Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisin johtoa kuultiin Aarnio-käräjillä

Apulaispäällikkö Ilkka Koskimäki hiiltyi puolustuksen väitteestä

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Poliisipäällikkö Lasse Aapio odotti oikeudenkäynnin alkua Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina.
Poliisipäällikkö Lasse Aapio odotti oikeudenkäynnin alkua Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina. Kuva: Sirpa Räihä HS

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin perjantaina huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion esimiehiä. Heitä kuultiin asianomistajan eli Helsingin poliisin edustajina.

Poliisipäällikkö Lasse Aapio vastasi kysymyksiin kuulemisen julkisessa osuudessa osin kierrellen.

Aapiolta tiedusteltiin esimerkiksi Aarnion roolia poliisilaitoksen seurantalaitehankinnoissa, eikä Aapio antanut täysin yksiselitteistä vastausta.

Hänen mukaansa yleisellä tasolla hankintamenettelyt menivät hänen apulaispoliisipäällikkökaudellaan 2010–2013 niin, että yksiköiden päälliköiden kanssa käytiin läpi sitä, millaisia laitteita tarvittiin. Aarnio johti muun muassa huumausainerikoksia tutkinutta yksikköä ennen kiinniottoaan.

"Yleisellä tasolla yksikön päällikkö esitti tai yksiköstä tuli paperi, jota käytiin läpi yksikön päällikön kanssa."

"Sitä keskustelua käytiin Aarnion kanssa, että miten laitteet toimivat ja mitä pitäisi hommata. Ja sitten tuli esitys jotain kautta. En kenenkään muunkaan kanssa keskustellut toiminnasta", Aapio sanoi.

Yksityiskohtaisia muistikuvia Aapiolla ei keskusteluista ollut. Hän korosti myös, että suurin osa Trevoc-hankinnoista oli valmisteltu jo ennen hänen kauttaan.

Apulaispoliisipäällikkö  Ilkka Koskimäki jätti vähemmän arvailujen varaan. Hänen kuulemisessaan tuli selväksi, että luotto Aarnioon meni välittömästi Aarnion kiinnioton jälkeen.

"Esitutkinta oli ainoa keino, joka paljasti epärehellisen pelin ja väärinkäytökset meidän poliisilaitoksen selän takana."

Koskimäki kertoi myös, ettei ole itse koskaan hyväksynyt yhtäkään hankintaa Trevocilta. Sen sijaan hän kertoi hylänneensä laskun, johon hän ei pyynnöistä huolimatta ollut saanut selitystä huumerikosyksiköltä.

Keskustelu kuumeni laskun osalta kiivaaksi, kun Aarnion puolustus tulkitsi keskusrikospoliisin papereista, että Koskimäki olisi sen hyväksynyt.

"Laskua ei tosiaan ole hyväksytty rikospoliisin päällikön [Koskimäen silloinen toimenkuva] toimesta. Se on hylätty se lasku aivan varmasti. Pysykää totuudessa tekin!" Koskimäki sanoi Aarnion asianajajalle Riitta Leppiniemelle.

Koskimäki kertoi myös hylänneensä vuonna 2013 Aarnion esityksen, jolla Trevocilta olisi hankittu muun muassa kameroita.

Koskimäen mukaan on selvää, että seurantalaitehankinnat olivat Aarnion vastuulla.

Aarnio, kuten muutkin syytetyt, on kiistänyt syyllisyytensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat