Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinteen "mutapaini" sapettaa Risikkoa – "Pisararata on merkillinen performanssi"

Pisararata on "merkillisin performanssi", jonka hän on politiikassa kokenut

Kotimaa
 
Liikenneministeri Paula Risikko sotkee lukuja Studio Kulmapöydässä
Liikenneministeri Paula Risikko sotkee lukuja Studio Kulmapöydässä
Liikenneministeri Paula Risikko totesi perjantaina Studio Kulmapöydän haastattelussa, että Helsingin ratapihan laajennus olisi hinta-kustannussuhteeltaan parempi kuin kokoomuksen torppaama Pisara-rata. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa – ainakaan Liikenneviraston selvitysten perusteella. Pisaran hinta-hyötysuhde on 0,5. Helsingin ratapihan laajennuksen hinta-hyötysuhde on 0,0. Ja olisi itse asiassa negatiivinen, jos se teoreettisesti olisi mahdollista.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) on joutunut Sdp:n ja helsinkiläisten kokoomuspoliitikkojen ryöpytyksen kohteeksi Pisararadan vuoksi.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) yritti saada alkuviikolla lisäbudjettiin parin miljoonan euron aloitusrahan sekä valtuutuksen miljardihankkeelle. Rinne tuli paperin kanssa hallituksen raha-asiainvaliokunnan kokoukseen mutta joutui vetämään esityksensä pois.

Hallitus päätti, että Helsingin keskustan ali kulkevan Pisararadan ja Helsingin ratapihan korjaus laitetaan budjettikehyksiin ja niille haettiin Euroopan unionin niin sanottua TEN-T-tukea.

Risikolle Rinteen viime hetken yritys tuli yllätyksenä.

"Pisararadan joka ikinen vaihe on tehty hallituksessa yhdessä. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätettiin 9. tammikuuta, että Pisara etenee ja viedään talousarvioon. Budjetin kehys tehdään nyt, ja se viedään sinne. Se on ihan sopimuksen mukaan", hän sanoo.

Juhani Niiranen HS
"En heitä tikkaa Suomen karttaan vaan tilaan aina Liikennevirastolta analyysit", sanoo Paula Risikko.
"En heitä tikkaa Suomen karttaan vaan tilaan aina Liikennevirastolta analyysit", sanoo Paula Risikko.

Risikkoa sapettaa Rinteen toiminta. Hän sai tietää Rinteen hankkeesta vasta HS:ltä, joka kysyi hänen kommenttiaan asiasta maanantaina. Saman päivän aikana Rinne ja pääministeri Alexander Stubb (kok) sopivat, ettei Rinne tuo esitystään raha-asiainvaliokunnan kokoukseen. Tiistaina Rinne valitteli, että joutui "vasten tahtoaan" vetämään esityksensä pois.

"Antti Rinne on ottanut käyttöönsä häikäilemättömän mutapainin. En ole tottunut tuollaiseen. Pohjanmaalla puhutaan asiat suoraan, vaikka oltaisiin eri mieltä. Sitten keskustellaan, sovitaan ja sillä sipuli", seinäjokelainen Risikko sanoo.

Hän sanoo, että Pisararata-kuvio on ollut "merkillisin performanssi, mitä hän on ikinä politiikassa kokenut".

"Olen lukenut lehdistä asioita, joita ei ole tapahtunut ja kuullut väitettävän perättömiä asioita."

Hän kertoo muistuttaneensa Rinteelle, että hän on valtiovarainministeriössä seinän takana.

"Sen kun karautat sisälle. Tervetuloa keskustelemaan asioista eikä vain niin, että luen lehdestä tai kuulen avustajilta, että tässä on tällaista meneillään."

Risikko on tuohtunut väitteistä, joiden mukaan hän olisi perunut maanantaina tapaamisen EU-virkamiehen kanssa, joka vastaa TEN-T-tuesta.

"Sekään ei pidä paikkaansa. Minulle ei ollut edes sovittu tapaamista."

Risikon mukaan hänellä oli etukäteen sovittu ohjelma Pohjanmaalla. Koska vierailuaikaa ei voinut vaihtaa, tapaamisessa oli ministeriön virkamies, Risikon avustaja ja valtiosihteeri.

Liikenneministeri vakuuttaa olleensa "johdonmukainen ja avoin". Hän naurahtaa, ettei käytä liikennehankkeissa "FMS-metodia eli from my stetson" – ei siis vedä hatusta.

"Ei lisätalousarviota käytetä sellaiseen, että sovitaan miljardivaltuutus seuraavien hallitusten piikkiin."

Pisararata laitetaan nyt budjettikehyksiin, joista sovitaan pian. Monet pelkäävät, että keskustavetoinen hallitus ei veisi Pisararataa eteenpäin.

"Pisararadan suunnitteluun on varattu liki 30 miljoonaa euroa, josta noin puolet on käytetty. Sekin osoittaa, että kyllä tässä on suhtauduttu Pisararataan ihan vakavasti", Risikko sanoo.

Hän torjuu Rinteen syytökset siitä, että hallitus on pettänyt pääkaupunkiseudun kuntien kanssa tehdyn sopimuksen. Sen mukaan kunnat sitoutuvat lisäämään asuntokaavoitustaan, jos valtio rahoittaa Pisararataa.

"Sopimusaikaa on vuoden 2019 loppuun asti", hän kuittaa.

Alkutaival hallituksessa sujui Risikon mukaan hyvin.

"Olin tosi tyytyväinen yhteistyöhön. Meillä oli Rinteen kanssa hyviä keskusteluja."

Hän arvelee, että Rinteen käytös voi johtua siitä, että hänellä ei ole kovin pitkää kokemusta hallitusyhteistyöstä.

"Politiikka on kompromissien taidetta. Politiikassa pitää aina pystyä tekemään yhteistyötä. Aina ei saa sitä mitä haluaa, mutta siitä ei kanneta kaunaa. Sitten puolustetaan sitä, mitä on yhdessä sovittu."

Risikon mukaan Pohjanmaalla turhan touhukkaita ihmisiä kutsutaan "pihavireiksi".

"Rinne on todella pihaviriä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat