Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden lapsensa murhasta syytetty kuopiolaisäiti lähetettiin mielentilatutkimuksiin

Syytetty koki epäonnistuneensa kasvatuksessa

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Syytetty äiti saapui oikeusistuntoon kasvot peitettynä.
Syytetty äiti saapui oikeusistuntoon kasvot peitettynä. Kuva: Akseli Muraja

Kuopiossa marraskuun lopussa kaksi pientä lastaan surmannut äiti koki vanhempien epäonnistuneen lastensa kasvatuksessa. Äiti koki myös, etteivät perheen rahalliset resurssit riitä.

Vuonna 1974 syntyneelle kuopiolaisnaiselle luettiin perjantaina syytteet kahdesta murhasta. Syyttäjä Ulla Oinonen vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan äiti alkoi suunnitella lastensa surmaamista pari viikkoa ennen henkirikoksia.

Oinosen mukaan rikokset ovat törkeitä, koska ne kohdistuivat puolustuskyvyttömiin ja tekohetkellä syytetyn huolenpidosta riippuvaisiin pieniin lapsiin.

Surmapäivänä äiti oli ehdottanut isälle, että tämä lähtisi jääkiekko-otteluun. Miehen lähdettyä äiti hukutti lapset perheen kotona kerrostaloasunnossa.

Esitutkinnassa nainen kertoi harkinneensa itsemurhaa, mutta hän ei pystynyt siihen.

Äiti soitti itse hätäkeskukseen, kertoi tapahtuneesta ja meni poliiseja vastaan. Pohjois-Savon käräjäoikeus käsitteli asiaa perjantaina suljetuin ovin.

Oikeus lähetti äidin mielentilatutkimukseen tämän omasta pyynnöstä. Vasta sen jälkeen oikeus päättää rikosasteesta ja mahdollisista rangaistuksista.

Äiti kiistää murhat. Kaksivuotiaan osalta hän myöntää surman tai tapon, nuoremman osalta lapsensurman, surman tai tapon.

Poliisin esitutkinnassa äiti kertoi kokeneensa, ettei vanhempi lapsi kehittynyt normaalisti. Äidin mielestä se oli vanhempien syytä. Hän pelkäsi saman toistuvan vauvan kohdalla.

Isän ja neuvolaseurannan mukaan lapset kasvoivat ja kehittyivät normaalisti ja ikätasonsa mukaisesti. Isä koki myös perheen taloustilanteen hyvänä.

Isän mukaan perheen äidillä oli käsitys, että muiden perheiden elämä oli vauraampaa ja että tämä oli jossain määrin kateellinen muille.

Äiti oli kärsinyt mielenterveysongelmista.

Isän mukaan äidin suhtautuminen lapsiin muuttui toisen raskauden aikana.

Perjantaina isän asianajaja Seppo Kolari kertoi isän pääasiallisesti hoitaneen kaksivuotiasta viime keväästä lähtien ja vauvaa tämän syntymästä asti.

Vauvan syntymän ja henkirikosten välissä äiti oli psykiatrisessa hoidossa yli kuukauden.

Isä vaatii syytetyltä noin 70 000 euron korvauksia.

Kolarin mukaan isä kärsii lastensa menetysten jälkeen ahdistuneisuudesta, vihan tunteista, syyllisyydestä ja sosiaalisen kanssakäymisen pelosta eikä pysty kohtaamaan lapsia.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat