Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimustieto käytäntöön

Kotimaa
 

Tutkijat ovat varoittaneet jo vuosia, että liian pienten kuhien kalastaminen heikentää Saaristomeren kuhakantaa. Tutkijat ovat myös esittäneet alamitan nostoa ja verkkojen silmäkoon kasvattamista – tuloksetta.

Kalastusasioista vastaava maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin sivuuttanut tutkimustiedon kerta toisensa jälkeen.

Nyt Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimus vahvistaa näkemyksen, että Saaristomeren kuhan pyyntikoon kasvattaminen olisi hyväksi kalastukselle, kun saalistaso nousee ja kalakannan vakaus paranee.

Ministeriö valmistelee kalastuslain kokonaisuudistusta. Sen tavoite on "edistää kalojen luonnonvaraista lisääntymistä sekä luoda uusi, tietoon perustuva säätelyjärjestelmä kalavarojen kestävälle käytölle ja hoidolle".

Pyyntimitoista on tarkoitus säätää erillisellä asetuksella. Sen alustava luonnos olisi nostanut Saaristomerenkin kuhan alamittaa. Lisäksi kaloille olisi tullut ylämitat.

Sittemmin esitys muuttui.

Uudessa asetusluonnoksella Saaristomeren kuhalle merkitty alamitta on nykyinen 37 senttiä. Ministeriö perustelee tätä muun muassa ammattikalastajien elinkeinon turvaamiselle.

Tuorein tutkimus kuitenkin osoittaa, että elinkeino olisi parhaiten turvattu säätelyn avulla, kun kalastettavaa riittäisi tulevaisuudessakin sekä ammattikalastajille että vapaa-ajankalastajille.

Ehkä olisi jo aika uskoa oman hallinnonalan tutkijoita ja ulottaa tutkimustieto käytäntöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat