Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläisten ylennyksiin tulee muutoksia

Uusia ohjeita sovelletaan ensi kertaa itsenäisyyspäivänä

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Yliluutnantin tunnistaa kauluksen merkeistä.
Yliluutnantin tunnistaa kauluksen merkeistä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Pääesikunta on uusimassa reserviin ja varareserviin kuuluvien asevelvollisten ylentämistä koskevia ohjeita. Uusi ohjeistus on tarkoitus esitellä Puolustusvoimien komentajalle Jarmo Lindbergille lähiviikkoina.

Uusi ylennysohje otetaan käyttöön aikaisintaan ensi kesänä. Se on perusteena ensi kertaa tämän vuoden itsenäisyyspäivän ylennyskierroksella.

Reserviläisten ylentämistä koskevien ohjeiden uusimisen taustalla on puolustusvoimauudistus. Siinä sodan ajan joukkoja vähennettiin kolmanneksella, mikä vaikuttaa reserviläisille kertyviin kertausharjoituspäiviin. Reserviläiset siirretään myös nuorempana pois sodan ajan kokoonpanosta.

Pääesikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikön Heikki Pohjan mukaan ohjeuudistus on viimeistelyvaiheessa, minkä vuoksi Pääesikunta ei kommentoi asiaa.

Uusien ohjeiden luonnos on ollut lausuntokierroksella puolustushaaroissa, joukko-osastoissa ja maanpuolustusjärjestöissä. Luonnokseen lieneekin tulossa vielä muutoksia.

Suurin kiinnostuksen aihe on ollut se, lyheneekö ylennysten välinen minimiaika nykyisestä viidestä vuodesta. Ohjeluonnoksessa minimiaika on säilytetty ennallaan.

Yli 36 000 jäsenen Reserviläisliitto ehti jo älähtää, että se haluaisi ylennysten välisen minimiajan pudottamista kolmeen vuoteen.

Reserviupseeriliitto (RUL) ei puuttunut lausunnossaan ylennysten välisiin aikoihin. RUL huomauttaa kuitenkin, että sodan ajan joukkojen supistaminen pienentää yli 35-vuotiaiden reservin upseerien sijoitus- ja ylentämismahdollisuuksia. Siksi se haluaa, että kokonaisturvallisuuden varautumistehtävissä toimiville reserviläisille varmistetaan ylenemismahdollisuus.

Suuri muutos edelliseen ylentämisohjeeseen on sen huomioiminen, miten reserviläinen kehittää omaa osaamistaan ja toimintakykyään. Puolustusvoimat haluaa kannustaa reserviläisiä ylläpitämään sotilaallista osaamista koko asevelvollisuusajan.

Käytännössä ylentämisen perusteeksi hyväksyttäviä harjoitusvuorokausia muodostuisi tulevaisuudessa myös opiskellen ja kenttäkelpoisuutta osoittaen.

Kertausharjoituspäiviä voisi kartuttaa muun muassa opiskelemalla Puolustusvoimien verkkokoulutusympäristössä ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseilla sekä osallistumalla pitkiin marsseihin tai ampumataitotesteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat