Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saaristomeren kuhat pyydetään liian pieninä – saaliit heikentyneet

Kuhat pyydetään liian pieninä, saaliit ovat heikentyneet

Kotimaa
 
Matti Keski-Kohtamäki / HS
Kuhan alamitta Saaristomerellä on nyt 37 senttimetriä.
Kuhan alamitta Saaristomerellä on nyt 37 senttimetriä. Kuva: Matti Keski-Kohtamäki / HS

Saaristomeren kuhasaaliit ovat pienentyneet, koska kalat pyydetään liian pieninä. Voimakas kalastus on johtanut siihen, että suuri osa kuhista päätyy saaliiksi ennen kuin ne ehtivät kutea. Myös kuhien kunto on heikentynyt eli kuhat ovat laihempia kuin ennen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut pienten kuhien kalastus on jalostanut Saaristomeren kuhakantaa väärään suuntaan. Kuhat tulevat sukukypsiksi aikaisemmin kuin ennen. Pieninä ja nuorina sukukypsiksi tulevat kuhat ovat jo enemmistö kuhakannasta.

Kalastajien kannalta ilmiö on huono, koska siihen liittyvät myös heikommat saaliit.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat esittävät kuhan alamitan nostoa, verkkojen silmäkoon suurentamista sekä ylämitan käyttöönottoa. Näin myös kookkaina kypsyvät kalat ehtisivät kutea ja vahvimmat yksilöt säästyisivät sukua jatkamaan.

"Kuhakanta jalostuu kalastajien kannalta epäedulliseen suuntaan. Tämä koituu ajan myötä myös kalastajien taloudelliseksi tappioksi", sanoo erikoistutkija Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Luken ja Itä-Suomen yliopiston tutkimus perustuu 1980-luvulta saakka kerättyyn aineistoon. Tulokset osoittavat, että esimerkiksi viisivuotiaiden naaraiden sukukypsyyskoko on pienentynyt noin 38 sentistä 29 senttiin vuosiluokissa 1993–2006.

Tärkein syy on voimakas ja koon suhteen valikoiva kalastus.

"Mitään muuta vaihtoehtoa emme löytäneet. Sukukypsyyskoon pienentyminen ei ilmeisesti johdu ympäristötekijöistä eikä kannan tiheydestä", Heikinheimo sanoo.

Sukukypsyyskoon muuttuminen on kalastuksen kannalta haitallista, sillä sukukypsä kala käyttää voimavarojaan lisääntymiseen kasvun kustannuksella. Kasvunopeus yleensä heikkenee, ja saaliit pienenevät.

Saaristomerellä kuha on sekä ammatti- että vapaa-ajankalastuksen tärkeimpiä saalislajeja, ja yli 60 prosenttia pyyntikoon saavuttaneista kuhista kalastetaan joka vuosi. Lisääntymään pääsevät pääsääntöisesti kuhat, jotka tulevat sukukypsiksi alle 37-senttisinä, joka on alamitta.

Heikinheimon mukaan ratkaisu vääristyneeseen tilanteeseen on selvä: "Pyyntikoon suurentaminen on tärkeää, jotta vähän isompinakin kypsyvät kuhat ehtisivät kutea edes kerran. Ja oikein isojen kalojen vapauttaminen parantaisi kaikkein suurimmiksi kasvaneiden yksilöiden lisääntymismahdollisuuksia ja tasapainottaisi kannan perimää."

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema kalastusasetus on kuitenkin viemässä käytäntöä toiseen suuntaan. Saaristomeren kuhalle esitetään asetusluonnoksessa nykyistä 37 senttimetrin alamittaa vuoden 2018 loppuun saakka.

Heikinheimon mukaan poliittinen kompromissi on toisenlainen kuin kalakannan ekologinen kestävyys.

Saaristomeren kalastajat ovat syyttäneet saaliiden pienenemisestä alamittoja ja merimetsoja. Heikinheimon mukaan merimetson saalistus voi kuitenkin vaikuttaa toiseen suuntaan, kun hidaskasvuiset valikoituvat saaliiksi.

Merimetso on asettunut omaan ekologiseen lokeroonsa Saaristomerellä, koska sen ravinnoksi on paljon pientä kalaa. "Voimakkaasti kalastetussa vesistössä on yleensä vähän isoja petokaloja. Tilanne on epäluonnollinen, ja merimetsolle on tullut tilaa", Heikinheimo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat