Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaiden suosio romahti

Yli kuusi kuukautta työttömänä olleet ovat päässeet sijaisiksi aiempaa paremmin

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Nina Suursalmi käyttää vuorotteluvapaansa muun muassa koiranhierojan opintojen parissa. Kuvassa Suursalmi hieroo ystävänsä rottweileria Nelliä.
Nina Suursalmi käyttää vuorotteluvapaansa muun muassa koiranhierojan opintojen parissa. Kuvassa Suursalmi hieroo ystävänsä rottweileria Nelliä. Kuva: Sami Kero HS

Vuorotteluvapaan ehtojen uudistus on vähentänyt vapaalle jäännin suosiota. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan tammikuussa vuorotteluvapaalle jäi 790 henkilöä, kun viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaava lukema on ollut keskimäärin 1 500. Jos sama kuukausitahti jatkuu, vuorotteluvapaalle jää tämän vuoden aikana alle 10 000 henkilöä ensimmäistä kertaa 2000-luvulla.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn edunvalvontajohtajan Jukka Maarianvaaran mukaan uudet ehdot vaikeuttavat sijaisten löytämistä. Tehyläisiä jäi tammikuussa vuorotteluvapaalle 69. Alkuvuonna 2014 sapattiin tarttui 115 henkilöä.

Tausta

Ehdot tiukentuivat vuodenvaihteessa

Vuorotteluvapaajärjestelmä tuli voimaan vuoden 1996 alusta, ja se säädettiin pysyväksi lailla vuoden 2010 alusta lukien.

Ehdot muuttuivat 1. syyskuuta 2014, mutta vanhoilla ehdoilla pystyi aloittamaan vuorotteluvapaan vielä viime vuoden loppuun saakka.

Vuorotteluvapaalle jäävältä edellytetään uusissa ehdoissa 16 vuoden työhistoriaa. Ennen edellytys oli 10 vuotta. Sijaiselta puolestaan edellytetään sijaisuutta edeltäneiden 14 kuukauden ajalta vähintään 90 päivän työttömyysjaksoa.

Ennen työttömyysaikaa ei rajoitettu vaan sijainen kävi usein työnantajan pyynnöstä ilmoittautumassa työttömäksi yhdeksi päiväksi.

Kolmen kuukauden työttömyysjaksoa ei vaadita uusissakaan ehdoissa alle 25-vuotialta, yli 55-vuotiailta tai alle 30-vuotiailta vastavalmistuneilta.

Yli 60-vuotiaat eivät pääse enää vuorotteluvapaalle. Ikäraja ei koske ennen vuotta 1957 syntyneitä.

"Pahoin pelkään, että uudistus vähentää vuorotteluvapaiden määriä pysyvästi", Maarianvaara sanoo.

Projektipäällikkö Nina Suursalmi jäi vuorotteluvapaalle Helsingin kaupungin henkilöstöosastolta helmikuun alussa. Uudet ehdot eivät vaikeuttaneet hänen vapaan saantiaan, koska työuraa oli takana 25 vuotta.

Kirkkonummella asuvan Suursalmen työt järjestyivät omalla osastolla vaivattomasti, sillä työkaveri ryhtyi tehtäväkohtaiseksi sijaiseksi. Vuorotteluvapaan sijainen työllistyi puolestaan kaupungin tietotekniikkaosastolle.

"Töissä tuli hyvä hetki pitää taukoa, ja halusin keskittyä koiraharrastukseeni. Aloitin viime syksynä opinnot koirahierojakoulussa, minkä takia reissaan paljon Tampereella. Sitten meillä on vielä kesäpaikka Etelä-Virossa, joten keväämmällä sielläkin olisi tarkoitus viettää aikaa", Suursalmi kertoo.

Suursalmi kehittää työkseen yhtenäisiä toimintatapoja ja prosesseja kaupungin henkilöstölle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kehityskeskustelujen yhtenäistämistä siten, että noin 40 000 työntekijän keskustelutietoja käsitellään samalla tavalla.

Kuntatyönantajien työmarkkina-asiamies Kirsi Korppi ei usko, että vuorotteluvapaajärjestelmä kaatuu uudistukseen. Hänen mukaansa vapaalle ovat hakeutuneet ennenkin yleensä 40–50-vuotiaat. Korppi arvelee, että vapaalle oikeuttavan työhistorian nosto 16 vuoteen haittaa vain pientä joukkoa hakijoista.

"Sijaisten löytäminen on vähän entistä vaikeampaa, mutta siihenkin on ohituskaistoja. Nuoria vastavalmistuneita ja yli 55-vuotiaita työnhakijoita voidaan palkata ihan entiseen tapaan. Uudistuksen yksi tavoitehan on tukea näitä vaikeammassa työllistymistilanteessa olevia."

Vanhoja vuorotteluvapaaehtoja on arvosteltu muun muassa siitä, että ne mahdollistivat niin sanottujen yhden päivän työttömien palkkaamisen. Työnantajalla oli mahdollisuus kierrättää tuttua pätkätyöläistä päivän ajan työttömänä, minkä jälkeen tämä pystyttiin palkkaamaan työttömänä työnhakijana.

Alkuvuoden lukujen valossa niin sanottujen todellisten työttömien mahdollisuudet päästä sijaisiksi näyttävät hieman parantuneen. Tammikuussa 2014 sijaisina aloittaneista vain 5 prosenttia oli ollut ennen sijaisuutta yli puoli vuotta työttömänä, tänä vuonna 13 prosenttia. Yli kuusi kuukautta työttömänä olleita työllistyi 33 enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat