Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivartiosto suunnittelee kelluvaa tukikohtaa – vartioasemaa hinattaisiin laivoilla

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Kelluvalle merivartioasemalle etsitään paikkaa Emäsalosta, joka on lähellä Porvoon öljysatamaa ja laivareittejä.
Kelluvalle merivartioasemalle etsitään paikkaa Emäsalosta, joka on lähellä Porvoon öljysatamaa ja laivareittejä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Suomenlahden merivartijat ovat saamassa tukikohdakseen meressä kelluvan vartioaseman. Kyseessä olisi ponttonien päällä oleva rakennus, jota vartiolaivat tai hinaajat voisivat vetää perässään.

Kahden suuren omakotitalon kokoinen kelluva merivartioasema on tarkoitus sijoittaa Porvoon Emäsaloon. Se korvaisi nykyisen Porvoon tukikohdan. Hankkeessa on tarkoitus edetä ripeästi tämän vuoden aikana.

Fakta

Suomessa on 21 merivartioasemaa

 Suomen rannikolla on kaksi merivartioaluetta, joita valvovat Suomenlahden ja Länsi-Suomen merivartiostot. Edellisellä on kahdeksan ja jälkimmäisellä 13 merivartioasemaa.

 Merivartioalueet ovat osa Rajavartiolaitosta. Merivartiostojen tehtävänä on rajavalvonta, rajatarkastukset, meripelastus ja rikostorjunta.

 Merivartiostojen kalustoon kuuluu neljä isoa vartiolaivaa, kymmeniä pienempiä rannikkovartio- ja partioveneitä, ilmatyynyaluksia, helikoptereita ja lentokoneita.

"Olemme lähteneet innovoimaan operatiiviset tarpeet edellä. Meillä on sellainen käsitys, että tämä on tulevaisuuden kannalta paras ratkaisu", sanoo Suomenlahden merivartioston komentaja, kommodori Tom Hanén.

"Merivartioasemiemme rooli on viime vuosina muuttunut. Ennen tutkattiin ja tähystettiin jokaiselta merivartioasemalta." Joitakin vuosia sitten valvonta keskitettiin Helsinkiin, mistä valvotaan koko Suomenlahtea.

"Asemat ovat tänä päivänä enemmänkin henkilöstön lepopaikkoja partioinnin välillä sekä materiaalin ja tavaroiden säilytyspaikkoja", Hanén sanoo.

Kelluvasta tukikohdasta on käynnissä luonnossuunnittelu. Rajavartiolaitoksen kiinteistöjohtajan Heikki Lappalaisen mukaan kelluva rakennus poikkeaa myytävänä olevista taloista.

"Olemme mietiskelleet harjakattoista versiota. Se olisi yhden partion asema eli se suunnitellaan 13 ihmiselle sosiaalitiloineen. Kooltaan rakennus olisi runsaat 400 neliötä", Lappalainen sanoo.

Sosiaalitiloihin kuuluu muun muassa sauna. Lappalainen sanoo, että rakennuksessa pyritään laivamaiseen tilankäyttöön. Maalle suunnitellaan liikuteltavaa konttia varastoksi.

Tavoitteena on, että kelluvaa asemaa voitaisiin siirrellä suhteellisen nopeasti.

"Ei ole mitään järkeä suunnitella sellaista siirrettävää ratkaisua, jonka siirtäminen kestää monta päivää. Lähdemme siitä, että jos iso tarve tulee, niin siirto voidaan suorittaa mahdollisimman viiveittä."

Hanén muistuttaa, että Suomenlahti on riskialue, jossa voi sattua isoja merionnettomuuksia. Silloin voi syntyä tarve siirtää tukikohtaa lähemmäs tapahtumapaikkaa.

Merivartiostolla on ollut 1980-luvulta alkaen käytössä siirrettäviä huoltolauttoja, joissa on voinut korjata esimerkiksi veneitä. Merivartijat kutsuvat niitä ulkonäön vuoksi "kiasmoiksi". Tällaisia lauttoja on Porvoon, Hangon ja Haapasaaren asemilla.

Suomenlahden merivartiosto on pohtinut jo vuosia Porvoon merivartioaseman siirtämistä.

"Porvoon asema on nyt Glosholmenin saaressa. Se ei ole nykytilanteessa enää otollinen paikka meille. Olemme käyneet kartoittamassa uusia paikkoja ja puhuneet Porvoon kaupungin kanssa", sanoo Hanén.

Kelluva tukikohta on tarkoitus ankkuroida rantaan. Tarkkaan sijoituspaikkaan vaikuttavat maanomistus, kulkuyhteydet, veden syvyys, tiestö ja kulkumahdollisuudet veneillä.

Rajavartiolaitos ei halua vielä arvioida kelluvan merivartioaseman hintaa. Rakennussuunnitelmat tarkentuvat seuraavan kahden kuukauden aikana, jolloin saataneen ensimmäinen julkisivuhahmotelma.

"Luulen, että se saadaan sopeutettua hyvin saariston maisemaan, mikä on tärkeä arvo", Hanén sanoo.

"Kartoituksen jälkeen olemme havainneet, ettei se välttämättä ole liian kallis verrattuna nykyisiin ratkaisuihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat