat henkilöt.

Tähän saakka luku on ollut seitsemän. Uudistuksen vastustajien mielestä sijaisperhepaikat vähentyvät dramaattisesti uudistuksen takia.

Fakta

Sijaisperhe on halvin

 Sijaisperhehoito maksaa noin 22 000 euroa vuodessa lasta kohden.

 Ammatillinen perhekotihoito maksaa 60 000 euroa lasta kohden ja laitoshoito 90 000 euroa lasta kohden vuodessa.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kodin ulkopuolelle on sijoitettu yli 18 000 lasta ja nuorta. Heistä sijaisperheissä elää 6 600 lasta ja nuorta eli runsas kolmannes.

"Uudistus tarkoittaa sitä, että kahden hoitajan sijaisperheiden toimeentulo heikentyy merkittävästi. Tämä tulee vähentämään sijaisperheiden määrää ja lisäämään laitoshoitoa, jota piti vähentää", sanoo kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk). Hän on myös Perhehoitoliiton puheenjohtaja.

Lohjalaisten sijaisvanhempien Tiina ja Juha Mustosen kohdalla lakimuutos tarkoittaisi, että toisen vanhemmista on mentävä kodin ulkopuolelle töihin.

"Molempien jääminen kotiin ei yksinkertaisesti olisi enää mahdollista toimeentulon kannalta", Tiina Mustonen toteaa.

Mustosilla on kuusi lastensuojelun kautta sijoitettua lasta: 5-, 7-, 11-, 13-vuotiaat ja kaksi 18-vuotiasta. Kahdella heistä on kehitysvammadiagnoosi. Perheen kolme omaa lasta ovat aikuisia.

Lakimuutoksessa on siirtymäaika eli sijaisperheissä olevien lasten ei tarvitse siirtyä laitoksiin tai muihin perhekoteihin. He saavat olla perheissä niin kauan kuin hoidon tarve edellyttää.

Laki koskee niin sanottua toimeksiantosuhteista perhehoitoa. Se tarkoittaa sitä, että kunnat maksavat perhehoitajille palkkion kustakin perheeseen sijoitetusta lapsesta ja nuoresta. Perhehoitajat eivät ole yrittäjiä.

"He hoitavat sijoitettuja lapsia ja nuoria omissa kodeissaan. Joukossa on paljon pariskuntia, jotka ovat jääneet pois entisistä töistään", sanoo Paloniemi.

Sijaisperhepaikkojen vähentäminen tarkoittaa, että kunnille voi tulla huomattavat lisäkustannukset, jos ne joutuvat turvautumaan ammatillisiin perhehoitokoteihin tai laitoshoitoon.

Vihreät ja keskustalaiset ovat tehneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön vastalauseen, jossa esitetään, että sijaisperheissä voitaisiin hoitaa kuutta lasta omat hoidettavat mukaan lukien. Eduskunnassa hallituspuolueilla on niukka enemmistö, joten eduskunta päättänee perjantain äänestyksessä, että lapsimäärä pienenee neljään.

Mustosilla molemmilla vanhemmilla on perhetyöhön soveltuva ammattitutkinto, Tiina on kehitysvammaisohjaaja ja Juha nuorisotyönohjaaja. Yrittäjiksi Mustosilla ei ole halua ryhtyä.

"Jos ryhtyisimme yrittäjiksi, kuka antaisi takeen, että nämä lapset saisivat jatkaa asumistaan meillä. Myös kunnalle yrittäjyys olisi huomattavasti kalliimpi vaihtoehto."

Perhehoitoliiton arvion mukaan kahden päätoimisen perhehoitajan sijaisperheitä on lähes 20 prosenttia kaikista sijaisperheistä.

"Tarkkaa lukua lasten määrästä on kuitenkin vaikea sanoa, koska kunnollisia tilastoja ei ole. Tilanne vaihtelee alueittain. Meidän arvion mukaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa neljännes kaikista sijaisperheistä on kahden perhehoitajan sijaisperheitä", Paloniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat