Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättikysely: Kännykkämainos on ärsyttävin mainos

Sanomalehtien lukijamäärä laski viime vuonna

Kotimaa
 

Suomalaiset suhtautuvat huomattavasti myönteisemmin painetulla paperilla julkaistuihin mainoksiin kuin matkapuhelinmainoksiin.

Väestöstä 76 prosenttia asennoituu sanomalehtimainoksiin positiivisesti. Matkapuhelinmainoksiin suhtautuu myönteisesti seitsemän prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi MediaAuditFinlandin eli entisen Levikintarkistuksen tuoreesta Kansallisesta Mediatutkimuksesta. TNS Gallupin tekemässä kyselyssä haastateltiin noin 24 000:ta yli 12-vuotiasta mannersuomalaista, joiden äidinkieli on suomi tai ruotsi.

Sähköpostiin lähetettyyn mainontaan suhtautuu jollakin tavalla positiivisesta ainoastaan yksitoista prosenttia, kun taas aikakauslehtimainoksia tarkastelee suopeasti 68 prosenttia.

Suomalaiset eivät suhtaudu kovin myönteisesti myöskään internetissä ja radiossa oleviin mainoksiin. Radiomainontaa pitää myönteisenä 34 prosenttia ja internetmainontaan 33 prosenttia suomalaisista.

MediaAuditFinland julkaisi perjantaina myös ensimmäisen osan vuoden 2014 lukijatutkimuksesta.

Sen mukaan painettujen sanomalehtien ja niiden liitteiden lukeminen väheni 3,3 prosenttia ja aikakauslehtien 1,8 prosenttia. Ilmaisjakelu- ja noutopistelehtien lukeminen lisääntyi 0,4 prosenttia.

Suomen suurin sanomalehti on edelleen Helsingin Sanomat. Lehdellä oli kyselyn mukaan 742 000 lukijaa, joka on 5,4 prosenttia vähemmän kuin syksyn 2013 ja kevään 2014 välillä mitattuna aikana. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteellä oli 1 026 000 lukijaa nyt julkaistussa mittauksessa.

"Painetulle sanomalehdelle on edelleen kova kysyntä. Viime vuonna uudistimme Helsingin Sanomien sisältöjä monin eri tavoin. Tämän työn tuloksena lehden kuukausilukijamäärät kehittyivät positiivisesti viime vuoden jälkipuoliskolla", sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

MediaAuditFinland julkaisi perjantaina vain paperilehtien lukijamäärät. Lehtien kokonaislukijamäärä kerrotaan maaliskuun lopussa. Kokonaislukijamäärässä ovat mukana sekä printtilehden että kaikkien digitaalisten versioiden eri viikkolukijat.

Viivästys johtuu siitä, että verkkosivujen mittaustapa on uudistunut, eikä vielä ole tarpeeksi tietoa uudella tavalla mitatusta verkon lukijakäyttäytymisestä. Vuosi sitten julkaistun kyselyn mukaan Helsingin Sanomien viikkolukijamäärä oli jo selvästi yli kaksi miljoonaa, joka oli siihen mennessä lehden kaikkien aikojen suurin mitattu lukijamäärä.

Hesarin jälkeen sanomalehtien printtiversioista eniten luetaan Ilta-Sanomia (548 000 lukijaa), Iltalehteä (368 000 lukijaa) ja Maaseudun Tulevaisuutta (336 000 lukijaa).

Tilattavista aikakauslehdistä eniten luetaan Aku Ankkaa (835 000 lukijaa) ja ET-lehteä (596 000 lukijaa).

Tutkimuksen mukaan suomalaiset lukevat Kansallisessa Mediatutkimuksessa mukana olleista 167 lehdestä keskimäärin 5,7 aikakauslehteä ja 1,7 sanomalehteä tai niiden liitettä.

"Tutkimuksen pääviesti on, että edelleen valtaosa suomalaisista maksaa toimituksellisesta sisällöstä eli tilaa lehtiä tai ostaa lehtien irtonumeroita", sanoo MediaAuditFinlandin toimitusjohtaja Kaija Sinko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat