Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta puskee sote-lakia eteenpäin – "Tuntuu, että kaikki ovat tulleet hulluiksi"

Kaikki haluavat lähteä vaalikentille kertomaan, että sote-uudistus on tehty

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin lakiesityksen muutoksista.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin lakiesityksen muutoksista. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusta (sote) pusketaan väkisin läpi eduskunnassa keinoilla, jotka jo alkavat hirvittää monia kansanedustajia.

"Valmistelu saa koko ajan kummallisempia piirteitä. Tuntuu, että kaikki ovat tulleet hulluiksi", eräs valmistelussa mukana ollut sanoo.

Tästä on kyse

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen rekenneuudistus (sote) on ratkaisevassa vaiheessa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on muokannut lakiesitystä, jotta se vastaisi perustuslain määräyksiä kuntien itsehallinnosta ja kansanvallan toteutumisesta.


 Valiokunta julkisti muutokset perjantaina. Valtiovarainministeriö julkisti uudet laskelmat kuntien maksuosuuksista tulevilla 19 vastuualueella.


 Perustuslakivaliokunta ratkaisee ensi viikolla, onko lakiesitys nyt perustuslain mukainen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on muuttanut lakiesitystä, jotta se menisi läpi perustuslakivaliokunnassa. Muutokset ovat niin isoja, että kyseessä on käytännössä uusi esitys. Siitä huolimatta se ei korjaa kaikkia lakiesityksen perustuslaillisia ongelmia.

Poliittinen paine saada esitys läpi eduskunnassa tällä vaalikaudella on kova. Kaikki haluavat lähteä vaalikentille kertomaan, että sote-uudistus on tehty.

Perustuslakivaliokunta kuuli perjantaina sote-asiantuntijoita ja ministeriöiden virkamiehiä. Ensi tiistaina valtiosääntöasiantuntijat kertovat ratkaisevan kantansa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti perjantaina tiedotteessaan aiemmin tällä viikolla lakiesitykseen tekemänsä muutokset. Valtiovarainministeriö puolestaan julkisti uudet laskelmat kuntakohtaisista maksuosuuksista.

Lakiesityksen rahoitusmallia on muutettu niin, että kuntien maksuosuuksien tasauskatto olisi 200 euroa asukasta kohti vuodessa alkuperäisen 400 euron sijaan. Lisäksi kunnat voisivat sopia viiden vuoden siirtymäajalla järjestämislaista poikkeavasta rahoitusmallista.

Perustuslakivaliokunta sanoi kuitenkin lausunnossaan viime viikolla, että "tasauskaton alentaminen ja siirtymäaikojen pidentäminen ei ratkaisisi kaikkia rahoitusmalliin liittyviä ongelmia".

Lisäksi perustuslakivaliokunta sanoi, että rahoitusjärjestelmää laadittaessa pitäisi olla käytössä kattava taloudellisten vaikutusten arviointi. Sitä ei ollut alkuperäisessä lakiesityksessä eikä ole nytkään.

Alkuperäinen laskentamalli olisi nostanut kuntien väliset erot kuntaveroprosenteissa 11 prosenttiyksikköön. Perustuslakivaliokunnan mukaan tämä rikkoisi jo perustuslain turvaamaa kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatetta.

"Uuden esityksen mukaan ero olisi yhdeksän prosenttiyksikköä. Muutos ei ole merkittävä", Kuntaliiton kuntatalouden johtaja Ilari Soosalu sanoo.

Valtiovarainministeriön mukaan sote-uudistus aiheuttaisi kuntien veroprosentteihin noin kahden prosenttiyksikön korotuspaineen. Kun mukaan lasketaan tänä vuonna voimaan tullut valtionosuusuudistus ja valtionosuuksien leikkaukset, korotuspaine olisi laskelman mukaan enimmillään 6,7 prosenttiyksikköä. "Kuntien väliset erot jäävät edelleen suuriksi", Soosalu sanoo.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) korostaa, että isot erot kuntien maksuosuuksiin tulevat valtionosuuksista. Koskisen mukaan rahoitusmalli jäisi joka tapauksessa väliaikaiseksi.

"Kun seuraava hallitus tekee ratkaisun yksikanavaisesta rahoituksesta, valtionosuusjärjestelmä ja sote-vastuualueiden rahoitus menevät uusiksi."

Lakiesitys perustuu 19 vastuualueeseen, joille on yhdistetty palvelujen tilaaminen ja tuottaminen.

Se on niin iso muutos lakiesitykseen, että kuntia pitäisi kuulla. Kuntien kuuleminen hoidetaan Kuntaliiton ja joidenkin kuntien kuulemisella.

Perustuslakivaliokunta moitti jo aiemmin sitä, että kuntia ei ole kuultu tarpeeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat